Νομιμοποίηση της κάνναβης (μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος)

29 Οκτωβρίου 2017

Η νομιμοποίηση της κάνναβης είναι μια είδηση η όποια φαίνεται να προκαλεί πολλές αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα. Όλες αυτές οι αντιδράσεις προέρχονται από τον φόβο των απλών ανθρώπων, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους στη χρήση της κάνναβης, ότι θα έχει συνέπειες για την υγεία των χρηστών και άρα για τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης. Συνεπώς με αυτόν τον τρόπο θίγονται η ηθική και τα θεμέλια της παραδοσιακής μας κοινωνίας.

Στα περισσότερα ΜΜΕ η νομιμοποίηση της κάνναβης παρουσιάζεται σαν την νομιμοποίηση της «ιατρικής κάνναβης». Κανένας δεν θα τολμήσει να παρουσιάσει το πρώτο αντί του δευτέρου, σε μια συντηρητική κοινωνία όπως είναι η ελληνική. Επομένως, όλη η κουβέντα περί του συγκεκριμένου γεγονότος περιστρέφεται γύρω από θέματα που σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα της ιατρικής κάνναβης να γιατρεύει και στο αν η νομιμοποίηση, όντως προσκρούει στα ηθικά θεμέλια της κοινωνίας μας.

Παρακάτω θα δούμε κάποιους λόγους για τους οποίους η νομιμοποίηση της κάνναβης δεν έχει να κάνει με κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Θα δούμε επίσης, πώς η συζήτηση για αυτούς τους τετριμμένους λόγους, δημιουργεί το κατάλληλο άλλοθι για τους πραγματικούς.

Η παραγωγή, η διακίνηση και η ποιότητα της Αλβανικής Κάνναβης

Ας ξεκινήσουμε από απλά γεγονότα τα όποια είναι λίγο έως πολύ γνωστά στους περισσότερους. Ο μεγαλύτερος παραγωγός κάνναβης στην Ευρώπη, είναι η Αλβανία. Μάλιστα η Αλβανία μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας (με την βοήθεια της μαφίας της κάθε χώρας) γεμίζει όλη την Ε.Ε με το εν λόγω προϊόν. Ας θυμηθούμε την πρόσφατη είδηση που υπουργός της τωρινής κυβέρνησης της Αλβανίας βρέθηκε μπλεγμένος με κυκλώματα διακινητών κάνναβης.

Για να μην γίνει πιο δύσκολη η ανάλυση, με περίπλοκα θέματα ας αρκεστούμε στο να πούμε, ότι τα κυκλώματα διακίνησης συνεργάζονται πάντα με τις ελίτ της κάθε χωράς. Έτσι και στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου απίθανο οι διακινητές να έχουν στενή συνεργασία με μεγάλα και γνωστά ονόματα, από την πολιτική σκηνή μέχρι της ShowBiz. Οι λόγοι που οι ελίτ συνεργάζονται με τέτοια κυκλώματα είναι πολλοί και διάφοροι. Ξεκινάνε από την ανάγκη για ιδιωτική χρήση και φτάνουν μέχρι το «σπρώξιμο» στην αγορά ή το soft control του πληθυσμού της κάθε χώρας.

Διαβάστε επίσης  10 προορισμοί εξωτερικού που απέχουν λιγότερο από 2 ώρες

Το βασικό σημείο όμως, δεν είναι η μαφία που διακινεί την κάνναβη. Το βασικό σημείο είναι η ποιότητα της κάνναβης που έχει χώρα προέλευσης την Αλβανία. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές η ποιότητα της Αλβανικής κάνναβης είναι η χαμηλότερη που μπορεί κανείς να βρει στην (μαύρη) αγορά. Συνεπώς, δεν ισχύει το ρητό του γνωστού σε όλους Pablo Escobar «Primo Price, for a Primo Product».

Το τρίτο σημείο που πρέπει να αναφερθούμε, είναι τα έσοδα μιας τέτοιας «επιχείρησης». Σύμφωνα με έρευνες στην Ε.Ε. τα έσοδα των διακινητών κάνναβης με χώρα προέλευσης την Αλβανία φτάνουν τα πολλά δις ευρώ. Πολλά χρήματα θα σκεφτεί κάποιος. Τα πολλά χρήματα όμως, φέρνουν μεγάλη δύναμη, η οποία πολλές φορές μεταφράζεται σε εξουσία πάνω σε πολιτικά κόμματα, πολιτικά πρόσωπα, δημοφιλείς ανθρώπους αλλά και απλή προπαγάνδα από Fake News.

Συνέπειες της νομιμοποίησης της Κάνναβης, η παραγωγή, τα έσοδα και η πτώση της σημερινής Ελίτ

Ας σκεφτούμε όμως τι θα προκαλέσει η νομιμοποίηση της «ιατρικής» κάνναβης. Αρχικά μια τέτοια κίνηση θα χτυπήσει πολύ σκληρά την παραγωγή της αλβανικής κάνναβης, η οποία αν θυμάστε, είναι χείριστης ποιότητας. Αν η κάνναβη γίνει νόμιμη τότε θα μπορεί να παράγεται στην χωρά μας σε καλύτερες συνθήκες, με περισσότερη προσοχή στις ανάγκες του φυτού δημιουργώντας έτσι ένα ανώτερο προϊόν. Αυτό το ανώτερο προϊόν θα είναι ικανό επί της ουσίας να βγάλει στην ανεργία τους παραγωγούς της Αλβανίας. Ας μην ξεχνάμε, ότι στην Αλβανία η κάνναβη είναι παράνομη. Επομένως ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, η παράγωγη, κλονίζεται.

Δεύτερη συνέπεια της νομιμοποίησης της κάνναβης, είναι ότι το κράτος θα έχει μερίδιο από τα κέρδη της παράνομης μέχρι τώρα αγοράς. Η νομιμοποίησή της (κάνναβη), δίνει το δικαίωμα στο κράτος αφενός να ελέγξει την προσφορά του προϊόντος και αφετέρου να την φορολογήσει παίρνοντας ένα μερίδιο από τα έσοδα των πωλήσεων του φυτού. Δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσε να βγάλει ένα κράτος χρήματα, αλλά ας είμαστε πραγματιστές. Είναι και αυτά τα χρήματα σημαντικά, ειδικά όταν έχουμε υποσχεθεί στην τρόικα 3.5% ανάπτυξη κάθε χρόνο. Έτσι, (λοιπόν) το κράτος χτυπάει τον δεύτερο κρίκο της αλυσίδας, που είναι τα έσοδα της παράνομης διακίνησης της κάνναβης.

Διαβάστε επίσης  El Chapo: Το αφεντικό των Μεξικανών

Τρίτη συνέπεια της νομιμοποίησης της κάνναβης, είναι η πτώση της ελίτ που μέχρι σήμερα διακινούσε την Αλβανική κάνναβη στην Ελλάδα. Η ελίτ αυτή, καθώς έχει ακόμα τη δύναμη και βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα να μπλοκάρει μια τέτοια κίνηση. Θα χρησιμοποιήσει πολιτικούς οι όποιοι θα δυσφημίζουν την κάνναβη από το πρωί μέχρι το βράδυ, φωνάζοντας για την ηθική, την κοινωνία, την εκκλησία και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε. Θα κατασκευάζονται έρευνες που θα δείχνουν ότι η κάνναβη δεν βοηθάει ιατρικά (προσωπικά δεν με άφορά αν ισχύει κάτι τέτοιο). Μέχρι και η εκκλησία θα μπει μπροστά, για να μιλήσει στο απολιτίκ κοινό, το οποίο όμως ασπάζεται τις παραδοσιακές αρχές. Θα βγουν τα Fake News για τους συνωμοσιολόγους κ.ο.κ.

Η ανερχόμενη Ελίτ από την άλλη, κάνει ακριβώς τα ίδια, μόνο που βάζει τα δήθεν «προοδευτικά» μέσα για την προπαγάνδα της. Μένουμε λοιπόν εμείς, οι απλοί άνθρωποι να παρακολουθούμε με το στόμα ανοιχτό την λυσσαλέα μάχη μεταξύ των δυο ελίτ, για την νομιμοποίηση της κάνναβης. Ακούμε ένα σωρό δικαιολογίες και από τις δυο πλευρές. Δημιουργείται πόλωση με συνέπεια όλοι να χωρίζονται πάλι σε στρατόπεδα και το αποτέλεσμα να εξαρτάται από το ποιος θα έχει δημιουργήσει το δυνατότερο στρατόπεδο.

Ελλάδα, το νέο Άμστερνταμ των Βαλκανίων

Ας σκεφτούμε όμως λογικά. Η νομιμοποίηση της κάνναβης θα φέρει έσοδα στο κράτος και οι διακινητές πλέον δεν θα λειτουργούν με μαφιόζικους τρόπους. Η πρόσφορα θα είναι άμεσα ελεγχόμενη από το κράτος και πλέον δεν θα χρειάζονται τα «βαποράκια». Μια τέτοια κίνηση έχει την προοπτική, αν εφαρμοστεί με όλες τις δυνατές προφυλάξεις, να εξελιχθεί σε μια κίνηση η όποια θα κάνει την Ελλάδα ένα νέο Άμστερνταμ. Δεν υπάρχει καμία ντροπή, να χτίσουμε ένα μέρος της οικονομίας μας στην πώληση καλής ποιότητας κάνναβη.

Διαβάστε επίσης  Καναδάς: Δικαίωμα επιλογής «ουδέτερου φύλου Χ» στα διαβατήρια

Ευτυχώς ή δυστυχώς η κοινωνία αρχίζει να ασπάζεται τις αρχές του φιλελευθερισμού. Ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει, όταν θέλει, αρκεί να μην βλάπτει τον διπλανό του. Σε τέτοιες συνθήκες αργά ή γρήγορα, τα soft ναρκωτικά θα γίνουν νόμιμα, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με αυτό. Όσο η ζήτηση για τέτοια προϊόντα θα είναι μεγάλη, τόσο τα κράτη θα βλέπουν αυτές τις αγορές σαν μεγάλες ευκαιρίες για μεγάλα έσοδα μέσω της νομιμοποίησης τους. Όσο οι μαφιόζοι θα προσπαθούν να ελέγχουν τέτοια προϊόντα αρπάζοντας δύναμη, τόσο τα κράτη θα προσπαθούν να πετάξουν μέσα από την εξίσωση τέτοιες ομάδες και να βρίσκονται αυτά στην κεφαλή.

Κλείνοντας, το θέμα αυτό έχει να κάνει κυρίως με οικονομικής φύσεως ζητήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με ηθικά, κοινωνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, ιδεολογικά ζητήματα όπως παρουσιάζονται στα ΜΜΕ.

Υ.Γ.: Το παραπάνω δεν εκφράζει σε καμία περίπτωση την θέση του συγγραφέα για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι μια προσπάθεια μιας διαφορετικής ματιάς επί του θέματος, με κύριο στόχο την ανάδειξη διαφορετικών λόγων, που ωθούν την σημερινή κυβέρνηση να ξεκινήσει μια συζήτηση για την νομιμοποίηση της κάνναβης.

Φοιτητής στο τμήμα Οικονομικής και Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου. Του αρέσει ο εθελοντισμός και ως εκ τούτου συμμετέχει σε αρκετές ομάδες. Στον ελέυθερο του χρόνο του αρέσει να παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή και να βλέπει videos στο YouTube. Τα ενδιαφέροντα του, ξεκινούν από τα οικονομικά και φτάνουν μέχρι την αστροφυσική και την επιστημονική φαντασία. Είναι ο τύπος με τον οποίον μπορείς να συζητήσεις για τα πάντα, εκτός από τις τέχνες και το θέατρο!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μπόλλα - Παϊτίμ Στάτοβτσι

Στάτοβτσι και Αντιήρωες: μία σχέση μίσους με τον πρωταγωνιστή

Αντιήρωες στη σύγχρονη λογοτεχνία Όταν διαβάζεις ένα βιβλίο απ’ τις
πυρετός

Δάγκειος πυρετός και Κλιματική αλλάγη

, Ο δάγκειος πυρετός είναι ένας ιός που μεταδίδεται από