Το χιούμορ, λένε, είναι απαραίτητο σε όλους τους τομείς της ζωής. Μας βοηθά να ξεπεράσουμε τις θαμπές στιγμές, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να απολαύσουμε τις καλές εποχές και να διαχειριστούμε τους τρομακτικούς καιρούς. Αυτή τη θεωρία, λοιπόν, ο Λάμπρος Φισφής, φαίνεται ότι την εφαρμόζει και με πολύ μεγάλη επιτυχία, όπως δείχνουν τα φαινόμενα.
Είναι από τους πιο ξεχωριστούς και πετυχημένους Έλληνες κωμικούς της stand-up σκηνής, του αρέσει να ερμηνεύει με το δικό του τρόπο τις μικρές στιγμές της καθημερινότητας και να τις σχολιάζει μοναδικά στις παραστάσεις του. Οι θεατές ανταποκρίνονται στο χιούμορ του και συνηθώς τον επιβραβεύουν με το γέλιο και το χειροκρότημά τους.
Λίγο πριν την έναρξη των παραστάσεών του, ο Λάμπρος, μίλησε στο MAXMAG για όλα όσα ετοιμάζει αυτή τη χρονιά, ενώ απαντά σε ερωτήματα όπως: Τι κάνει τον ίδιο να γελά; Eίναι αισιόδοξος σαν άνθρωπος; Kαι πώς το χιούμορ κάνει κάποιον δημοφιλή;
- Ως κωμικός χαρίζεις το γέλιο. Εσένα όμως τι σε κάνεις να γελάς;
Η αλήθεια είναι ότι δεν το χαρίζω. Συνήθως ο κόσμος πρέπει να πληρώσει ένα εισιτήριο. Παλιά το χάριζα, αλλά τώρα είναι δύσκολοι οι καιροί. Εγώ γελάω σχετικά εύκολα. Κάτι στο οποίο δεν μπορώ να αντισταθώ είναι το να βλέπω κάποιον να πέφτει. Το αστείο του ανθρώπου που γλιστράει στην μπανάνα είναι κάτι αξεπέραστο για εμένα. Έχει μέσα ένα βασικό στοιχείο της κωμωδίας που είναι ο πόνος.
- Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που έχεις ακούσει τον τελευταίο καιρό και πραγματικά έχεις κλάψει από τα γέλια;
Άκουσα το Despacito τραγουδημένο από γάτες. Δεν έκλαψα, αλλά ήταν αρκετά αστείο. Όποιο θέλει μπορεί να το βρει στο YouTube. Αλλά όχι τώρα. Μετά. Αφού διαβάσει τη συνέντευξή μου.
- «Δες το Θετικό». Είσαι οπτιμιστής γενικά;
Προσπαθώ να έχω μια ρεαλιστική αισιοδοξία. Η πολλή αισιοδοξία είναι το πρώτο στάδιο της τρέλας. Πωωω, αυτή η πρόταση θα ήταν τέλειος τίτλος για τη συνέντευξη. «Λάμπρος Φισφής – Η πολλή αισιοδοξία είναι το πρώτο στάδιο της τρέλας».
- «Δες το Θετικό + Μωρό». Οι προσθήκες που έχουν γίνει όσον αφορά τη θεματολογία της παράστασης, όπως αντιλαμβάνομαι, σχετίζονται με τη νέα ιδιότητά σου, αυτή του γονέα. Τι διαφορετικό πρόκειται λοιπόν να δούμε;
Έχω όντως προσθέσει ένα καινούργιο 20λεπτο που έχει να κάνει με τα παράξενα της εγκυμοσύνης, τις δυσκολίες του να ζεις με ένα μωρό, την έλλειψη ύπνου που βιώνω, τα παιδικά τραγούδια κ.ά. Μιλάω για την κόρη μου, αλλά μην ανησυχείτε, δεν δείχνω ούτε μια φωτογραφία της. Είναι ένα κομμάτι που είχα τις αμφιβολίες μου καθότι δεν ήξερα αν θα ενδιαφέρει θεατές που δεν έχουν μωρά αλλά τελικά αποδείχθηκε ίσως το πιο δυνατό της παράστασης.
- Πόσο άλλαξε ο τρόπος που αντιμετωπίζεις την καθημερινότητα μετά την έλευση του παιδιού;
Την αντιμετωπίζω με πολύ λιγότερο ύπνο. Αυτό βασικά άλλαξε. Η κόρη μου ξυπνάει συνήθως στις 6:30. Ή αν είμαι τυχερός στις 7:00. Και όταν ξυπνάει έχει 150% ενέργεια. Θέλει να ανακαλύψει τον κόσμο. Είναι συνεχώς στην τσίτα. Και εμείς είμαστε συνεχώς πτώμα.
- Eκτός από τις προσωπικές σου stand-up παραστάσεις, φέτος «χτυπάς» διπλά στο θέατρο Βέμπο. Πες μας λίγα λόγια για το νέο σου εγχείρημα, την επιθεώρηση «Τι Ζούμε;»…
Η επιθεώρηση «Τι Ζούμε;» είναι μια σάτιρα της καθημερινότητας μέσα από ήρωες της διπλανής πόρτας. Αν τυχαίνει να μένετε δίπλα σε τρελοκομείο. Ιστορίες και στιγμιότυπα της ζωής μας δοσμένα με κωμικό τρόπο. Δεν έχει κανένα ίχνος πολιτικής σάτιρας και όλο το έργο ασχολείται με απλά καθημερινά ζητήματα. Τη μανία των γυμναστηρίων, την μετά θάνατον ζωή, τη διατροφή μας, τον online κόσμο, τις σχέσεις κ.ά.
Προσπάθησα να γράψω μια μοντέρνα εκδοχή της κλασικής επιθεώρησης που προσεγγίζει πιο πολύ ένα comedy sketch show και μαζί με τον Γιάννη Σαρακατσάνη που έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία και μια ομάδα που αποτελείται από πολύ καλούς νέους κωμικούς ευελπιστούμε να ξανά συστήσουμε το παρεξηγημένο αυτό είδος στους νέους.
- Τι πραγματεύεται ο δικός σου ρόλος στην παράσταση;
Εγώ είμαι ο παρουσιαστής της παράστασης. Είμαι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κοινό και αυτό που γίνεται στη σκηνή. Σπάω τον τέταρτο τοίχο και μιλάω με τον κόσμο. Συζητάμε αυτά που βλέπουν. Τους ζητάω την δική τους οπτική. Και γενικά όλοι μαζί προσπαθούμε να βρούμε μια απάντηση στην ερώτηση «Τι ζούμε;».
- To stand-up πριν μερικά χρόνια ήταν άγνωστο θεατρικό είδος για τους Έλληνες, με το οποίο όμως εξοικειώθηκαν αρκετά γρήγορα. Μήπως τελικά δεν ήταν και τόσο άγνωστο; Mήπως το stand-up, ας πούμε, είναι ένα σύγχρονο παρακλάδι της επιθεώρησης, όπου ο comedian δεν «κρύβεται» πίσω από κάποιο ρόλο, αλλά μέσω προσωπικών εμπειριών και παρατήρησης σχολιάζει γεγονότα και καταστάσεις;
Μου αρέσουν πολύ αυτές οι ερωτήσεις που στην ουσία είναι από μόνες μια τέλεια απάντηση της ερώτησης. Νομίζω το εξήγησες τέλεια. Οπότε αυτό που μένει είναι να κάνω την ερώτηση: Πώς και ο κόσμος αγάπησε τόσο πολύ το stand-up comedy;
- Οι κωμικοί φαντάζουν ακομπλεξάριστοι. Αληθεύει αυτό; Ή τελικά το χιούμορ επισκιάζει τις ανασφάλειες και αποτελεί ισχυρό όπλο καταπολέμησής τους;
Ακομπλεξάριστοι; Χαχα. Όχι, θα έλεγα ότι δεν ισχύει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί κωμικοί είμαστε αρκετά προβληματικοί άνθρωποι. Το χιούμορ σίγουρα είναι μια άμυνα που χρησιμοποιούν οι κωμικοί. Από μικροί επειδή δεν ήμασταν και οι πιο δημοφιλείς, το ρίξαμε στο χιούμορ. Και αργότερα η κωμωδία έγινε το πρίσμα μέσα από το οποίο βλέπουμε τον κόσμο. Άλλη μια τέλεια ατάκα για τίτλο.
- Ποιοι είναι οι 5 κώδικες σωστής συμπεριφοράς ενός άντρα για το πρώτο ραντεβού;
Σίγουρα ένας κώδικας είναι το να είσαι εκεί στην ώρα σου. Δεν αντέχω τον κόσμο που καθυστερεί. Για να είσαι στην ώρα σου σε οποιοδήποτε ραντεβού αυτό που έχεις να κάνεις είναι να είσαι πιο νωρίς από την ώρα που κανονίσατε. Το ακριβώς στην ώρα σου δεν υπάρχει. Υπάρχει ή το πριν την ώρα ή καθυστερημένος. Τους υπόλοιπους 4 κώδικες θα τους δείτε στο κανάλι μου στο YouTube όταν θα κάνω βίντεο για αυτό το θέμα. Αν και θα είναι λίγο δύσκολο να τους βρω καθότι έχω να πάω πρώτο ραντεβού καμιά 10αριά χρόνια.
- Ένας κανόνας που απολαμβάνεις να μην τηρείς;
Δεν είναι ακριβώς κανόνας αλλά γενικά απολαμβάνω να τρώω πριν το φαγητό. Κάνω κατά κόρον αυτό που φώναζε η μάνα μας να μην κάνουμε. Το «Μην τρως, θα σου κοπεί η όρεξη». Πολλές φορές, επειδή μαγειρεύω πολύ, υπάρχει περίπτωση να φάω ένα πλήρες γεύμα όσο μαγειρεύω.
- Τι δεν έχεις κάνει ακόμα που θα ήθελες να επιχειρήσεις μελλοντικά;
Κάτι που θέλω να κάνω πολύ είναι παραστάσεις stand up comedy για κοινωνικές ομάδες που συνήθως δεν έρχονται στο θέατρο. Όσες φορές το έχω κάνει μου άρεσε πολύ. Θα ήθελα να κάνω παραστάσεις για άτομα της τρίτης ηλικίας, για πρόσφυγες, για φυλακισμένους. Νομίζω θα τους αρέσει πολύ και εκεί για να επανέλθω στην πρώτη σου ερώτηση θα το χάριζα το γέλιο.
[punica-divider]