Όταν αναφερόμαστε στον Πανιώνιο, πρέπει να γνωρίζουμε πως μιλάμε για έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους της Ελλάδας. Το μπασκετικό τμήμα της ομάδας, στο οποίο θα αναφερθούμε, έχει προσφέρει πολλές χαρές στον κόσμο του. Οι τελευταίες κρίσιμες ώρες αγωνίας που περνάει ο Ιστορικός είναι αρκετά δύσκολες και σίγουρα δεν του αξίζουν. Σύσσωμη η Νέα Σμύρνη κάνει μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει ο Πανιώνιος εκεί που ανήκει. Στην μεγάλη κατηγορία. Θέση που κέρδισε πέρυσι με το σπαθί του.
Οδοιπορικό στην Α2
Ο Πανιώνιος, ερχόμενος ως πρωταθλητής από την Β’ Εθνική στην Α2, ήθελε να επιστρέψει, άμεσα, στα μεγάλα σαλόνια. Με τον εφοπλιστή Ίωνα Βαρουξάκη να αναλμβάνει τον ρόλο του διοικητικού ηγέτη στις αρχές του καλοκαιριού του 2016, η ομάδα της ‘’πλατείας’’ έβαλε στόχο την επάνοδο στην Basket League. Και η αλήθεια είναι πως οι άνθρωποι του Πανιωνίου δεν έμειναν στα λόγια. Κρατώντας, μόνο, τον έμπειρο Νίκο Μίχαλο από το ρόστερ της Β’ Εθνικής και ερχόμενοι σε συμφωνία με μεγάλα ονόματα, ο coach Οικονόμου είχε στα χέρια του ένα ρόστερ, το οποίο θα μπορούσε να σταθεί εύκολα και στην Α1.
Ρόστερ 2016-2017
Νίκος Μίχαλος
Σάκης Καρύδας
Πέτρος Νοέας
Μιχάλης Πελεκάνος
Μάριος Ματαλών
Σωτήρης Μπιλλής
Τάσος Δημητριάδης
Φάχρο Αλίχοντζιτς
Νίκος Μπάρλος
Βαγγέλης Σακελλαρίου
Πέτρος Μελισσαράτος
Παναγιώτης Νικολακόπουλος
Με ονόματα όπως ο Πελεκάνος, ο Μπάρλος, ο Καρύδας κι ο Μίχαλος, ο Πανιώνιος είχε ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχη. Προφανώς, η παραμονή στην δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία θα λογιζόταν σαν αποτυχία.
Η πορεία στην Α2
Η χρονιά για τον Πανιώνιο κύλησε έξοχα. Με ρεκόρ 25-4, ισοβάθμησε με τον Ηρακλή στην κορυφή της βαθμολογίας. Έχοντας το πλεονέκτημα, όμως, στα μεταξύ τους παιχνίδια, αφού είχε νικήσει για 7 πόντους (72-65) στην Νέα Σμύρνη, ενώ είχε χάσει για 1 (80-79) στο Ιβανώφειο, τερμάτισε πρώτος στην βαθμολογία, παίρνοντας απευθείας το εισητήριο για την Α1.
Γενικότερα, κατά την διάρκεια όλης της χρονιάς η ομάδα του Νίκου Οικονόμου φαινόταν να έχει το πάνω χέρι στο πρωτάθλημα. Κι ενώ έξι στροφές πριν απ΄το τέλος του πρωταθλήματος ο Πανιώνιος έδειχνε πως θα κατακτήσει εύκολα την πρώτη θέση και την απευθείας άνοδο στην Α1, έχοντας μέχρι τότε μόνο δύο ήττες, ήρθαν δύο κακά αποτελέσματα για να αγχώσουν τους κυανέρυθρους. Με αντιπάλους τους Φάρο Κερατσινίου και Χολαργό, την 25η και την 27η αγωνιστική αντίστοιχα, ο Πανιώνιος δεν τα κατάφερε. Αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα του πρωταθλήματος, μετέτρεψε σε τελικό το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής, με αντίπαλο τον Δούκα.
Ο αγώνας της χρονιάς
Ο νικητής έπαιρνε την πρώτη θέση και ετοιμαζόταν για την μεγάλη κατηγορία, ενώ ο ηττημένος θα έμπαινε στην αγχωτική διαδικασία των playoffs. Ένας αγώνας – σχεδόν όλη η χρονιά για τον Πανιώνιο. Η ‘’πλατεία’’ για μία βδομάδα ζούσε για αυτό το παιχνίδι. Και κανένας Νεοσμηρνιώτης δεν ήθελε να σκεφτεί το ενδεχόμενο ήττας μέσα στο κλειστό της οδού Αρτάκης. Ο Πανιώνιος είχε την τύχη να παίζει στην έδρα του τα ρέστα της σεζόν, αλλά απέναντι του είχε έναν διόλου ευκαταφρόνητο αντίπαλο. Ο Δούκας είχε διανύσει μια εξαιρετική σεζόν, όντας μια καλοδουλεμένη ομάδα, είχε νικήσει ήδη μία φορά τον Πανιώνιο στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, ενώ διέθετε και μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες, όπως ο Παπαμακάριος κι ο Κυρίτσης για να αντέξει την κρισιμότητα του αγώνα.
Όλα, δηλαδή, προμήνυαν ένα ντέρμπι. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο αγώνας εξελίχθηκε σε one team show! Ο Πανιώνιος πιάνοντας υψηλά στάνταρ απόδοσης και παίρνοντας τρομερή ώθηση απο το ασφυκτικά γεμάτο κλειστό της Αρτάκης διέλυσε τον Δούκα με το εμφατικό σκορ 83-58! Αλίχοντιτς, Δημητριάδης, Ματαλών και Πελεκάνος οδήγησαν στο σκοράρισμα έχοντας και οι τέσσερις πάνω απο 10 πόντους και με τον Μίχαλο στην θέση του μαέστρου, οι κυανέρυθροι κατατρόπωσαν την ομάδα του κόουτς Τζήμα, εξασφαλίζοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο την επιστοφή τους στα μεγάλα σαλόνια της Α1. Το τέλος της χρονιάς βρήκε τον Πανιώνιο πωταθλητή της Α2. Έχοντας κάνει το αγροτικό της σε Β’ Εθνική και Α2, η ομάδα της Νέας Σμύρνης είναι έτοιμη να γυρίσει εκεί που πραγματικά ανήκει.
Τα οικονομικά προβλήματα και η αμφίρροπη συμμετοχή στην Α1
Ο Ιστορικός σύλλογος της Νέας Σμύρνης περνάει μία πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Με τον εφοπλιστή Ίωνα Βαρουξάκη να έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο, ο Πανιώνιος έμεινε χωρίς διοικητικό ηγέτη σχεδόν όλο το καλοκαίρι. Παίκτες και προποητές που ήταν απλήρωτοι από την περσινή, άκρως επιτυχημένη, χρονιά αποχώρησαν από τον σύλλογο. Ο Φάχρο Αλίχοντζιτς δήλωσε, μάλιστα, πως θα κινηθεί νομικά για τα χρήματα που δικαιούται.
Ο ”σωτήρας” Σταύρος Αλευρογιάννης
Μία σανίδα σωτηρίας φαίνεται πως βρήκαν οι άνθρωποι του Πανιωνίου στο πρόσωπο του Σταύρου Αλευρογιάννη. Ο γνωστός αθλίατρος δήλωσε, στις αρχές του Αυγούστου, πως θέλει να βοηθήσει την ομάδα να ορθοποδήσει, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως δεν έχει την οικονομική δύναμη να είναι ο κύριος επενδυτής. Για αυτόν τον λόγο αναζήτησε συμμάχους. Όταν είδε, όμως, μηδαμινή στήριξη και βοήθεια ακόμα και από ανθρώπους που είχαν εγγυηθεί πως θα συνδράμουν στην προσπάθεια του Ιστορικού, ανακοίνωσε, περί τις αρχές Σεπτέμβρη την απόσυρση του ενδιαφέροντος του για τον Πανιώνιο.
Γύρω στα μέσα του ίδιου μήνα, όμως, το ενδιαφέρον του αναζοπυρώθηκε. Φήμες λέγανε, πως κάνει νέα προσπάθεια να βρει οικονομικά στηρίγματα για να συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό των 240 χιλ. για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου. Σύσσωμη η Νέα Σμύρνη προσπαθεί να σώσει την ομάδα του μπάσκετ. Περίπτερα, τα οποία πωλούσαν κουπόνια των 5 ευρώ στήθηκαν στον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας με αντίπαλο τον Παιναιτωλικό, για να καλυφθεί ένα μέρος του παραπάνω ποσού.
Οι ελπίδες και η πίεση του ”Γηραιού”
Οι ”πάνθηρες”, πέραν της επιστροφής του Σταύρου Αλευρογιάννη στο προσκήνιο, έχουν έναν ακόμα λόγο να είναι αισιόδοξοι. Η ομάδα του Πανιωνίου προχώρησε στην μεταγραφή του Αμερικανού guard Τζέιλεν Τζάκσον (12/9). Ανεξαρτήτως του επιπέδου και των ικανοτήτων του παίκτη, η μεταγραφή του φέρνει αισιοδοξία στις τάξεις των φιλάθλων. Αυτό συμβαίνει με την λογική πως δύσκολα η ομάδα θα προχώραγε στην στελέχωση του ρόστερ, και δη στην επιλογή των ξένων, αν πρώτα δεν είχε λύσει (ή τουλάχιστον δεν ήταν σίγουρη πως θα λυθούν) τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα και, κυρίως, δεν ήξερε σε ποιά κατηγορία θα παίξει την επόμενη σεζόν.
Με την δεύτερη διορία για τις βεβαιώσεις για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου να λήγει χθες (20/9), όλα βρίσκονται σε τεντομένο σκοινί. Ο Ηρακλής πιέζει την ΕΕΑ (επαγγελματική επιτροπή αθλητισμού) να αποβάλλει τον Πανιώνιο και τον Φάρο, λόγω του ότι είναι ο πρώτος επιλαχών για να πάρει την θέση τους στην Α1. Αν στον ιστοορικό σύλλογο της Νέας Σμύρνης δεν κινηθούν γρήγορα τις επόμενες μέρες και ώρες, πιθανόν να υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις.
Όλη η μπασκετική Ελλάδα θα ήθελε να ξαναδει τα χρώματα των κυανέρυθρων στην Α1. Ευχή όλου του φίλαθλου μπασκετικού κοινού είναι ο Πανιώνιος να καταφέρει να υπερκεράσει τα οικονομικά προβλήματα που τον ταλανίζουν από περσι και να αγωνιστεί, κανονικά, στην μεγαλύτερη εθνική κατηγορία. Μακάρι να βρεθεί λύση όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε η ομάδα να στρέψει την προσοχή της στο αγωνιστικό κομμάτι. Εκεί που ευελπιστεί πως υπό τις οδηγίες του έμπειρου Γιώργου Καλαφατάκη, πλεόν, θα καταφέρει να παρουσιάσει ένα αξιοπρεπές και ανταγωνιστικό πρόσωπο.