Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Από το Βιβλίο στην Οθόνη!

Στον ειδυλλιακό κήπο του ΕΛΙΒΙΠ στο Παλαιό Ψυχικό, το Athens Open Air Film Festival υπογράφει ένα μοναδικό πολιτιστικό αφιέρωμα: «Από το Βιβλίο στην Οθόνη», ένα διήμερο όπου η λογοτεχνία διασταυρώνεται με τον κινηματογράφο και ο γραπτός λόγος αποκτά νέα πνοή μέσα από την εικόνα.

 Η πρώτη βραδιά – The Hours

Πέμπτη 3 Ιουλίου

Από το Βιβλίο στην Οθόνη
Οι τρεις ηρωίδες, τρεις εποχές, μία εσωτερική διαδρομή

Η αρχή έγινε με την ταινία The Hours (2002), βασισμένη στο πολυβραβευμένο μυθιστόρημα του Michael Cunningham, που αποτελεί έναν ύμνο στη ζωή και την απώλεια μέσα από τρεις ηρωίδες σε διαφορετικές δεκαετίες. Η προβολή συνοδεύτηκε από έναν στοχαστικό πρόλογο του ποιητή και ψυχαναλυτή Θανάση Χατζόπουλου, που εστίασε στον υπαρξιακό διάλογο της ταινίας με τη «Mrs Dalloway» της Βιρτζίνια Γουλφ.

Με τις συγκλονιστικές ερμηνείες των Νικόλ Κίντμαν, Μέριλ Στριπ και Τζούλιαν Μουρ, το κοινό παρακολούθησε μια αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Stephen Daldry, όπου η λογοτεχνία γίνεται ψυχή του σινεμά.

Η δεύτερη βραδιά – Howards End

Παρασκευή 4 Ιουλίου


Μια βαθιά ανθρωποκεντρική ανάγνωση της βρετανικής κοινωνίας

Τη δεύτερη ημέρα, η ταινία Howards End (1992), βασισμένη στο ομώνυμο έργο του E.M. Forster, έφερε στην οθόνη την ηθική ένταση και την κοινωνική πολυπλοκότητα της βικτοριανής Αγγλίας. Η Κατερίνα Σχινά, μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας, άνοιξε τη βραδιά με έναν διαυγή πρόλογο για τις διαχρονικές αξίες του έργου και την επίδρασή του στο σύγχρονο κοινό.

Η σκηνοθεσία του James Ivory και οι ερμηνείες της Emma Thompson και του Anthony Hopkins αποτυπώνουν μια εποχή αλλαγής μέσα από ανθρώπινες, έντιμες και επώδυνες συγκρούσεις.

Το αφιέρωμα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη» δεν είναι απλώς μια ακόμη θερινή προβολή. Είναι μια πρωτοβουλία με ουσία, που επανασυνδέει το κοινό με τη βαθύτερη λειτουργία της τέχνης: τη δημιουργία διαλόγου. Ανάμεσα στον αναγνώστη και τον θεατή. Στον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη. Στον άνθρωπο και τον εαυτό του.

Με ελεύθερη είσοδο και προβολές υψηλής αισθητικής σε ένα φυσικό, χαμηλότονο περιβάλλον, το Athens Open Air Film Festival επιβεβαιώνει γιατί θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς θεσμούς πολιτισμού στην Αθήνα.

  • Τοποθεσία: Κήπος ΕΛΙΒΙΠ, Στρατηγού Καλλάρη 50, Παλαιό Ψυχικό

  • Ώρα προσέλευσης: 21:00 (με ελεύθερη είσοδο και σειρά προτεραιότητας)

  • Προβολές: 21:30

  • Ημερομηνίες: Πέμπτη 3 Ιουλίου & Παρασκευή 4 Ιουλίου 2025

  • Περισσότερες πληροφορίες: opanda.gr, athensopenair.com

Αν η τέχνη του σινεμά είναι ένα παράθυρο στον κόσμο, τότε η λογοτεχνία είναι το δωμάτιο όπου κατοικούμε. Και όταν τα δύο αυτά ενώνονται, δημιουργούν χώρο για βαθύτερη σκέψη και όμορφες καλοκαιρινές νύχτες.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Vivre Sa Vie (1962): Το πραγματικό αριστούργημα του Γκοντάρ

Χωρισμένο σε 12 κεφάλαια, το Vivre Sa Vie βάζει τον χαρακτήρα στο μικροσκόπιο, μιλά ανοιχτά…

Κινηματογράφος

Τα Χρονικά της Νάρνια: 20 χρόνια μετά

Πριν από 20 χρόνια, Τα Χρονικά της Νάρνια έγιναν κομμάτι της παιδικής μας ηλικίας και…

Κινηματογράφος

Ρόουζ εναντίον Ρόουζ – Μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος!

Οι Ρόουζ επιστρέφουν πιο αιχμηροί, πιο αθυρόστομοι και πιο Βρετανοί από ποτέ, με την Olivia…

Κινηματογράφος

Το Τανγκό των Χριστουγέννων: Η μελαγχολική πλευρά των γιορτών

Μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα και μια ανάσα πριν το απόλυτο απωθημένο. Το Τανγκό των…

Κινηματογράφος

Jingle All The Way: Καταναλωτισμός χωρίς όρια

Εργασιομανία, υπερκαταναλωτισμός και μια κούκλα που θα «σώσει» τα Χριστούγεννα. Το Jingle All The Way…

Κινηματογράφος

Rebecca: Γοτθικό (ψευτό)ρομάντζο δια χειρός Χίτσκοκ

Ένα ψυχολογικό θρίλερ με goth αισθητική και το επεισοδιακό ντεμπούτο του Χίτσκοκ στο Χόλιγουντ Το…

Κινηματογράφος

«Χριστούγεννα για Όλους» στο ERTFLIX – Όλη η μαγεία των γιορτών στο σαλόνι μας!

Το ERTFLIX στολίζεται με την ειδική ενότητα «Χριστούγεννα για Όλους» – μια συλλογή προσεκτικά επιλεγμένων…