2018: Έτος εκλογών;

5 Ιανουαρίου 2018

 

Έφτασε το 2018 και μαζί του αναζωπυρώνονται οι φήμες που το θέλουν να εξελίσσεται σε εκλογικό έτος. Η κυβερνητική συνεργασία μοιάζει συμπαγής και η αλήθεια είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν περάσει συμπληγάδες, όπως για παράδειγμα τελευταία ο προϋπολογισμός. Σε συνέντευξή του στον Real fm ο ίδιος ο πρωθυπουργός τόνισε για την φημολογία των πρόωρων εκλογών πως: «δεν με αφορούν ιδιαίτερα οι λανθασμένες εκτιμήσεις τους για ημερομηνία εκλογών. Οι εκλογές δεν θα γίνουν το 2018, αλλά το 2019 στο τέλος της θητείας. Και αυτό γιατί, όχι μόνο τότε θα είναι ευνοϊκότερες οι συγκρίσεις σε σχέση με το πού ήμασταν και πώς θα παραδώσουμε τη χώρα, αλλά κυρίως γιατί η χώρα χρειάζεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε σχέση με τους εταίρους άρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αυτή η κυβέρνηση μπορεί να την παράσχει».

Ωστόσο, θα έρθουν στη Βουλή μέτρα που ίσως επηρεάσουν τη συνοχή ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους και οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές. Κι έτσι, όμως, να μην έρθουν τα πράγματα, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφύγει στις κάλπες αμέσως μετά τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, εκμεταλλευόμενη το momentum από το τέλος των μνημονίων (Αύγουστο 2018).

Επομένως, είναι εύλογο να αναδύονται στην επιφάνεια σενάρια για μετεκλογικές συνεργασίες. Με δεδομένο πάντα ότι κανένα κόμμα δε θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία, η σύμπλευση είναι η αναπόφευκτη λύση.

Advertisements
Ad 14

Τον ρόλο του ρυθμιστή σε μία τέτοια κατάσταση, φαίνεται πως θα παίξει το Κίνημα Αλλαγής. Ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για την ΝΔ.

Διαβάστε επίσης  Ραχόι και Σοσιαλιστές συμφώνησαν για εκλογές στην Καταλονία

Άλλωστε, μεγάλα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος κάνουν λόγο φανερά για μελλοντική «συστράτευση των προοδευτικών δυνάμεων» κλείνοντας το μάτι στην Φώφη Γεννηματά. Η αλήθεια είναι ότι η διάσταση απόψεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ σε συγκεκριμένα ζητήματα είναι χαώδης. Έτσι η στροφή στο Κίνημα Αλλαγής δεν είναι τόσο απρόσμενη.

Από την άλλη, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν διατελέσει κυβερνητικοί εταίροι και δεν θα ήταν έκπληξη αν τους ξαναβλέπαμε μαζί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το προηγούμενο έτος, έχει κάνει άνοιγμα τόσο στη Φώφη Γεννηματά όσο και στον Σταύρο Θεοδωράκη. Μάλιστα, στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος απηύθυνε, ουσιαστικά, κάλεσμα στο Κίνημα Αλλαγής: «Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου κράτησε τη χώρα στην Ε.Ε. και άνοιξε τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Βάλαμε στην άκρη όσα μας χώριζαν και προτάξαμε όσα μας ένωναν. Εξακολουθούμε να έχουμε διαφορές αλλά πιστεύω και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις».

Όλα, όμως, θα κριθούν από τη στάση του νέου αυτού πολιτικού φορέα το νέο έτος, υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά. Η ίδια έχει στηρίξει εν μέρει τον αντιπολιτευτικό της σχεδιασμό, επιτιθέμενη ευθέως στην κυβέρνηση και ιδιαίτερα στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Από την άλλη, η κριτική απέναντι στη ΝΔ είναι σαφώς πιο ήπια.

Η προϊστορία ανάμεσα στους πάλαι ποτέ κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και η αιχμηρή ρητορική του νέου φορέα απέναντι στην κυβέρνηση καθιστούν περισσότερο πιθανή μία επόμενη συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στην πολιτική, βέβαια, όλα είναι ρευστά και οι ισορροπίες αλλάζουν πολύ εύκολα. Συνεπώς, δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις.

 

 

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

10+2 ταινίες για να δεις στο Ertflix

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι επιλογές για διασκέδαση είναι
L.A. Confidential

L.A. Confidential: Μια αψεγάδιστη noir ταινία

Το L.A. Confidential είναι μία νέο-νουαρ ταινία μυστηρίου του 1997,