Το Σίγρι Λέσβου ή αλλιώς το μέρος που δεν έχει αγγίξει ο χρόνος αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο απομακρυσμένους τουριστικούς προορισμούς ειδικότερα στο βορειανατολικό Αιγαίο και γενικότερα στην Ελλάδα. Το χωριό είναι γεμάτο από καλοκαιρινές κατοικίες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία γύρω από ένα γραφικό λιμάνι που μέχρι πρωτύτερα το χρησιμοποιούσαν οι ψαράδες του χωριού, ένα τουρκικό κάστρο και την παραλία του χωριού. Γύρω από το λιμανάκι αλλά και στην μικρή πλατεία του χωριού βρίσκονται καφενεία και ψαροταβέρνες, στα οποία περνάνε το χρόνο τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι του χωριού και οι επισκέπτες κατά την τουριστική περίοδο.
Το Σίγρι Λέσβου, αν και δεν είναι ένα τόσο μεγάλο και ζωντανό χωριό σε σύγκριση με άλλα χωριά- κωμοπόλεις που βρίσκονται στη Λέσβο εντούτοις είναι εκείνο που θα επέλεγε κάποιος να ζήσει εάν θα ήθελε να κινείται με τους δικούς του ήρεμους και νωχελικούς ρυθμούς. Ο χρόνος στη πλευρά αυτή του νησιού, που δεν αντικρύζει την ανατολή του ηλίου, οι αμμώδεις παραλίες με τα ζεστά νερά αλλά και οι γραφικοί οικισμοί γύρω από το λιμανάκι διατηρούν αμείωτο το ενδιαφέρον και εμπλουτίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες ντόπιων και επισκεπτών ειδικά αν συνδέονται με δραστηριότητες στα παραθαλάσσια σημεία του χωριού.
Επίσκεψη Άλμπερ Καμύ στο Σίγρι Λέσβου
Χαρακτηριστική η φράση του Άλμπερ Καμύ έπειτα από επίσκεψη του στο Σίγρι Λέσβου τον Ιούνιο του 1959: “Αργότερα, όταν αράξαμε στο Σίγρι, μαγεύτηκα από τη γραφική λιτότητα του τοπίου, τους απλούς ανθρώπους, το απολιθωμένο δάσος και το μύθο για κείνο το άλλο, που λένε πως βρίσκεται στο βυθό. Εδώ θέλω να ‘ρθω να ζήσω και να εργαστώ. Είναι ο τόπος των θεών!”
Το σίγουρο/ασφαλές λιμάνι
Η ονομασία Σίγρι πιθανότατα προέρχεται από το βενετικό siguro, το οποίο σημαίνει ασφαλές κι επομένως η ονομασία παραπέμπει σε ασφαλές λιμάνι. Στις μέρες μας επικράτησε το Σιγούριον και κατόπιν η τωρινή ονομασία , η οποία είναι Σίγριον- Σίγρι. Το Σίγρι βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού και απέχει περίπου 90 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη. Ανήκει στο δήμο δυτικής Λέσβου και έχει λιγότερους από 500 κατοίκους. Γραφικό παραλιακό ψαροχώρι, διαθέτει το δικό του φυσικό λιμάνι και προστατεύεται από τις νησίδες Νησιώπη και Σεδούσα.
Σύνδεση με την υπόλοιπη Ελλάδα
Στις 15 Ιουνίου 2019 συνέβη ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τα δεδομένα του μικρού αυτού παραλιακού γραφικού χωριού καθώς πραγματοποιήθηκε μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια η ακτοπλοική σύνδεση του Πειραιά με το λιμάνι του Σιγρίου που βρίσκεται στη δυτικό τμήμα της Λέσβου. Η σύνδεση αυτή πραγματοποιούνταν πρωτύτερα μεταξύ του λιμανιού του Λαυρίου με κατεύθυνση προς το Σίγρι. Το όφελος, επομένως, είναι διπλό καθώς για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του νεοσύστατου δήμου δυτικής Λέσβου γίνεται η σύνδεση με το λιμάνι του Πειραιά αλλά και γιατί μειώνεται ο χρόνος σύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα καθώς η διάρκεια του ταξιδιού μέσω της Χίου είναι πλέον μόλις 9 ώρες σε σχέση με το παρελθόν όπου ήταν δώδεκα.
Σημαντικά κτήρια μέσα στο χωριό
Δίπλα στο λιμάνι βρίσκεται το Τούρκικο φρούριο- κάστρο, το οποίο κτίστηκε περί το 1757 από τον Σουλεϊμάν Πασά προκειμένου να προστατευθεί η περιοχή από τις επιδρομές των πειρατών και να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση των εμπορευμάτων. Την περίοδο ακόμη κτίστηκαν στην περιοχή, Λουτρά- χαμάμ, Σχολείο, Τζαμί και Υδραγωγείο. Τα Λουτρά υπάρχουν ακόμη όμως σε ερειπωμένη κατάσταση. Το δε τζαμί από το 1928 χρησιμοποιείται ως εκκλησία. Στο χωριό, εκτός από το φρούριο-κάστρο, το οποίο διατηρείται σε καλή κατάσταση, υπάρχει το Τζαμί, που από το 1923 λειτουργεί ως εκκλησία, καθώς και τα ερείπια της δεξαμενής και του Χαμάμ. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται η Ιερά Μονή Υψηλού προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Το Σίγρι με τις θαυμάσιες αμμώδεις ακτές του είναι το δεύτερο – μετά τη Μυτιλήνη – λιμάνι της Λέσβου. Παραλίες της περιοχής είναι η αμμώδης παραλία του Σιγρίου και 4 χιλιόμετρα βόρεια του Σιγρίου βρίσκεται η παραλία της Αγίας Φανερωμένης μια εξαιρετική παραλία με πλούσιες αμμοθίνες και πεντακάθαρα νερά.
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Οι κάτοικοι του Σιγρίου ασχολούνται με την αλιεία, την ναυτιλία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό καθώς το ιδιαίτερο ηφαιστειακό τοπίο της περιοχής, μαζί με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το απολιθωμένο δάσος, αλλά και οι παραλίες αυτής αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες. Το χωριό έχει αποκτήσει διεθνή φήμη χάρη στο απολιθωμένο δάσος και το σπουδαίο μουσείο φυσικής ιστορίας που διαθέτει, σημείο αναφοράς για ολόκληρο το νησί. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό τη μελέτη, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που αποτελεί ένα διατηρητέο φυσικό μνημείο με παγκόσμια αναγνώριση.
Η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζοντας την μεγάλη περιβαλλοντική, γεωλογική και παλαιοντολογική αξία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το ανακήρυξε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» (ΠΔ 443/1985). Το απολιθωμένο Δάσος δημιουργήθηκε πριν από 15 – 20 εκατομμύρια χρόνια και έχει έκταση 150.000 στρέμματα. Απλώνεται σε όλη τη Νοτιοδυτική περιοχή της Λέσβου και ο περιηγητής μπορεί να θαυμάσει εκατοντάδες απολιθωμένους κορμούς κωνοφόρων δέντρων και άλλων. Το 2004 εντάχτηκε στο Παγκόσμιο δίκτυο γεωπάρκων της Ουνέσκο (UNESCO).
Πηγές:
- lesvos.com (φωτογραφικό υλικό)
- petrifiedforest.gr/
- Λητώ Κατακουζηνού, Συντροφιά με τον Αλμπερ Καμυ, εκδόσεις Ερασμια
- Χιώτης Αντώνης, Σίγρι, Μύθος, ιστορία και όνειρο, Σίγρι 2000, σελ. 105
- Τσίκνας Ιωάννης, Σίγρι το σίγουρο λιμάνι, Σίγρι 2008, σελ.23
Σύνταξη κειμένου: Λευτέρης Μαργαρίτης
Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου