«Δείξε μου την ντουλάπα σου να σου πω ποιος είσαι», σύγχρονη παράφραση της γνωστής σε όλους μας λαϊκής ρήσης «δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι». Τα νέα πρότυπα της εποχής που την επιτάσσουν καταναλωτική και υπερφίαλη σε συνδυασμό με την αχόρταγη φύση των ανθρώπων συνωμοτούν επιτυχώς για την ύπαρξη μιας άξιας σχολιασμού ντουλάπας. Τι σημαίνει ακατάστατη ή τακτοποιημένη ντουλάπα; Τι υποδηλώνει η ύπαρξη ή μη της οργάνωσης στο ενδυματολογικό μας portfolio; Πως επιδρά μια μπουκωμένη, γεμάτη και ακατάστατη ντουλάπα στην ψυχολογία μας; Είναι μερικά από τα οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.
Η ακατάστατη ντουλάπα προκύπτει ως επί το πλείστον από την καταναλωτική μας μανία που δύσκολα περιορίζεται, καθως η ισχυρή επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις κατά συρροή αγορές μας είναι καθηλωτική. Πολλές πληροφορίες δημιουργούν πολλές εικόνες και σε συνδυασμό με ένα τρόπο ζωής στο fast forward φέρνουν πολλά ρούχα, με αγορές που η συχνότητα τους ξεπερνά την κάλυψη συγκεκριμένων αναγκών. Μάλιστα με έναν περιορισμένο ελεύθερο χρόνο πια αφού οι ευθύνες σε μια οργιάζουσα καθημερινότητα, μας απορροφούν, δυσχεραίνοντας την επιμελή οργάνωσή τους στην ντουλάπα μας.
Πως μεταφράζεται όμως μια ακατάστατη ντουλάπα και τι αντίκτυπο δημιουργεί στην ζωή μας; Αναφερόμαστε σε μια ντουλάπα άβολη, που επικρατεί σύγχυση. Ένα κουβάρι ρούχων παραπεταμένα. Ρούχα άτσαλα, στραπατσαρισμένα, μπερδεμένα. Μοναδική ανησυχία σε αυτή την ακαταστασία είναι να μπορούν να κλείνουν οι πόρτες της ντουλάπας. Προσκολλημένοι συνεχώς σε μια επιφάνεια που απλά καλύπτει, δεν αποκαλύπτει. Δυσκολεύει την αντίληψη μας να διακρίνουμε τις επιλογές που γεννιούνται μπροστά μας προκείμενου να ντυθούμε ανάλογα με την διάθεση μας. Ο χώρος φαίνεται βρώμικος, καταπιεσμένος όπως καταπιεσμένα αντικατοπτρίζονται και τα συναισθήματά μας. Ανοργάνωτη ντουλάπα σημαίνει άμορφη μπάλα ρούχων φανερώνει απουσία συνοχής, αρμονίας και συγκροτημένου χώρου. Υποδηλώνει δυσκολία διαχείρισης συναισθημάτων, κατά συνέπεια δυσκολία διαχείρισης χώρου και χρόνου, ανασφάλεια, άγχος, συχνές συναισθηματικές μεταπτώσεις. Περιγράφει χαρακτήρες που αδυνατούν να στηρίξουν τις επιλογές τους, βρίσκονται ευάλωτοι. Εμφανίζουν δύστροπη σχέση με τον έλεγχο, ανασφαλείς, συχνά αναβλητικοί, παρατεταμένα απροσάρμοστοι, κάποιες φορές και αργοπορημένοι.
Είναι πολλά τα ρούχα που διαθέτουμε, περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε. Οι συχνές εκκαθαρίσεις ρούχων που αποφεύγουμε, αποδεικνύονται σωτηρίες. Η συνεχής οργάνωση των ρούχων μέσα στην ντουλάπα με την επιμελή φροντίδα τους βοηθάει στην εξοικονόμηση χώρου. Μια ντουλάπα τακτοποιημένη, οργανωμένη ανά κατηγορίες ρούχων και ανά χρώμα, ακτινοβολεί έναν υγιή συναισθηματικό κόσμο. Σκιαγραφεί χαρακτήρες που ξέρουν να χειρίζονται τον χώρο, μπορούν να ρυθμίσουν και να ελέγξουν ακόμη και το σώμα τους. Απολαμβάνουν τα ενδύματα που επιλέγουν, χαρίζουν ζωντάνια στα ρούχα που επιλέγουν εκπέμποντας γοητεία. Άτομα με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, προσωπικότητες που μπορούν να γεμίζουν την ζωή τους με αξίες.Προσγειωμένοι, ολιγαρκείς, ανεξάρτητοι. Καθαρή ντουλάπα, σημαίνει όμορφος αισθητικά χώρος, στολισμένος με ρούχα φροντισμένα και τακτοποιημένα, γεμάτος έμπνευση, δημιουργικότητα.
Διατηρώ την αίσθηση πως οι περισσότεροι από εμάς είτε εμφανίζουμε επανειλημμένα, είτε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας, την τάση να συσσωρεύουμε τα ρούχα μας στην ντουλάπα μας. Γιατί, αν μη τι άλλο, μια ακατάστατη, μια χαοτική, μια γεμάτη, μια ανοργάνωτη, μια ατακτοποίητη ντουλάπα μόνο από το ρήμα «συσσωρεύω» θα μπορούσε να αποδοθεί ευκρινώς. Ωστόσο τα ρούχα δεν τα συσσωρεύουμε, ούτε τα συγκεντρώνουμε. Δεν τα στοιβάζουμε στην ντουλάπα επιπόλαια και άτσαλα, για να τα φυλάξουμε. Δεν είναι τρόφιμα, ούτε πράγματα. Τα ρούχα έχουν ζωή. Τους εμφυσούμε ζωή μέσω των επιλογών μας όσον αφορά την απόκτησή τους, εκπληρώνοντας συγκεκριμένο κύκλο ζωής μέσα από χιλιάδες συναισθήματα που μας έχουν χαρίσει. Φθείρονται, ταλαιπωρούνται, σκίζονται, ξεβάφουν οπότε κάπως έτσι ολοκληρώνεται ο κύκλος «της προσφοράς τους».
Μας βολεύει να πετάμε τα ρούχα μας, αποθηκεύοντας τα, στην ντουλάπα. Δείχνει να μην έχουμε χρόνο και ενέργεια να ασχοληθούμε με την οργάνωση τους, ένδειξη που μαρτυρά πως δυσκολευόμαστε να βρεθούμε online με τον εαυτό μας. Προτιμάμε τελευταία πολύ το εύκολο, το γρήγορο, το επιφανειακό. Μα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα λόγια του σπουδαίου Νίκου Καζαντζάκη, «όταν μια συνήθεια καταντήσει βολική, να την συντρίβεις».