Διαπόντια νησιά: το δυτικότερο άκρο της Ελλάδος

Διάποντια Νησιά
Πηγή εικόνας: el.wikipedia.org

Τα Διαπόντια νησιά είναι ένα νησιωτικό σύμπλεγμα 12 νησιών στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας. Αποτελείται από τρία μεγαλύτερα νησιά: Οθωνοί, Ερείκουσα και Μαθράκι και τις ακατοίκητες νησίδες: Διάκοπο, Διάπλο, Καράβι, Καστρινό, Λειψώ (ή Βάρκα), Όστρακο, Πλάκα (ή Άγκυρα), Πλατειά και Τραχειά (ή Τραχιά). Σε απόσταση 9-20 χιλιομέτρων τα νησιά αυτά αποτελούν το δυτικότερο σημείο της ελληνικής επικράτειας. Πρόκειται για μικρά νησιά με λιγοστούς κατοίκους αλλά με αστείρευτη φυσική ομορφιά. Ιδανικά για ανθρώπους που ψάχνουν την ηρεμία και την γαλήνη στις καλοκαιριές τους διακοπές.

Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: Othoni island – Νήσος Οθωνοί (Facebook page)

Το όνομα τους προέρχεται από την γεωγραφική τους θέση, καθώς βρίσκονται ανάμεσα στο Ιόνιο και την Αδριατική θάλασσα. Κατοικήθηκαν από το 1571, μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου, κυρίως από Παξινούς και Παργινούς. Οι Διαπόντιοι έχουν να επιδείξουν μεγάλη ναυτική ιστορία. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν υπάρχει οικογένεια Διαποντίων χωρίς ναυτικό. Το πρώτο νησί που κατοικήθηκε ήταν η νήσος Οθωνοί.

Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: Othoni island – Νήσος Οθωνοί (Facebook page)

Οθωνοί

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα Διαπόντια νησιά με έκταση 10 τ.χλμ και βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο του συμπλέγματος και επομένως στο δυτικότερο σημείο της Ελλάδος. Ο πληθυσμός του δεν υπερβαίνει τους 400 μόνιμους κατοίκους. Είναι ένα γραφικό νησί με μικρούς πέτρινους οικισμούς, πυκνή βλάστηση, στενά σοκάκια και όμορφες παραλίες.  Οι πιο γνωστές από αυτές είναι η «Άσπρη Άμμος» και το «Φύκι». Τα νερά, στις παραλίες αυτές, είναι πεντακάθαρα και έχουν χαρακτηριστικό γαλαζοπράσινο χρώμα.

Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: Othoni island – Νήσος Οθωνοί (Facebook page)
Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: Othoni island – Νήσος Οθωνοί (Facebook page)

Ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής είναι η σπηλιά της Καλυψώς. Πρόκειται για έναν εντυπωσιακό γεωλογικό σχηματισμό στη σκιά ενός κατακόρυφου βράχου. Είναι ένα σημείο απίστευτης φυσικής ομορφιάς που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, στην αρχαιότητα, οι Οθωνοί ήταν το νησί της νύμφης Καλυψώς, που ζούσε σε μια μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύτηκε και παρέμεινε σαν φυλακισμένος εκεί για επτά χρόνια. Μάλιστα, όταν έφυγε από το νησί με μια σχεδία αυτή βυθίστηκε στη Σχερία, στο νησί της Κέρκυρας.

Διαπόντια Νησιά
Πηγή εικόνας: Othoni island – Νήσος Οθωνοί (Facebook page)

Το νησί είναι ιδανικό για πεζοπορία αλλά και ιστιοπλοϊκή περιήγηση.

Διαβάστε επίσης  Βαμβακόφυτο Σερρών: Από το χθες στο σήμερα

Ερείκουσα

Βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση (μόλις 6 μίλια) βόρεια της Κέρκυρας. Είναι το πιο πυκνοκατοικημένο από τα Διαπόντια νησιά με περίπου 500 μόνιμους κατοίκους. Το όνομα της προέρχεται από τα Ρέικια που ευδοκιμούν στο νησί. Πρόκειται για ένα θαμνώδες φυτό που έχει χαρακτηριστικό ροζ χρώμα.

Ερείκουσα
Πηγή εικόνας: geoponiko-kentro.gr

Στο νησί υπάρχουν ακόμα ελιές, κυπαρίσσια και σπάρτα και όπως σε όλα τα νησιά του συμπλέγματος, η βλάστηση είναι έντονη, ενώ υπάρχουν αξιόλογες παραλίες, με πιο γνωστή, αυτή στον οικισμό Πόρτο. Το χαρακτηριστικό στις παραλίες του νησιού είναι ότι είναι ρηχές, ιδανικές για μικρούς, αλλά και μεγάλους κολυμβητές.

Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: sailthebluecharter.com

Μαθράκι

Πρόκειται για το μικρότερο από τα 3 νησιά, με έκταση 3,5 τ.χλμ. Το Μαθράκι βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο του συμπλέγματος και έχει πληθυσμό 300 περίπου κατοίκους. Χαρακτηριστικά του νησιού είναι τα γραφικά μονοπάτια, η καταπράσινη βλάστηση και οι αμμώδεις παραλίες. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι το Πορτέλο με έκταση 3 χλμ και ιδιαιτέρως ρηχά νερά. Στα δύο άκρα του νησιού είναι χτισμένα τα δυο χωριά του, το Άνω και το Κάτω Μαθράκι. Το νησί είναι ιδανικό για όσους αγαπούν το ψαροντούφεκο.

Διαπόντια νησιά
Πηγή εικόνας: arttravel.gr

Τα Διαπόντια νησιά είναι ένας πραγματικός παράδεισος που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να εξερευνήσει. Θα θαμπωθεί από τις φυσικές ομορφιές των νησιών αυτών, από την γαλήνη και την ηρεμία που κυριαρχούν και από τους λιγοστούς αλλά πρόσχαρους κατοίκους. Ακόμα κι αν επιλέξει κάποιος την γειτονική και κοσμοπολίτικη Κέρκυρα για τις διακοπές του, τα νησιά αυτά των περιμένουν να τα επισκεφτεί σε μια ημερήσια εκδρομή χρησιμοποιώντας τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που τα συνδέουν με την πρώτη.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν:

Διαβάστε επίσης  Μουσείο Φιλικής Εταιρείας: Ένα κρησφύγετο που έγινε μουσείο

https://el.wikipedia.org/

https://www.iefimerida.gr/

https://atcorfu.com/

https://www.in.gr/

https://www.mixanitouxronou.gr/

Κάτοχος πτυχίου στην Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Εφαρμοσμένη Πληροφορική.
Ζω τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό, αλλά με το βλέμμα πάντα στραμμένο στην Ελλάδα. Η παρουσία μου εδώ το επιβεβαιώνει, άλλωστε.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Khara-Khoto, η «μαύρη πόλη»

Κατά κοινή ομολογία η ιστορία της πόλης του Khara-Khoto γνωστή
η χώρα του τσαγιού

Το βιβλίο του τσαγιού του Οκάκουρα Κακούζο και η διάδοση της ασιατικής και ιαπωνικής κουλτούρας

Το 1906, στη Βοστώνη των αρχών του αιώνα, γράφτηκε ένα