Από τα ψεγάδια μας στα λάθη μας

Από τα ψεγάδια μας στα λάθη μας
by unsplash

Αρκεί μια ματιά γύρω σου. Τα πάντα έχουν ψεγάδια. Το κλαράκι στο φυτό απέναντι σου είναι σπασμένο. Το καναρίνι που κελαηδά στο κλουβί έχει ένα πιο ατροφικό φτερό. Μια γυναίκα γέννησε και απέκτησε ραγάδες. Ένα σημάδι εκ γεννησιμιού κρύβεται στον καρπό της πελάτισσας που μόλις εξυπηρέτησες. Όλοι έχουμε ψεγάδια, κι όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι καθ’ αυτόν τον τρόπο. Από όλα τα είδη που έχουν περπατήσει ποτέ πάνω στη γη, μπορεί να είμαστε τα πιο “ελαττωματικά”, μπορεί να έχουμε πολλά ψεγάδια αλλά σίγουρα κρύβουμε πίσω από αυτήν την μοναδικότητα των ψεγαδιών και τη μεγαλύτερη ομορφιά. Κι αν πάλι κάποιος βλέπει τα ψεγάδια μας πριν από εμάς, τότε σίγουρα αυτός ο κάποιος δεν αξίζει να υπάρξει, να γνωρίσει ή να “αγγίξει” την ομορφιά του δικού μας κόσμου.

Από τα ψεγάδια μας στα λάθη μας

Οι άνθρωποι, δεν είμαστε τέλειοι. Γι’ αυτό σταμάτα κι εσύ να είσαι, δεν αναφέρομαι μονάχα στα ψεγάδια, αλλά και στα λάθη που κάνουμε τόσο εμείς οι ίδιοι όσο και οι γύρω μας. Κανείς απολύτως δεν είναι τέλειος. Όλοι έχουμε ελαττώματα. Όλοι κάνουμε λάθη. Οι γύρω μας κάνουν λάθη. Δεν σημαίνει ότι είμαστε αποτυχημένοι άνθρωποι. Όλα αυτά είναι μέρος αυτού που μας κάνει ανθρώπους. Λάθη συμβαίνουν. Το πώς αντιδράς σε αυτά, το πως “απαντάς” στα λάθη των άλλων δείχνει τον χαρακτήρα σου. Είναι σύνηθες για πολλούς από εμάς να αρχίζουμε αμέσως να “χτυπάμε” τον εαυτό μας για τα λάθη μας, προσηλωμένοι στην τελειομανία. Αυτό όμως δεν είναι υγιές. Αντί να βλέπεις τα λάθη σου ως ένα αυστηρά αρνητικό πράγμα, δες τα ως ευκαιρίες ή και ως μαθήματα. Αναγνώρισε τα λάθη σου, δες τα κατά πρόσωπο και διόρθωσε τα. Αποδεικνύει ακόμη περισσότερο αυτή η κίνηση ποιος είσαι.

Διαβάστε επίσης  Ήθος, μια ξεχασμένη έννοια

Μέσα από την αποδοχή των ψεγαδιών σου και την αναγνώριση των λαθών σου, μπορείς να γίνεις μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Να προχωρήσεις παρακάτω σε διαφορετικά μοτίβα, σε έναν παντελώς διαφορετικό άνθρωπο. Δεν είσαι τα λάθη σου, αλλά είσαι αυτό που κάνεις με αυτά. Έχεις τη δύναμη να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τα λάθη σου, αλλά και τις πιθανότητες αυτών να επαναληφθούν.

Advertisements
Ad 14

Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία 

Όσο πάλι για τα λάθη των γύρω σου, εκεί μπορείς ακόμη περισσότερο να δείξεις την αξία του χαρακτήρα σου. Να τα βλέπεις. Να τα κοιτάζεις κατάματα. Να κοιτάζεις τη ζωή κατάματα. Να συγχωρείς, δεν σε κάνει ανήμπορο αυτό, αλλά ελεύθερο. Όπως κάνεις εσύ λάθη έτσι κάνουν και οι άλλοι. Γιατί να είσαι τόσο αυστηρός με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου; Όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, μιας και δεν τα πάνε όλοι καλά με την πρώτη προσπάθεια. Η ανωτερότητα που θα δείξεις, θα σε κάνει ανώτερο και ψυχικά. Αυτό είναι υγιές.

Οι δεύτερες ευκαιρίες έρχονται σε μια άπειρη ποικιλία μορφών, αλλά όλες μοιράζονται την ίδια υποκείμενη ιδιότητα: περιλαμβάνουν βοήθεια σε κάποιον που έκανε λάθος λόγω του παρελθόντος που κουβαλάει. Όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία, για να ξεδιαλύνουμε το μυαλό και την καρδιά μας, για να διορθώσουμε τα λάθη μας. Όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία, απλώς όχι για το ίδιο λάθος.

Σύμφωνα με όσα σημαίνει η φάση της Σελήνης την ημέρα που γεννήθηκα, από πολύ μικρή έχω την ισχυρή επιθυμία να βοηθάω τους άλλους αλλά και την ελπίδα ότι θα συμβάλλω στο να γίνει ο κόσμος καλύτερος με τον οποιονδήποτε τρόπο. Θα μπορούσε κανείς να με περιγράψει ως μια αθεράπευτα ρομαντική εκδοχή σε ανάμειξη της Φοίβη Μπουφέι με τον Τσάντλερ Μπίνγκ. Ξεκίνησα τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία και Αρχισυνταξία το 2017, αρθρογραφώ, γράφω ρομαντικές ιστορίες και διαβάζω βιβλία από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Psychic

«The Psychic»: Ένα εφιαλτικό ψυχολογικό θρίλερ στα μονοπάτια του «gore»

Στην εισαγωγική σκηνή του «Psychic» βρισκόμαστε στο 1959, κάπου στην
Joy Division

Μάντσεστερ: H μέλισσα, η μουσική και το ποδόσφαιρο

Αν πάει κάπου το μυαλό μας όταν μας μιλούν για