Άκου Ποιος Μιλάει: Ο Μελέτης Ηλίας ακούει φωνές

Πηγή εικόνας: cinemagazine.gr

Η ταινία Άκου Ποιος Μιλάει σε σκηνοθεσία και σενάριο του Θοδωρή Νιάρχου, είναι μια κωμωδία που βγήκε στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2023. Βλέποντας το trailer στο σινεμά, αποφάσισα πως θα τη δω επειδή μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Άξιζε τον κόπο τελικά;

Περίληψη

Ο Φώτης (Μελέτης Ηλίας) είναι ένας life coach χωρίς προσωπική ζωή, χωρίς πάθος για τη δουλειά ή οτιδήποτε άλλο στη ζωή του. Η φωνή στο κεφάλι του, τον πιέζει να κάνει πράγματα όπως να τρέφεται πιο σωστά, να βγαίνει, να κοινωνικοποιείται, να μιλάει σε κόσμο, να φλερτάρει. Ο Φώτης όμως δεν έχει όρεξη, η φωνή επιμένει και για να τον ταρακουνήσει του αποσπά την προσοχή κατά τη διάρκεια συνεδριών με τους πελάτες του. Κάθε φορά που κάποιος αφηγείται κάποιο (συνήθως αστείο) περιστατικό που τον προβληματίζει, η φωνή του δημιουργεί εικόνες και ο Φώτης γελάει και χάνει την προσοχή του, προσπαθώντας να μπαλώσει μετά την κατάσταση. Έτσι, ξεκινά σιγά σιγά να βγαίνει από τη ζώνη άνεσης και να μιλάει με μια γυναίκα που παρατήρησε μετά από ένα χρόνο και τον μάγεψε. Είναι αυτό αρκετό για να ξεκινήσει να ζει τη ζωή που θέλει;

Πηγή εικόνας: moveitmag.gr

Η ταύτιση με τον πρωταγωνιστή

Ο Φώτης είναι ένας άνθρωπος που άφησε τα όνειρά του και κάνει μια δουλειά καθαρά για το χρήμα. Δεν έχει φίλους, κοινωνική ζωή, σχέση. Ζει μια ρουτίνα με μόνη συντροφιά το σκύλο του. Οι πελάτες του είναι ό,τι πιο κοντινό σε ανθρώπινη συναναστροφή. Αναπολεί το παρελθόν, τα όνειρά του και δεν κάνει κάτι για να αλλάξει, έχει συμβιβαστεί. Φοβάται να εκτεθεί, να μοιραστεί το παρελθόν του και το ποιος πραγματικά είναι. Η φωνή που ακούει, θέλει το καλό του. Τον πιέζει για να ξεκινήσει να ζει και να μην φοβάται. Είναι σαν το φίλο που μας ενθαρρύνει να κάνουμε πράγματα για να πάμε μπροστά. Χωρίς να είμαι ειδικός, ο Φώτης μου έδωσε την εντύπωση ενός εσωστρεφή ανθρώπου, ίσως καταθλιπτικού, που ανεβάζει τους άλλους και τους βοηθά, αλλά δεν τα εφαρμόζει αυτά στον εαυτό του. Ο τίτλος ”Άκου ποιος μιλάει” έχει πολλές ερμηνείες.

Διαβάστε επίσης  3 podcast που αξίζει να ακούσουν όλοι οι σινεφίλ
Πηγή εικόνας: villagecinemas.gr

The good, the bad and the ugly

Ξεκινώντας με τα καλά, το Άκου ποιος μιλάει είναι μια ευχάριστη κωμωδία, με νόημα, ωραίες ατάκες και πάρα πολύ καλή ερμηνεία από τον Μελέτη Ηλία. Το σενάριο είναι ενδιαφέρον, σύγχρονο και διαφέρει από τις κωμωδίες που βλέπουμε συνήθως στις κινηματογραφικές αίθουσες. Το καστ είναι φοβερό, με πολύ ωραίες εμφανίσεις από κωμικούς όπως ο Λάμπρος Φισφής, η Χρύσα Κατσαρίνη, ο Δημήτρης Μακαλιάς κ.ά. Σαφώς, υπήρχαν και κάποια όχι και τόσο καλά στοιχεία: κάποιες ερμηνείες ήταν κλισέ, ίσως υπήρχαν κάποια θέματα που είναι πολύ λεπτά για να θιχθούν ακόμα και σε κωμωδία (όσοι την είδατε, λογικά καταλάβατε ότι αναφέρομαι σε έναν από τους πελάτες του Φώτη). Κάποιες σκηνές, μου φάνηκαν ή αχρείαστες ή ότι θα έπρεπε να αναπτυχθούν περισσότερο για να βγάζουν νόημα. Συνολικά μου άρεσε πολύ, πέρασα όμορφα, γέλασα, ταυτίστηκα με τον πρωταγωνιστή και με έβαλε σε σκέψεις. Αν αυτό δεν είναι επιτυχία, τότε τι είναι; Τέλος, επειδή ήταν αναμενόμενο να υπάρχουν αρνητικές κριτικές για μια σύγχρονη ελληνική κωμωδία, το βρίσκω κάπως αστείο και κάπως θλιβερό. Είναι οκ να σου αρέσει μια ταινία που στην πλειοψηφία δεν αρέσει και είναι οκ να μην σ’ αρέσει μια ταινία που αρέσει στους περισσότερους. Τουλάχιστον, ας σεβόμαστε το έργο των δημιουργών. Ακόμα και μια αρνητική κριτική, μπορεί να ειπωθεί με κομψότητα.

Advertisements
Ad 14

Οι ταινίες με κάνουν να νιώθω λιγότερο μόνη. Το γράψιμο με βοηθάει να εκφραστώ ελεύθερα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το να γράφω για ταινίες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ελεύθερη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Απωθημένα ή εμμονές;

Απωθημένα ή εμμονές;

Το θες ή το νοσταλγείς; Όλοι έχουμε το δικό μας
Τζιμ Θορπ

Τζιμ Θορπ: Ένας υπεραθλητής με ινδιάνικες ρίζες

Ο Τζιμ Θορπ ήταν Αμερικανός αθλητής και Χρυσός Ολυμπιονίκης. Κέρδισε