Είναι τελικά οι Σ.Δ.Ι.Τ το μέλλον?

 

Είναι τελικά ο καιρός  κατάλληλος για ιδιωτικοποιήσεις? Υπάρχει άραγε κατάλληλος καιρός ή μήπως ένα κράτος δεν πρέπει να στηρίζεται σε αυτό προκειμένου να αναπτυχθεί οικονομικά?

Πάνω σε αυτά τα ερωτήματα υπάρχουν δύο είδη απόψεων, συνήθως όμως, η αλήθεια αυτών των απόψεων βρίσκεται κάπου στη μέση.

Η πρώτη άποψη, η πιο Φιλελεύθερη είναι πως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι ένας πολύ σημαντικός δρόμος προκειμένου να υπάρχουν έσοδα στο κράτος και να προσελκυθούν επενδυτές, είτε εγχώριοι είτε από το εξωτερικό, προκειμένου να αυξήσουν την αγοραστική δύναμη της Ελλάδας αλλά και να κάνουν πιο παραγωγική και ανταγωνιστική την οικονομία. Όπως λέμε στην αργκό της οικονομίας αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να «γυρίζει» το χρήμα και να υπάρχει ένας σταθερός ρυθμός ανάπτυξης, πιθανώς και μεγαλύτερη απορρόφηση ανέργων.

Advertisements
Ad 14

Από την άλλη μεριά όμως υπάρχει και η άποψη της πιο παρεμβατικής πολιτικής που έχει κάποια ίχνη εσωστρέφειας του κράτους,η οποία υποστηρίζει πως το κράτος πρέπει να ρυθμίζει μόνο του τα πράγματα και να μην καταφεύγει στη λύση των ιδιωτικοποιήσεων.

Η λύση όμως είναι κάπου στη μέση πάντα και κατά συνέπεια και η βέλτιστη πολιτική. Οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου Τομέα είναι πολύ αποτελεσματική λύση σχετικά με το επενδυτικό και αναπτυξιακό κομμάτι του κράτους, διότι και η περιφερειακή Οικονομία αναπτύσσεται αλλά και η συνολική οικονομία του κράτους.

Οι συμπράξεις αυτές είναι ένας συγκερασμός κεφαλαίου, τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, μέσων παραγωγής και εγκαταστάσεων που εκεί που δεν μπορεί να επενδύσει το ίδιο το κράτος σε έναν κλάδο, έρχεται ο ιδιώτης με ένα επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να δώσει την τεχνογνωσία του και την τεχνολογία του, προκειμένου να γίνει το απαιτούμενο επενδυτικό άνοιγμα. Έτσι λοιπόν και ο ιδιώτης βγαίνει κερδισμένος από αυτό, διότι δεν καλύπτει το σύνολο της επένδυσης, αλλά και το κράτος που έχει καταφέρει να προσελκύσει επενδυτές. Επιπλέον υπάρχει αύξηση του ΑΕΠ και άνοιγμα για νέες θέσεις εργασίας, είτε εξειδίκευσης είτε γενικής απασχόλησης.

Διαβάστε επίσης  Οι Speciaλίστες Sharkάζουν (26/9 – 2/10)

Έτσι λοιπόν, ειδικά αυτήν την περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη θέση σχετικά με το οικονομικό και επενδυτικό της μέλλον οι Σ.Δ.Ι.Τ μοιάζουν μια πολύ καλή λύση που μπορεί να δώσει μια μεγάλη ανάσα στην παραγωγή, στα έσοδα, στις εξαγωγές και στη γενικότερη οικονομική ανάπτυξη. Ήδη στους οικονομικούς κύκλους μας, από τον κλάδο της υγείας, μέχρι και αυτόν της περιφερειακής ανάπτυξης, όλο και πιο πολύ γίνεται λόγος για την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων συμπράξεων. Ας κρατήσουμε λοιπόν τις Σ.Δ.Ι.Τ γιατί θα έρθει η ώρα που ένα μεγάλο σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα βασίζεται σε αυτές.

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Αθεράπευτα τεχνοκράτης ( fun-fact ) και κολλημένος με την ιστορία. Ναι, είμαι από αυτούς τους περίεργους που παίζουν πινγκ πονγκ, μου αρέσουν τα γερμανικά ως γλώσσα και πάντα θα βρω χρόνο να διαβάσω ένα καλό οικονομικό-κοινωνιολογικό άρθρο. Το μοτο μου: Γίνε η αλλαγή που θες να δεις!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην