Dream Scenario: Όταν τα όνειρα γίνονται viral

Πηγή εικόνας: npr.org

Το Dream Scenario με πρωταγωνιστή τον Nicolas Cage είναι μια ταινία που συνδυάζει στοιχεία κωμωδίας, τρόμου και φαντασίας. Κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2023, με διανομή του στούντιο Α24. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του τρέιλερ και βλέποντας την παρουσία του Nicolas Cage, ήξερα ότι θέλω να τη δω. Και πάμε στο ψητό: πώς μπορεί να αλλάξει η ζωή ενός καθημερινού, συμβατικού – σχεδόν αδιάφορου- ανθρώπου αν ξαφνικά αρχίζει να εμφανίζεται στα όνειρα των άλλων;

Περίληψη

O Paul Matthews είναι καθηγητής πανεπιστημίου και διδάσκει βιολογία. Είναι οικογενειάρχης και θέλει να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την εξέλιξη των μυρμηγκιών. Η ζωή του αλλάζει εντελώς όταν φοιτητές του, και έπειτα πάρα πολύς κόσμος, τον βλέπουν στα όνειρά τους, είτε τον γνωρίζουν είτε όχι. Σε όλα τα όνειρα, απλά είναι εκεί. Συμβαίνει κάτι άσχημο, αλλά εκείνος δεν επεμβαίνει, δεν κάνει τίποτα. Στην αρχή, ο Paul το διασκεδάζει, έχει την προσοχή του κόσμου, των φοιτητών του, τον προσεγγίζουν διαφημιστικές εταιρείες και απολαμβάνει την απροσδόκητη φήμη του. Έπειτα όμως, ο Paul δεν έχει παθητικό ρόλο στα όνειρα, αλλά γίνεται βίαιος. Όλοι βλέπουν ότι τους σκοτώνει ή τους βλάπτει και αυτό έχει επιρροή και στην αληθινή ζωή: όλοι αποφεύγουν τον Paul. Οι φοιτητές του δεν πατάνε στο μάθημά του και τον φοβούνται, ακόμα και όταν βγαίνει έξω ο κόσμος νιώθει άβολα και φεύγει μακριά του ή του ζητούν με επιθετικό τρόπο να φύγει. Σταματά το εξάμηνο, σταματούν και όλες οι διαδικασίες που είχε ξεκινήσει με τη διαφημιστική εταιρεία. Ακόμα και οι κόρες τους δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους στο σχολείο εξαιτίας των βίαιων ονείρων. Ο Paul δεν δέχεται ότι η ζωή του αλλάζει δραστικά επειδή οι άλλοι τον βλέπουν στον ύπνο τους. Προσπαθεί να ζήσει φυσιολογικά τη ζωή του, αλλά μάταια. Κανείς δεν θέλει επαφές μαζί του, όχι τουλάχιστον όσο συμβαίνει όλο αυτό. Ακόμα και η γυναίκα του, που δεν τον είχε ονειρευτεί καθόλου, στο τέλος τον αφήνει. Όταν σταματούν τα όνειρα/οι εφιάλτες, βγαίνει στην αγορά ένα προϊόν που βασίστηκε σε όλο αυτό το γεγονός με τον Paul. Ένα βραχιόλι που όταν το φοράς μπορείς να επισκεφτείς κάποιον στο όνειρό του, αλλά και να βλέπεις διαφημίσεις που σε ”επισκέφτηκαν”.  Μόνος πλέον ο Paul, αγοράζει ένα τέτοιο βραχιόλι θέλοντας να επισκεφτεί τη γυναίκα του στα όνειρά της.

Διαβάστε επίσης  «Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης»: όχι άλλη μία Χριστουγεννιάτικη ταινία
Πηγή εικόνας: cinemagazine.gr

Ερμηνεία

H ερμηνεία του Nicolas Cage στο Dream Scenario είναι εξαιρετική. Πιστεύεις ότι όντως είναι αυτός ο άνθρωπος και τον λυπάσαι. Και όσο τα πράγματα χειροτερεύουν, θέλεις να του πεις κάτι, να του δώσεις μια συμβουλή για το πώς να χειριστεί κάποια πράγματα. Και νευριάζεις που τα κάνει και αυτός χειρότερα και τον έχουν κατακλύσει τα συναισθήματά του και δεν λειτουργεί λογικά. Έχοντας δει αρκετές ταινία του Cage, μου άρεσε που δεν τον έβλεπα στην ταινία ως ”Nicolas Cage”, αλλά ως Paul, έναν καθηγητή που από την κορυφή βρέθηκε με λιγότερα απ’ όσα είχε.

Advertisements
Ad 14
Πηγή εικόνας: tfcmagazine.com

Μερικές σκέψεις

Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό καθώς παρακολουθούσα το Dream Scenario είναι ο όρος ”cancel culture”. Ένας άνθρωπος που δεν θα παρατηρούσε ποτέ κανείς, ξαφνικά γίνεται viral. Τον βλέπουν όλοι στον ύπνο τους. Δεν έκανε κάτι γι’ αυτό ο Paul, απλά συνέβη. Και αυτό, στην αρχή, του δίνει αυτοπεποίθηση και ελπίδα, για το βιβλίο που τόσο καιρό προσπαθεί να γράψει και το πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Δεν του αρέσει που μένει αμέτοχος στα όνειρα, αλλά απολαμβάνει τη φήμη και τη ζήτηση που έχει ακόμη και στον επαγγελματικό τομέα. Μετά όμως, πάλι χωρίς να κάνει ο ίδιος κάτι γι’ αυτό, τα όνειρα αποκτούν βίαιο και έντονο χαρακτήρα. Ο Paul δολοφονεί και βιάζει. Πλέον όλοι τον αποφεύγουν. Οι μαθητές του τρομοκρατούνται και μόνο από τη φυσική του παρουσία, το εξάμηνο σταματάει, η γυναίκα και οι κόρες του αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητά τους εξαιτίας του. Δεν είναι πουθενά καλοδεχούμενος, δεν θέλει κανείς να βρίσκεται στον ίδιο χώρο μαζί του. Ακόμα και όσοι δεν τον έχουν ονειρευτεί καθόλου, νιώθουν άβολα εξαιτίας της όλης κατάστασης και τον αποφεύγουν είτε άμεσα είτε έμμεσα. Χωρίς να κάνει τίποτα, ο Paul έγινε viral. Και χωρίς να κάνει τίποτα, o Paul έφαγε cancel.

Διαβάστε επίσης  3 arthouse προτάσεις ταινιών για όταν έχετε όρεξη, αλλά δεν έχετε χρόνο

Όλη η ιστορία είναι μια πολύ ωραία και καλοειπωμένη μεταφορά σχετικά με τη δύναμη των social media, αλλά και το cancel culture. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και η άνοδος και η κάθοδος του κεντρικού χαρακτήρα, δεν οφείλεται καν στον ίδιο. O Paul είναι ένας παθητικός χαρακτήρας, που φυσικά απολαμβάνει τη φήμη και τη δόξα για όσο κρατάνε, αλλά δεν δέχεται την απόρριψη εξαιτίας κάποιων πραγμάτων που δεν έκανε καν ο ίδιος στην πραγματική ζωή. Πραγματικότητα, όνειρα, υποσυνείδητο, social media, όλα περιπλέκονται και έχουν άμεσο αντίκτυπο στη ζωή και τον ψυχισμό του Paul, ο οποίος νιώθει θυμό, αλλά δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί. Γιατί παραμένει ο απλός, καθημερινός – σχεδόν αδιάφορος- άνθρωπος που ήταν και στην αρχή.

Το θέμα cancel culture είναι πιασάρικο και η ταινία καταφέρνει να το θίξει πολύ κομψά και καθόλου διδακτικά. Το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό που δείχνουν οι άνθρωποι για την παρουσία του Paul στα όνειρά τους, το μετατρέπουν σε απέχθεια, φόβο και μίσος επειδή η παρουσία του (στα όνειρά τους) γίνεται τρομακτική. Οι ίδιοι άνθρωποι που τον θαύμαζαν και τον έφεραν στην κορυφή, του γύρισαν την πλάτη και τον απέφευγαν με κάθε τρόπο. Ίσως αυτός ο βαρετός ανθρωπάκος, να είναι και ο πιο λογικός.

Οι ταινίες με κάνουν να νιώθω λιγότερο μόνη. Το γράψιμο με βοηθάει να εκφραστώ ελεύθερα και να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου. Το να γράφω για ταινίες, με κάνει να νιώθω πλήρης και ελεύθερη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά