Ληξουριώτες vs Αργοστολιώτες: οι «άσπονδοι εχθροί» του Ιονίου

Κεφαλονιά
Πηγή: kefaloniaisland.org / Ληξούρι

Η Κεφαλονιά αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας. Το καταπράσινο τοπίο, σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά μαγνητίζουν τον ταξιδιώτη που την ερωτεύεται μονομιάς. Όπως όλα τα Ιόνια νησιά, έτσι και η Κεφαλονιά δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τους εδεμικούς προορισμούς του εξωτερικού.

Ωστόσο, για την κυριαρχία πάνω στο νησί έριζαν ανέκαθεν δύο χωριά: το αρχοντικό Αργοστόλι, η νυν πρωτεύουσα του νησιού και το παραδοσιακό Ληξούρι, το επί αιώνες διοικητικό κέντρο της Κεφαλονιάς.

Το φημισμένο Ληξούρι

Το Ληξούρι αποτέλεσε στην ουσία τον πρώτο μεγάλο οικισμό του νησιού. Η πρώτη καταγεγραμμένη απογραφή χρονολογείται στο 1587, όταν το χωριό αριθμούσε 581 κατοίκους. Με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκαν στην περιοχή ισχυροί εμπορικοί δεσμοί με άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα αυτή η οικονομική δραστηριότητα να επιδράσει ευεργετικά στην ραγδαία ανάπτυξη του Ληξουρίου.

Η φήμη των Ληξουριωτών μεγαλέμπορων προηγείτο του ονόματός τους και τα κέρδη από τα εξαγώγιμα προϊόντα αναβάθμισαν συνολικά την εικόνα του μέχρι πρότινος μικρού και φτωχού οικισμού. Την ίδια ώρα, κατά την περίοδο της ακμάζουσας πορείας των Ληξουριωτών, το Αργοστόλι ήταν ένα μικροσκοπικό χωριό στην απέναντι όχθη του περιβόητου Ληξουρίου, δίχως κανένα εμπορικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με μαρτυρίες της εποχής.

Η μεταφορά της πρωτευούσας στο Αργοστόλι

Όλα άλλαξαν βέβαια, όταν οι Ενετοί διοικητές της Κεφαλονιάς και γενικότερα των Ιονίων Νήσων, αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρωτεύουσα στο Αργοστόλι. Το σκεπτικό τους βασίστηκε στο γεγονός πως η γεωγραφική θέση του Αργοστολίου ήταν ιδανικότερη, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και περιβάλλεται από έναν κλειστό κόλπο, που θα παρείχε περισσότερη ασφάλεια σε ενδεχόμενες πειρατικές επιδρομές.

Διαβάστε επίσης  Η Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης: «Ναός της του Θεού Σοφίας»

Η απομακρυσμένη θέση του Ληξουρίου, σε συνδυασμό με την ευάλωτη θέση του λιμένα της δεν επέτρεψε στο κατά τ’ άλλα προηγμένο χωριό της Κεφαλονιάς να γίνει το επίκεντρο του νησιού και ένα από τα ισχυρότερα διοικητικά κέντρα των Επτανήσων.

Έπειτα από αυτήν την εξέλιξη, η διαμάχη μεταξύ αυτών των δύο τόπων έλαβε «σάρκα και οστά». Οι Ληξουριώτες, εξοργισμένοι από αυτήν την απόφαση απέστειλαν διάβημα προς την κεντρική διοίκηση, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά τους. Όταν τα αιτήματά τους ευγενώς απορρίφθηκαν, στράφηκαν στα όπλα και κατευθύνθηκαν απειλητικά προς το Αργοστόλι για να πάρουν τον «νόμο στα χέρια» τους. Γαλλικό τάγμα, ωστόσο τους απώθησε και πήραν τον δρόμο της επιστροφής.

Κεφαλονιά
Πηγή: el.studyingreece.edu.gr / Αργοστόλι

Το Αργοστόλι έκτοτε άρχισε να μετατρέπεται σ’ ένα υπερσύγχρονο νησιωτικό κέντρο. Οι υπηρεσίες, η μία μετά την άλλη συγκεντρώνονταν στην πρωτεύουσα πια του νησιού, ενώ ανεγέρθησαν λαμπρά κτίσματα και νεοκλασικά αρχοντικά, που διατηρούνται έως τις μέρες μας.

Η έριδα μεταξύ των δύο άρχισε να λαμβάνει πατριωτικό χαρακτήρα και συχνά-πυκνά ξεσπούσαν βίαιες συμπλοκές ανάμεσα στους κατοίκους τους, μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν και βαθμιαία εξομαλύνθηκε η κατάσταση.

Αποκατάσταση της τάξης

Σταδιακά, μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1864, το εμπάργκο που είχε επιβληθεί ανάμεσα στα δύο χωριά παρήλθε και αναπτύχθηκαν εμπορικές και φιλικές σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και οι μετ’ έπειτα φονικοί σεισμοί του 1953 έφεραν τους νησιώτες πιο κοντά και έθαψαν οριστικά τις αντιπαραθέσεις του παρελθόντος.

Σήμερα, το Ληξούρι και το Αργοστόλι έχουν αναπτύξει άριστη συνεργασία και τα όποια ψήγματα της πάλαι ποτέ κόντρας εντάσσονται σε φυσιολογικά πλαίσια. Το άγαλμα του ποιητή, Ανδρέα Λασκαράτου, στην πλατεία του Ληξουρίου, που έχει γυρισμένη την πλάτη στο Αργοστόλι διατηρεί έως έναν βαθμό τον μύθο.

Διαβάστε επίσης  Λάρυμνα Φθιώτιδας: Η πόλη που αναφέρθηκε από τον Παυσανία
Κεφαλονιά
Πηγή: www.airbnb.ie / Άγαλμα Ανδρέα Λασκαράτου στο Ληξούρι

Οποιοδήποτε όμως από τα δύο χωριά κι αν επιλέξει κανείς για τις διακοπές του, σίγουρα θα μείνει άναυδος από την ομορφιά του τοπίου και τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων τους. Ο τοπικιστικός χαρακτήρας και αυτή η αιώνια αντιπαλότητα μεταξύ Αργοστολίου και Ληξουρίου, ίσως να αποτελούν από μόνα τους έναν λόγο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς την πανέμορφη Κεφαλονιά.

Και πιστέψτε υπάρχουν και πολλοί άλλοι…

 


Πηγές:

  • https://www.mixanitouxronou.gr/argostoli-lixoyri-i-kontra-poy-krataei-aiones-kai-xekinise-apo-to-mesaiona-ta-viaia-xespasmata-kai-o-rolos-ton-veneton/
  • https://www.kefaloniatoday.com/kefalonitika/afieromata/argostoli-lixouri-dio-astika-kentra-se-kontra-42884.html

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη, όπου και σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Στον ελεύθερο μου χρόνο ασχολούμαι με το ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά, ενώ μου αρέσει ιδιαίτερα η φωτογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

catcalling

Catcalling: όχι, δεν είναι κοπλιμέντο!

Το catcalling ή αλλιώς street harassment πρόκειται για λεκτική παρενόχληση
Στην εικόνα απεικονίζονται τρεις γυναίκες και ένας νεαρός άνδρας. Η κοπέλα στην μέση φοράει ένα πολύχρωμο κασκόλ που κρύβει τη μύτη της από τη μια μεριά και από την άλλη το φοράει ο νεαρός άνδρας, ο οποίος κρατάει ένα ροζ λουλούδι.

Penelope: Αυτό το γουρουνάκι έχασε τη μύτη του για την αγάπη

Το Penelope είναι μια ρομαντική κωμωδία φαντασίας του 2006