Σπηλιά του Νταβέλη: Ένα μέρος, με πολλές ταυτότητες

Νταβέλη

Η σπηλιά του Νταβέλη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, βρίσκεται σε υψόμετρο 720μ. στο Πεντελικό όρος. Το Πεντελικό όρος, αποτελεί το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Αττικής, μετά την Πάρνηθα. Πρόκειται για ένα σπήλαιο, το οποίο έχει ερευνηθεί πολλές φορές, κατά καιρούς και για διαφορετικούς σκοπούς. Ως γνωστόν, από τα μάρμαρα του, χτίστηκαν όλα τα μνημεία της Ακρόπολης. Αργότερα, όμως, όταν οι φυσικοί αρμοί άρχισαν να πυκνώνουν πάνω στο μάρμαρο, δεν ήταν δυνατή η επεξεργασία του.

Νταβέλη

Το Σπήλαιο των Αμώμων

Στην αρχαιότητα, λέγεται, ότι χρησιμοποιούταν ως ιερό του θεού Πάνα, του τραγοπόδαρου θεού της άγριας φύσης και προστάτη των ποιμένων. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δεν είναι επιβεβαιωμένο, καθώς δεν έχουν βρεθεί αποδεικτικά λατρευτικής δραστηριότητας. Κατά τα βυζαντινά χρόνια, το σπήλαιο αποτελούσε καταφύγιο για ασκητές. Σε αυτούς οφείλει και το πραγματικό του όνομα “Σπήλαιο των Αμώμων”, δηλαδή των αναμάρτητων ή αλλιώς, των αμόλυντων. Εγκαταστάθηκαν σε ασκητήρια του σπήλαιου κατά τον 6ο αι. μ.Χ. και έζησαν εκεί περίπου 10 αιώνες. Αργότερα, το 1576 ο Τιμόθεος τους απομάκρυνε και τους οδήγησε στη σημερινή Μονή Πεντέλης. Το μόνο στοιχείο, που απέμεινε από αυτή την περίοδο είναι οι ανάγλυφες μορφές (αγγέλων, σταυρών, αμπέλου, αετών) και οι επιγραφές πάνω στον βράχο, νοτιοανατολικά της εισόδου του σπηλαίου.

Νταβέλη

Advertising

Advertisements
Ad 14

Οι δύο εκκλησίες του σπηλαίου

Όπως προχωράει κανείς προς την είσοδο της σπηλιάς, συναντά δύο εκκλησάκια. Στα δεξιά, βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, λαξευμένη μέσα στο βράχο, η οποία κατασκευάστηκε κατά τον 11ο αι. μ.Χ. . Το δεύτερο εκκλησάκι, στην αριστερή μεριά του σπηλαίου, είναι προς τιμήν του Αγίου Νικολάου και φαίνεται να είναι μεταγενέστερο του πρώτου. Σύμφωνα με μία επιγραφή, που βρέθηκε στον τρούλο του, χρονολογείται στο 1234 ή 1235 μ.Χ. . Στο δάπεδο του ναού, υπάρχουν δύο μικρές κρύπτες, καθώς και μία ταφική λάρνακα, γεγονός που αποδεικνύει, ότι μάλλον χρησιμοποιούταν για ταφικές λειτουργίες.

Διαβάστε επίσης  Στρατόπεδο Παύλου Μελά: Το ιστορικό στρατόπεδο

Νταβέλη

Και οι δύο εκκλησίες, φέρουν πλέον ανεπανόρθωτες ζημιές από τα έργα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (1970-1980), των οποίων τη σκοπιμότητα κανείς δεν γνωρίζει, καθώς και από διάφορους βανδαλισμούς. Επειδή, όμως, η τοιχογραφική τους διακόσμηση ήταν πολύ σημαντική, η αρχαιολογική υπηρεσία παρενέβη για την προστασία της. Έτσι, η τοιχογραφία “Ο Αθηνών Μιχαήλ”, που αναπαριστά το μητροπολίτη Αθηνών, Μιχαήλ Χωνιάτη, έχει πλέον αποτειχιστεί και βρίσκεται στο Βυζαντινό Μουσείο. Εκεί μεταφέρθηκε και ο τρούλος του Αγ. Νικολάου, που απεικονίζει το Χριστό Παντοκράτορα, όπως επίσης και η τοιχογραφία της Αγ. Αικατερίνης, ντυμένης με βασιλική στολή. Πλέον, οι εκκλησίες έχουν αναστηλωθεί, μετά τις σοβαρές ζημιές, που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Νταβέλη

Advertising

Λίγα λόγια για τον Χ. Νταβέλη

Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, η σπηλιά συνδέθηκε με τη δράση του γνωστού λήσταρχου Χρήστου Νάτσιου (Νταβέλη). Εκεί κρυβόταν, όταν κυνηγήθηκε για τη δράση του. Λέγεται, ότι είχε ανακαλύψει μερικά κρυφά περάσματα, τα οποία οδηγούσαν υπογείως στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, φημολογείται, πως διατηρούσε κρυφή σχέση με τη Δούκισσα της Πλακεντίας και η στοά οδηγούσε στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας. Το γεγονός αυτό βέβαια διαψεύστηκε αργότερα από το ζεύγος Πετροχείλου, σπηλαιολόγοι και οι δύο, καθώς δε βρήκαν καμία τέτοια στοά. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η σπηλιά κληρονόμησε το όνομα του και από “Σπήλαιο των Αμώμων”, έμεινε γνωστή ως ” Η σπηλιά του Νταβέλη”.

Νταβέλη

Η δυσάρεστη κατάληξη του σπηλαίου

Οι περισσότεροι, πλέον, αγνοούν κάθε ιστορικό στοιχείο του σπηλαίου. Ένας απ’ τους λόγους, που το επισκέπτεται κανείς τη σπηλιά του Νταβέλη, είναι για τα παραφυσικά φαινόμενα, για τα οποία φημίζεται. Τα επικρατέστερα είναι οι θεάσεις UFO και τα “ανήσυχα πνεύματα”, που βλέπουν και ακούν, όπως λένε οι επισκέπτες κατά διαστήματα. Επιπλέον, πολλοί ήταν αυτοί, που ανησύχησαν, όταν έκλεισε ξαφνικά το κινητό τους ή έσβησε ο φακός τους.

Διαβάστε επίσης  Αντίπαξοι: Καταπράσινοι και με μαγευτικές παραλίες

Δεν αδικούμε, βεβαίως, κανέναν, καθώς όλοι θα αγχωνόμασταν εκείνη τη στιγμή, ιδιαίτερα όταν οι φήμες περί του σπηλαίου συνδέονται και με τους σατανιστές της Παλλήνης και γενικότερα με διάφορες παρόμοιες τελετές. Δυστυχώς, η σπηλιά του Νταβέλη έχει γίνει πόλος έλξης για παρόμοιες “ομάδες”, που μάλλον βρήκαν τον κατάλληλο τόπο, ώστε να οργανώνουν τις τελετές τους. Αρκετά λατρευτικά, προς το σατανά, σύμβολα έχουν βρεθεί μάλιστα σκαλιστά σε βράχους γύρω από το σπήλαιο. Πέρα από τις τελετές, ο χώρος έχει υποστεί ισχυρούς βανδαλισμούς. Πολύ λίγα είναι αυτά, που έχουν μείνει να θυμίζουν και τους δύο ναούς, του Αγ. Σπυρίδωνα και του Αγ. Νικολάου.

Advertising

Νταβέλη

Νταβέλη

Νταβέλη

Πάντως, κάθε υποψία περί “στοιχειωμένου τοπίου” έχουν διαψευστεί από τους ειδικούς. Οτιδήποτε φάνηκε να προβληματίζει τους επισκέπτες, όπως τα παραδείγματα με τους φακούς και τα κινητά, που αναφέραμε προηγουμένως, αποδίδονται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Το σπήλαιο είναι γεμάτο μάρμαρο, όπως είπαμε, το οποίο περιέχει και γραφίτη. Ο γραφίτης είναι πολύ καλός αγωγός ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Γενικότερα, η όλη περιοχή εκεί ψηλά, έχει παρουσιάσει πολύ ισχυρά ηλεκτρομαγνητικά πεδία. Τίποτα, λοιπόν, δε μένει στα “περίεργα”…

Advertising

Νταβέλη


Πηγές:

Σύνταξη κειμένου: Παναγιώτα Λουπάκη

Επιμέλεια κειμένου: Ελευθερία Σακελλαρίου

Advertising

Φοιτήτρια, για λίγο ακόμα, στο τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστημίου. Από μικρή σε άρρηκτο δεσμό με το διάβασμα. Με θυμάμαι πάντα να διαβάζω, αλλά τώρα μου δίνεται η ευκαιρία και να γράψω. Αγαπώ τα ταξίδια και θεωρώ , ότι κάθε προορισμός αποτελεί αφορμή να δημιουργήσω εικόνες, αναμνήσεις και να εμπνευστώ. Αγαπημένη μουσική; Έντεχνο όταν θέλω να ταξιδέψω, ροκ όταν θέλω να ξεσπάσω, κάθε είδος με τις ώρες του..Αγαπημένη ταινία; Καθεμιά που θα με κάνει να ταυτιστώ με έναν ήρωα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Όλα τα μάτια πάνω μας

Spotlight Effect: Όλα τα μάτια πάνω μας

Όλα τα μάτια πάνω μας. Το έχεις νιώσει σίγουρα. Το

Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Επιτονισμός και στη νοηματική γλώσσα,