Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας

Πηγή εικόνας: Iefimerida.gr

Η άγνωστη βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας αποτελεί ένα από τα όχι και τόσο γνωστά μέρη με αξεπέραστη, ωστόσο, ομορφιά και ιδιαιτερότητα. Βρίσκεται στον Νομό Φωκίδας και αποτελεί θησαυρό της περιοχής, ο οποίος καταδεικνύει πως σε κάθε γωνιά της γης κρύβεται ένα μυστικό με ιστορικά ίχνη πολλών χιλιετιών.

Η Ιτέα στον χρόνο

Η Ιτέα αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Δήμου Δελφών. Κατά την αρχαιότητα, βρισκόταν μεταξύ του αρχαίου Χαλαίου και της αρχαίας Κίρρας. Αξίζει να σημειωθεί πως, στο μέρος που τοποθετείται η σημερινή Ιτέα, υπήρχε η μοναδική πηγή της περιοχής από την όποια ανάβλυζε νερό. Οι κάτοικοι ονόμαζαν το συγκεκριμένο σημείο «ιτιά». Η ονομασία αυτή με το πέρασμα του χρόνου μετεξελίχθηκε και την συναντάμε σήμερα με μια μικρή παραλλαγή — ως Ιτέα.

Ιτέα Φωκίδας
Πηγή εικόνας: Img.news.gr

Ιστορικά στοιχεία

Την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης, δυτικά της σημερινής Ιτέας, μαρτυρούν ορισμένα ερείπια και κάποιοι θαλαμωτοί τάφοι που βρέθηκαν στην περιοχή. Πιθανολογείται πως πρόκειται για το αρχαίο Χάλαιον. Την ύπαρξη της πόλης στο σημείο βεβαιώνει, επίσης, και ο λιθόστρωτος δρόμος προς την Άμφισσα, ο οποίος σωζόταν τμηματικά μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, στην Ιτέα υπήρχε η περίφημη ιτιά. Στην ιτιά, που όπως προαναφέρθηκε, ήταν η μοναδική πηγή της περιοχής — υπήρχαν τα κεραμοποιεία, όπου κατασκευάζονταν στάνες και άλλα σκεύη. Αργότερα, στην ευρύτερη περιοχή της ιτιάς δημιουργήθηκε ο οικισμός Σκάλα Σαλώνων. Η Σκάλα Σαλώνων απαρτιζόταν από μια ξύλινη αποβάθρα, ένα τελωνείο, μερικές καλύβες και αποθήκες. Με την πάροδο του χρόνου, ο οικισμός αυτός εξελίχθηκε στη σημερινή Ιτέα. Κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας, η περιοχή ανήκε στη χήρα του Ομέρ Αγά των Σαλώνων, την Ομεραγού.

Διαβάστε επίσης  Ζίτσα Ιωαννίνων: Φημισμένη για το κρασί και την ιστορία της

Επίσης, η Σκάλα Σαλώνων έπαιξε τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς εκεί έλαβε χώρα η περίφημη Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1827, ο Άγγλος φιλέλληνας πλοίαρχος Φραγκίσκος Άστιγξ, νίκησε τον τουρκικό στόλο και κατάφερε να αποκαταστήσει την κυριαρχία των Ελλήνων στον Κορινθιακό κόλπο. Η Ναυμαχία της Σκάλας Σαλώνων αποτέλεσε την κύρια αφορμή της ναυμαχίας του Ναβαρίνου στις 20 Οκτωβρίου 1827, που σηματοδότησε την αρχή της ανεξαρτησίας της Ελλάδος.

Ιτέα Φωκίδας
Πηγή εικόνας: Zofokida.gr

Η βυθισμένη γέφυρα της Ιτέας

Στο παρελθόν τα δύο νησάκια του Αγίου Αθανασίου και του Αγίου Κωνσταντίνου συνδέονταν με μια τεχνητή πέτρινη γέφυρα 210 μέτρων περίπου. Σήμερα, η γέφυρα αυτή δεν διασώζεται, ωστόσο, μπορεί κανείς να διακρίνει ένα μέρος της πέτρινης κατασκευής στο βυθό της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Φ. Νέγρη:

Ήταν ένας μόλος που κατασκευάστηκε με λίθους 20-60 κιλών και είχε πλάτος τέσσερα μέτρα. Κατά μια εκδοχή χτίστηκε από τους κατοίκους της περιοχής την περίοδο της βυζαντινής αυτοκρατορίας ενώ μια άλλη άποψη είναι ότι κατασκευάστηκε αρκετούς αιώνες νωρίτερα και βυθίστηκε ύστερα από μια γεωλογική μεταβολή….

Γέφυρα Ιτέας
Πηγή εικόνας: Karteria1.blogspot.com

Ο εκπληκτικός κρατήρας με τα νούφαρα

Παρατηρώντας την ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, συναντάμε αρκετούς κρατήρες. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι οι κρατήρες αυτοί είναι αποτέλεσμα κάποιας γεωλογικής μεταβολής. Ωστόσο, επικρατεί και η άποψη ότι οι κρατήρες ήταν αποτέλεσμα βροχής μετεωριτών. Μάλιστα, κάποιοι πιστεύουν πως στην Ιτέα πριν από αρκετά εκατομμύρια χρόνια έλαβε μέρος ένας Αρμαγεδδών.

Ο ομορφότερος εκ των κρατήρων είναι αυτός που βρίσκεται δίπλα στα νησιά του Αγ. Αθανασίου και του Αγ. Κωνσταντίνου. Ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξή του, καθώς δεν είναι ορατός από τον δρόμο που ενώνει το Γαλαξίδι με την Ιτέα. Πρόκειται για έναν πανέμορφο και συνάμα εντυπωσιακό κρατήρα διαμέτρου 150 μέτρων και βάθους περίπου 50 μέτρων. Στο εσωτερικό του κρατήρα αυτού φιλοξενείται ένα σπάνιο μείγμα από υδρόφυτα και τεράστια νούφαρα. Μια επίσκεψη στην περιοχή κρίνεται απαραίτητη και μπορεί να συνδυαστεί με μια εκδρομή στο πανέμορφο και γραφικό Γαλαξίδι ή στους ιστορικούς Δελφούς – που θεωρούνταν ο Ομφαλός της Γης.

Διαβάστε επίσης  Το κάστρο Πλαταμώνα ανά τους αιώνες και οι διεκδικητές του
Ο κρατήρας της Ιτέας
Πηγή εικόνας: Iefimerida.gr

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν

Ιτέα Φωκίδας. Ανακτήθηκε από En.wikipedia.org. (Τελευταία προβολή 15/05/2021 στις 15:30).

Η Ιτέα μας-ιστορικά στοιχεία. Ανακτήθηκε από Karteria1.blogspot.com. (Τελευταία προβολή 15/05/2021 στις 16:00).

Η άγνωστη βυθισμένη αρχαία γέφυρα της Ελλάδας και ένας μαγικός κρατήρας με νούφαρα [βίντεο]. Ανακτήθηκε από Iefimerida.gr. (Τελευταία προβολή 15/05/2021 στις 17:00).

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Πόσο γρήγορα μπορεί να διαβάσει ένας άνθρωπος;

Τι είναι η ταχεία ανάγνωση; Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι