Δεν είναι λίγες οι φορές που Ελληνικές ταινίες αφηγήθηκαν τις ιστορίες τους το καλοκαίρι. Αξιοποιώντας την άδεια Αθήνα, αλλά και τα παραθαλάσσια τοπία ξεχώρισαν για διαφορετικούς λόγους. Η ποίηση συνάντησε το χιούμορ, η μιζέρια την θλίψη και οι ανθρώπινες σχέσεις δοκιμάστηκαν ποικιλοτρόπως. Εδώ θα δούμε πέντε καλοκαιρινές ταινίες του σύγχρονου Ελληνικού σινεμά, που μυρίζουν καλοκαίρι από την αρχή ως το τέλος.
Δεκαπενταύγουστος (2001)
Η συγκεκριμένη δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα, εξαιτίας του τίτλου της. Τρεις εντελώς διαφορετικές οικογένειες που μένουν στην ίδια πολυκατοικία αποφασίζουν να πάνε διακοπές για το καλοκαίρι. Κατά την διάρκεια των ταξιδιών τους θα αποκαλυφθούν μυστικά που δεν είχαν φανταστεί. Παράλληλα, ένας 17χρονος διαρρήκτης εισβάλλει στα άδεια διαμερίσματα και ανακαλύπτει τα όνειρα του καθενός. Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες καλοκαιρινές ταινίες, εκθέτει τον σύγχρονο θεσμό της οικογένειας και της κοινωνίας. Παράλληλα προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό και τα μεταφυσικά φαινόμενα.
Ας Περιμένουν οι Γυναίκες (1998)
Γνωστή όσο λίγες, το Ας περιμένουν οι Γυναίκες είναι πλέον μια από τις πιο καλτ καλοκαιρινές ταινίες. Τρεις μπατζανάκηδες πηγαίνουν στη Θάσο όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους. Κατά την διάρκεια του ιδιαίτερου roadtrip καθυστερούν συνεχώς. Ο λόγος; Ερωτικά ειδύλλια (αληθινά και φανταστικά) και ανύπαρκτα προβλήματα. Ο Τσιώλης με το ιδιαίτερο του ύφος καταγράφει την νοοτροπία του νεοέλληνα. Καλοκαιρινό τοπίο, πανέξυπνες ατάκες και σου Ρεάλ σκηνικά συνθέτουν το τελικό αποτέλεσμα.
Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου (1991)
Ο Παντελής Βούλγαρης υπογράφει ξανά όπως και στο «Όλα είναι δρόμος» μια σπονδυλωτή ταινία. Σε αυτό το κοινωνικό δράμα βλέπουμε τρεις διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην άδεια Αυγουστιάτικη Αθήνα. Οι διαφορετικές ιστορίες δεν συνδέονται πρακτικά, αλλά αφορούν μοναχικά άτομα, χαμένα στην άδεια μεγαλούπολη. Το καθένα από αυτά προσπαθεί μάταια και άδοξα να κερδίσει την εύνοια του συνανθρώπου του, υπό οποιοδήποτε κόστος.
Suntan (2015)
Ο 40χρονος Κωστής εργάζεται ως γιατρός στην Αντίπαρο. Εκεί θα γνωρίσει και θα ερωτευτεί την αρκετά νεότερη του Άννα, που έχει έρθει για διακοπές. Έτσι θα ξεκινήσει μια περίεργη και λίγο άβολη αισθηματική σχέση, που πάρει βίαια τροπή. Βασισμένη στις αντιθέσεις (καλοκαίρι- χειμώνας, μοναξιά- συντροφικότητα), ξεκινάει ομαλά και κλιμακώνεται σταδιακά, προκαλώντας στον θεατή πολλά και διαφορετικά ηθικά ερωτήματα.
Φτηνά Τσιγάρα (2000)
Πρόκειται για την ταινία που κάθε χρόνο αυξάνει τους θαυμαστές της, εξαιτίας των αμέτρητων θερινών προβολών. Ο Ρένος Χαραλαμπίδης μετέφερε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στην μεγάλη οθόνη, δημιουργώντας μια άκρως προσωπική ταινία. Μια αυγουστιάτικη νύχτα στην Αθήνα, ένας σύγχρονος μποέμ φλερτάρει με μια κοπέλα που γνώρισε τυχαία. Παράλληλα βλέπουμε σκηνές από την καθημερινότητα του, όπου όλοι προσπαθούν μάταια να βρουν την δική τους αλήθεια. Ποιητική, γλυκιά, αλλά και αστεία, τα Φτηνά Τσιγάρα νοσταλγούν άυλες καταστάσεις και συναισθήματα.