Red Flags. Έχεις ακούσει ξανά στο παρελθόν γι’ αυτές τις κόκκινες σημαίες που κυματίζουν ανά διαστήματα ανάμεσα στις στενές σχέσεις των ανθρώπων. Είτε μιλάμε για τον ερωτικό τομέα, τις φιλίες, την οικογένεια ή ακόμη και το εργασιακό επίπεδο.
Οι κόκκινες σημαίες χρησιμοποιούνται συχνά σε συζητήσεις γύρω από τοξικές ή καταχρηστικές σχέσεις. Είναι ένα “μασκάρεμα” του ναρκισσισμού, της επιθετικότητας, της θυματοποίησης ή ακόμα και της καταχρηστικής συμπεριφοράς. Ο άνθρωπος ο οποίος “κυματίζει” αυτήν τη σημαία μπροστά σου δεν σέβεται τα όριά σου, επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες πράξεις, ενώ κάποιες φορές μπορεί μάλιστα να φτάσει μέχρι και στη ζήλια και στο ψέμα.
Η ανθρώπινη επαφή και η επικοινωνία είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής μας. Το να λαμβάνουμε θετικά συναισθήματα και να έχουμε μια υγιής σύνδεση με τους στενούς μας ανθρώπους συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, δεν κάνουν όλες οι ανθρώπινες σχέσεις καλύτερη τη ζωή μας. Μερικές σχέσεις, οποιασδήποτε μορφής, βλάπτουν την ευημερία μας αντί να τη βελτιώνουν. Ανεξάρτητα από το πόσο τρομακτική δείχνει κάπου κάπου η μοναξιά, νιώθεις ακόμη πιο άσχημα όταν προσπαθείς να γεμίσεις το κενό ενός έρωτα, μιας φιλίας, ενός συγγενή ή ακόμη και ενός συνεργάτη με λάθος ανθρώπους. Είναι επομένως εμφανείς οι κόκκινες σημαίες σε μια ανθρώπινη σχέση; Κυματίζονται ακόμη και στην οικογένεια, στη φιλία και στον έρωτα; Τι πρέπει να κάνουμε αν η ανθρώπινη μας επαφή έχει φτάσει σε μια ανθυγιεινή κατάσταση;
Red flags στην οικογένεια
Εφόσον η οικογένεια είναι το πρώτο μας σπίτι, δεν θα έπρεπε να νιώθουμε και μια ασφάλεια σε αυτή; Είτε όταν βρισκόμαστε είτε όταν επιστρέφουμε; Η τυπική ελληνική οικογένεια, δυστυχώς, δεν κυμαίνεται σε αυτά τα πλαίσια. Τις περισσότερες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, πόσο μάλλον ακολουθείται ένα family culture το οποίο όχι μόνο είναι δύσκολο να “σπάσει” και να αλλάξει, αλλά ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί ως έχει, ως ένα τοξικό κλίμα γεμάτο από red flags. Από την προσβολή στις απόψεις, στις θρησκευτικές/ερωτικές κατευθύνσεις, στο ντύσιμο, στις επιλογές μέχρι στα πρότυπα όλα αυτά κατηγοριοπιούνται ως red flags μέσα στον οικογενειακό κύκλο. Όλη αυτή η συνεχής σύγκρουση και αναστάτωση συναισθημάτων δεν είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παραληφθεί ή να μην το λάβουμε υπόψη.
‣ Δεν είμαστε εδώ για να αλλάξουμε κανέναν πόσο μάλλον την οικογένεια μας. Θέτοντας τα όρια μας, αλλάζοντας εμείς ως προς τον άνθρωπο που θέλουμε να γίνουμε αύριο μπορούμε μονάχα να αλλάξουμε τη ζωή μας. Να είστε συνεπείς στις πεποιθήσεις, στις φιλοδοξίες και στα πιστεύω σας. Μην αλλάξετε το μυαλό, την καρδιά ή την καθημερινότητα σας επειδή ακούσατε ένα ανούσιο ή κακόβουλο σχόλιο από κάποιον συγγενή ή στενό μέλος της οικογένειάς σας. Ακόμη και οι γονείς μας, τις περισσότερες φορές, ενεργούν διαφορετικά απ’ αυτό για το οποίο μας κάνουν κήρυγμα ή κρίνουν, συνεπώς; Μπερδεύουν τους εαυτούς τους περισσότερο από τους άλλους, άρα γιατί να πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια τους;
Red flags στην φιλία
Αφού μιλήσαμε για οικογένεια, δεν γίνεται να μην πέσει στο τραπέζι και η οικογένεια που εμείς επιλέγουμε. Στις μέρες μας είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε τοξικές ρομαντικές σχέσεις, όμως τι γίνεται και με τις φιλίες μας; Η κόκκινη σημαία στη φιλία, δεν κρύβεται τόσο εύκολα, αντιθέτως υπάρχει πίσω από τις σκέψεις που έκανες για το φίλο σου, όπως οι παρακάτω… Πολλές φορές φτάνεις να νιώθεις μειονεκτικά και κατώτερος, νιώθεις κουρασμένος και εξουθενωμένος αφότου πέρασες κάποιο χρόνο μαζί του. Αισθάνεσαι πως απαξίωσε τα προβλήματά σου, ενώ παράλληλα παρατηρείς πως έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση πλάι του, σου μεταδίδει μια αρνητικότητα και απαισιοδοξία και το μόνο που ακούς συνεχώς είναι παράπονα.
‣ Είναι δύσκολο, τις περισσότερες φορές, να βγάλουμε από τη ζωή μας έναν άνθρωπο που “πρωταγωνιστούσε” σε αυτή για πολύ καιρό ωστόσο κάποιες φορές μπορούμε, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να του δώσουμε χρόνο και να πάρει μια παύση από τη ζωή μας. Να περιβάλλεται τον εαυτό σας με ανθρώπους που σας δίνουν αν όχι το καλύτερο, το μέγιστο καλό για το μέσα μας αφότου περάσετε λίγο χρόνο μαζί τους. Η συναισθηματική επίγευση κάθε σχέσης είναι ένας σημαντικός δείκτης της καλής ψυχικής υγείας. Οι φίλοι μας θα πρέπει να είναι οι μεγαλύτεροι υποστηρικτές μας, το δεύτερο σπίτι μας και, ταυτόχρονα, οι πιο αυστηροί κριτές (πάντα σε υγιή πλαίσια). Κατά συνέπεια, όλα έχουν να κάνουν με την ισορροπία μεταξύ μας.
Red flags στις ερωτικές σχέσεις
Τοξικοί σύντροφοι, τοξικές ερωτικές σχέσεις και αμέτρητες κόκκινες σημαίες. Ένα από τα πιο γνωστά φαινόμενα στις ημέρες μας και γιατί γίνεται αυτό; Επειδή οι άνθρωποι κουβαλάνε το μαύρο απλά και μόνο για να το περάσουν σε άλλους, αντί να ασχοληθούν πρωτίστως με αυτό. Επειδή οι άνθρωποι αγνοούν πως κάποιες φορές η λύση δεν είναι ο επόμενος ή η επόμενη αλλά οι επόμενοι εμείς ως άτομα που πρέπει πρώτα να πάμε παρακάτω, να εξελιχτούμε, για να μπούμε σε μια σχέση. Ανεξάρτητα από το αν η συμπεριφορά του άλλου οδηγεί σε χωρισμό ή σε μια ανακάλυψη, είναι σημαντικό να ακούμε τα συναισθήματα μας, το ένστικτό μας και να εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας.
Υπάρχουν πάρα πολλές κόκκινες σημαίες που αξίζει να προσέξουμε. Άτομα τα οποία περιγράφουν καταστάσεις με πρώην στις οποίες ποτέ δεν έφταιγαν, προχωρούν πολύ γρήγορα σε μια νέα σχέση παρόλο που μόλις χώρισαν και σας σερβίρουν κατευθείαν το “σ’αγαπώ”, έχουν προκαταλήψεις, απόψεις που δεν σέβονται εσάς πόσο και τους άλλους και φυσικά δεν μπορούν να διαχειριστούν τη ζήλια τους. Και αυτά είναι μόνο κάποιες από τις αρχικές σημαίες. Σας μειώνουν, σχολιάζουν αρνητικά διάφορες αποφάσεις και κινήσεις τις ζωής σας. Δεν θέλουν να σας συστήσουν σε φίλους ή οικογένεια αλλά κι εσείς κατά βάθος δεν θέλετε το ίδιο. Προκαταδικάζουν τα σχέδιά σας, εκφράζουν το θυμό τους με έμμεσο τρόπο και σας κάνουν να νιώθετε μοναξιά και ανεπιθύμητοι όταν είμαστε μαζί τους. Δεν σας ακούν, δεν θέλουν να μιλήσουν, θέτουν τον ναρκισσισμό και τα “ξέρω” τους στα ύψη, δεν τους εμπιστεύεστε τόσο και δεν υπάρχει στην ουσία συναίσθημα από μέρους τους, αυτό το νοιάξιμο και το ενδιαφέρον απέναντι στο πόσο εύκολα θα μπορούσαν να σας χάσουν. Φυσικά τα red flags ελαχιστοποιούνται όταν περνάμε σε σωματική, συναισθηματική ή ψυχική κακοποίηση γιατί φυσικά εκεί η ερωτική σχέση, έχει περάσει σε επίπεδο, όπου καθίσταται αναζήτηση βοήθειας και φυσικά η ολοκλήρωση της.
‣ Αυτή η πεποίθηση πως μπορούμε να ξεκινήσουμε κάτι με ένα πρόσωπο που έχει πληγωμένο παρελθόν, τραύματα και όλα θα φτιάξουν με τον έρωτα και μπλα μπλα μπλα… Είναι όλη λάθος. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε και να φτιάξουμε κανέναν με τον έρωτα μας ή την αγάπη μας. Δεν είμαστε εδώ για να κουβαλάμε τα ψυχολογικά κανενός, αρκούν τα δικά μας, πιστέψετε με. Αυτό το “Φτιάξε αυτό το άσχημο συναίσθημα για μένα!” ... Όχι, όχι, όχι. Μωρό μου, απλώς πήγαινε στον ψυχολόγο, είναι απλό.
Δεν υπάρχει κατάλληλος τρόπος για να κλείσεις ένα κείμενο σαν κι αυτό από μερικές ακόμη συμβουλές. Να ακούτε το πως νιώθετε, να μιλάτε και να απαντάτε, να ζητάτε ψυχολογική υποστήριξη από ειδικό όταν το έχετε ανάγκη και πάνω απ’ όλα να θυμάστε πως τις περισσότερες φορές οι κόκκινες σημαίες που αγνοήσατε στην αρχή είναι συνήθως οι ίδιες που μπορούν να τελειώσουν μια ανθρώπινη σχέση.