Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου βρίσκεται στην Λεπτοκαρυά Πιερίας, μόλις 25 χλμ. από την Κατερίνη. Στο μουσείο παρουσιάζεται η εξέλιξη του Ολύμπου μέσα στον γεωλογικό χρόνο. Δημιουργήθηκε από ντόπιους κατοίκους με την επιστημονική αρωγή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των καθηγητών Μ. Βαξεβανόπουλου, Α. Ρεϊζοπούλου και Β. Μέλφου.

Το Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου είναι «Ανοιχτού Τύπου», δηλαδή διαδραστικό. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να αγγίξουν τα απολιθώματα και κρύσταλλα, ώστε μέσω της αφής να αποκτήσουν μια πιο ουσιαστική εμπειρία.

Συνολικά, χρειάζονται περίπου δύο ώρες για μια πλήρη ενημέρωση και συμμετοχή στις δραστηριότητες που παρέχει το μουσείο.

Το περιεχόμενο του Μουσείου

Η έκθεση του Μουσείου Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου περιλαμβάνει ορυκτά και πετρώματα του Ολύμπου, όπως και απολιθώματα από την ευρύτερη περιοχή. Το μουσείο περιέχει ευρήματα που παρουσιάζουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη της χλωρίδας και της πανίδας του Ολύμπου.

Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει και να μάθει για το πώς οι παγετώνες επηρέασαν τον Όλυμπο, πώς με τον καιρό επήλθε διάβρωση και πώς σταδιακά δημιουργήθηκαν τα σπήλαια στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, στον Όλυμπο σε ύψος 1.000 μέτρων βρέθηκαν απολιθωμένα κοχύλια, γεγονός που μαρτυρά πως κάποτε το βουνό βρισκόταν στον πυθμένα της θάλασσας.

Εκθέματα του μουσείου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Στο μουσείο φιλοξενούνται μέχρι σήμερα περισσότερα από 1.500 ορυκτά εκθέματα, κάποια από τα οποία χρονολογούνται στην Ιουρασική περίοδο (199-145 εκατομμύρια χρόνια πριν).

Εκτός αυτού, στην έκθεση περιλαμβάνονται και ορισμένα ορυκτά, τα οποία αναφέρονται στο αρχαίο κείμενο “Ορφέως Λιθικά” ή “Περί Λίθων”. Ως γνωστόν, ο Ορφέας έζησε στα Λείβηθρα, στους πρόποδες του Ολύμπου, πολύ κοντά στην περιοχή της Λεπτοκαρυάς. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, γίνεται αναφορά για διάφορα πετρώματα και τις ιδιότητες αυτών, τα οποία υπήρχαν και υπάρχουν στον Όλυμπο.

Διαβάστε επίσης  Ηπειρώτες Λόγιοι: Η πολιτιστική κληρονομιά στην Ελλάδα του 18ου και του 20ού αιώνα (Μέρος Β΄)

Επίσης, εκτός των ορυκτών, σε παράλληλη αίθουσα εκτίθενται καλλιτεχνικά έργα που αναφέρονται στον Όλυμπο, τον Ορφέα και τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ψηφιδωτά, πίνακες, κατασκευές σε ξύλο και άλλα.

Η ξενάγηση στο μουσείο διαρκεί περίπου μια ώρα.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Άλλες δραστηριότητες

Οι επισκέπτες, επίσης, έχουν την δυνατότητα παρακολούθησης μιας ολιγόωρης παρουσίασης (25 λεπτών) σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα χωρητικότητας 70 ατόμων. Τα θέματα των παρουσιάσεων είναι τα εξής: «Η δημιουργία της γης και η εξέλιξη της ζωής» και «Η δημιουργία του Ελλαδικού χώρου και του Ολύμπου».

Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα πετρώματα, συγκρίνοντάς τα με αυτά που υπάρχουν στο μουσείο. Επίσης, σε βιβλία που τους παρέχονται για αυτό τον σκοπό υπάρχουν ερωτήσεις. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αφορά κυρίως τα παιδιά που επισκέπτονται το μουσείο. Όσα παιδιά απαντούν σωστά στις ερωτήσεις, στο τέλος λαμβάνουν ως δώρο ένα μικρό αντίγραφο κάποιου ορυκτού.

Επίσης, το μουσείο διαθέτει αμμοδώχο, όπου οι μαθητές σχολείων μαθαίνουν για το πώς να κάνουν ανασκαφή. Στα σκάμματα υπάρχουν τοποθετημένα διάφορα ορυκτά, έτσι ώστε η δραστηριότητα να φαίνεται πιο ενδιαφέρουσα στους μικρούς επισκέπτες του μουσείου. Κατά την βραδινή επίσκεψη στο μουσείο υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των πλανητών και της Σελήνης μέσω τηλεσκοπίου, το οποίο παρέχει ο χώρος.

Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Ολύμπου
Πηγή: Dion-olympos.gr

Μουσεία Πιερίας

Κατάγομαι από την Κατερίνη, όπου και μένω μόνιμα. Απόφοιτη του τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. Λατρεύω τη μουσική, τα μουσεία και τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που
γυναίκες εργασία χώρες

Γυναίκες στην εργασία: κορυφαίες και κατώτατες χώρες

Οι γυναίκες στην εργασία αποτελούν ένα σημαντικό δείκτη κοινωνικής και