Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε!

6 Φεβρουαρίου 2023
μπλε
πηγή:https://www.doctv.gr

Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε! Μπλε! Το χρώμα που ενώνει τον ουρανό με την θάλασσα. Βρίσκεται γύρω μας, πάνω μας, δίπλα μας. Κάποιες φορές το επιλέγουμε για να συνοδεύσει τις στιλιστικές μας επιλογές. Κάποιες άλλες πάλι μας δίνεται απλόχερα και το κυριότερο; Προκαλώντας μας δεκάδες συναισθήματα που ηρεμούν τον νου, δημιουργούν πιο εύκρατη σκέψη και συγχρόνως χαρίζουν οπτική απόλαυση. Πολλές οι αποχρώσεις του, για την ακρίβεια 111, ανάλογα με το πως το αντιλαμβάνονται τα ανθρώπινα μάτια που το παρατηρούν κάτω από το φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος εξελίσσοντας το σε απίστευτες χρωματικές προοπτικές. Γενναία και η ποσότητα μπλε που επιλέγει να χρωματίζει τον ουρανό ο Θεός για να μην φτάνει σε αυτόν η ανθρώπινη αναισχυντία έχοντας πια ξεπεράσει κάθε όριο ηθικό, δεοντολογικό μα πάνω από όλα ανθρώπινο.

Μην ξεχνάμε πως τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική και συναισθηματική μας  κατάσταση. Κάθε απόχρωση μπορεί να προκαλέσει διαφορετικές επιδράσεις, ακόμη και αρνητικές. Όλα έχουν να κάνουν με τις συνθήκες.

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο αγαπημένο χρώμα που εξασφαλίζει στους παρατηρητές του την αρμονία, την γαλήνη, την εμπιστοσύνη, την ελευθερία, την ειλικρίνεια, την ασφάλεια. Οι πιο ανοιχτές του αποχρώσεις, προς το γαλάζιο συντελούν στην έμπνευση, στην δημιουργία, καταπολεμούν το στρες, δροσίζουν τους χώρους και για αυτό αποτελούν ιδανικότερη επιλογή για γραφεία και χώρους μελέτης. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του μπλε αποτελούν το καλύτερο αντίδοτο στην αϋπνία γιαυτό προτιμώνται συχνά στις κρεβατοκάμαρες. Οι πιο ζωηρές του αποχρώσεις όπως το τιρκουάζ είναι αναζωογονητικές και διευκολύνουν την επικοινωνία.

Από την άλλη είναι θαυμαστό το πως καταφέρνει μια θάλασσα να μας ταξιδέψει μέσω του απερίγραπτου φάσματος της χρωματικής παλέτας μπλε που γοητεύει τους οπτικούς μας δέκτες με δεδομένη την συνθήκη πως τα νερά της είναι διάφανα. Εκεί το μεγαλείο της φύσης προσκυνά την φυσική νομοτέλεια που θέλει τον ήλιο να πρωταγωνιστεί. Τα σωματίδια του νερού απορροφούν τα χρώματα του ορατού φάσματος (κόκκινο, κίτρινο, πράσινο, πορτοκαλί) μηκών κύματος του φωτός του ήλιου ενώ ουσιαστικά αποβάλλουν τα μπλε. Με την αντανάκλαση λοιπόν των μπλε μηκών κύματος ντύνουν την θάλασσα μας με τις αποχρώσεις του μπλε που ζωγραφίζονται αναλογικά του βάθους των νερών της. Παρόμοια εξήγηση στηρίζει και το μπλε χρώμα του ουρανού.

Διαβάστε επίσης  Νεκρές πεταλούδες
Advertisements
Ad 14

Αναφέραμε πιο πάνω πως η επίδρασή του μπλε πάνω μας εξαρτάται από τις συνθήκες. Η σημασία του μπλε χρώματος ίσως διαφέρει από κουλτούρα σε κουλτούρα. Για παράδειγμα στη Ν. Κορέα, το συσχετίζουν με τον θάνατο, κάτι που το καθιστά το χρώμα του πένθους. Στο Βέλγιο, το μπλε χρώμα καθρεφτίζει τα κορίτσια πολλές φορές. Στην Κίνα αυτό το χρώμα αποδοκιμάζεται ορισμένες φορές επειδή συνδέεται με την πορνογραφία. Αυτού του είδους οι ταινίες ονομάζονται «μπλε ταινίες» εκεί.

Είναι συνυφασμένο με την κομψότητα και την οικονομική δύναμη. Στο παρελθόν αντιπροσώπευε την «υψηλή κοινωνία». Ο λόγος είναι πως κατασκευαζόταν δύσκολα, έτσι ήταν ακριβό. Σήμερα, είναι ένα χρώμα που χρησιμοποιείται πολύ σε κομψά ρούχα, αποθεώνοντας διάφορες στιλιστικές επιλογές.

Όσοι το αγαπάμε αδυνατούμε να το αποχωριστούμε. Μας συντροφεύει στο σπίτι μας, στα ρούχα μας, στην τοποθεσία μας. Δύσκολα το αγνοείς αυτό το χρώμα. Το μόνο σίγουρο πάντως δεν αφήνει ασυγκίνητο κανέναν ιδιαίτερα όταν το συναντάμε σαν χρώμα ματιών, σαν χρώμα της θάλασσας, σαν χρώμα του ουρανού!

 

Πηγή: http://micro-kosmos.uoa.gr, https://meygeia.gr

Είμαι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε). Κατάγομαι από τα Ιωάννινα. Ζω με ενθουσιασμό. Λατρεύω κάθε έκφραση δημιουργίας και ακολουθώ με πάθος και συνείδηση την χαρά!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

bikini

Coquette bikini: Tο απόλυτο καλοκαιρινό item

Έχεις αρχίσει ήδη να ψάχνεις τα look σου για το
The Fall Guy

The Fall Guy: Ο κασκαντέρ που με αγάπησε

Στις αίθουσες έφτασε η νέα κωμωδία δράσης από τον σκηνοθέτη