Απ’το χαρτί στη μεγάλη οθόνη: Βιβλία που έγιναν ταινίες

Η λογοτεχνία κατακτά τον κινηματογράφο

Είναι συχνό φαινόμενο τα κινηματογραφικά στούντιο να αναζητούν την έμπνευση για το επόμενο blockbuster στα βιβλία. Από κλασσικά αριστουργήματα μέχρι σύγχρονες τριλογίες, η λογοτεχνία έχει πάντα μια θέση στον κινηματογράφο. Εξάλλου τα βιβλία που έγιναν ταινίες έχουν πάντα ένα ενδιαφέρον παραπάνω και κατά κανόνα καταφέρνουν να γεμίσουν τις αίθουσες. Είτε λόγω περιέργειας για το ποιος και πόσο καλά θα υποδυθεί τον αγαπημένο ήρωα, είτε λόγω της αγάπης για το βιβλίο ή τον συγγραφέα οι ταινίες που βασίζονται σε βιβλία κόβουν – κατά κανόνα – εισιτήρια.


Κλασσικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Η κλασσική λογοτεχνία έχει προσφέρει πολλές σπουδαίες ταινίες στον κινηματογράφο. Ίσως να ευθύνεται γι’ αυτήν τη συχνή μεταφορά τους η γλαφυρή γραφή ή και η αγάπη του κοινού για το «παλιό». Εδώ σας έχουμε μια γεύση από τις πιο αγαπημένες μας ταινίες από κλασσικά βιβλία:

1. Περηφάνια και Προκατάληψη (2005)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: focusfeatures.com

Όταν η Elizabeth Bennet συναντά τον πλούσιο και περήφανο κύριος Darcy η ατμόσφαιρα ηλεκτρίζεται. Ωστόσο ο κύριος Darcy δεν είναι πρόθυμος να ερωτευτεί μια γυναίκα κατώτερης τάξης. Μπορεί κανείς να ξεπεράσει τη δική του υπερηφάνεια και προκατάληψη;
Ίσως το πιο γνωστό βιβλίο της Jane Austen πήρε σάρκα στη μεγάλη οθόνη με την Κίρα Νάιτλι στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Advertisements
Ad 14

2. Άννα Καρένινα (2012)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: nytimes.com

Στην ρωσική υψηλή κοινωνία του 19ου αιώνα, η αριστοκράτης της Αγίας Πετρούπολης Άννα Καρένινα εισέρχεται σε μια παράνομη σχέση με τον επιβλητικό Δούκα Alexei Vronsky που θα της αλλάξει τη ζωή.
Ένα από τα ομορφότερα βιβλία του Τολστόι αποδίδει τα ταμπού της κοινωνίας του 19ου αιώνα αριστουργηματικά. Αυτό το βιβλίο έχει αποδοθεί στην μεγάλη οθόνη περισσότερες από 4 φορές στην ιστορία του κνηματογράφου. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν λάβει η Γκρέτα Γκάρμπο (1935), η Βίβιαν Λη (1948), η Σόφι Μαρσό (1997) και η Κίρα Νάιτλι (2012) στην πιο πρόσφατη εκδοχή της.

Διαβάστε επίσης  The Peanut Butter Falcon: Ένας ύμνος στη φιλία και τη διαφορετικότητα

3. Όσα Παίρνει ο Άνεμος (1939)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: letterboxd.com

Μια γυναίκα που χειραγωγεί και ένας κατεργάρης άνδρας σχετίζονται με ένα ταραχώδες ειδύλλιο κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφύλιου πολέμου.
Η Margaret Mitchell άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη τόσο για τον κινηματογράφο όσο και για τη λογοτεχνία. Από όλα τα βιβλία που έγιναν ταινίες, αυτή σίγουρα έχει μια περίοπτη θέση στις καρδιές μας για την ιστορία αλλά και την αρκετά πιστή απόδοσή της.


Παιδικά βιβλία που έγιναν ταινίες

Φυσικά δε θα μπορούσαν να λείπουν και παιδικά βιβλία που πέρασαν στην μεγάλη οθόνη για τους μικρούς μας φίλους. Εδώ θα δείτε 3 από τα πιο γνωστά κι αγαπημένα παιδικά βιβλία που έγιναν ταινίες και που πρέπει να δείτε:

1. Matilda (1996)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: empireonline.com

Η ιστορία ενός ιδιοφυούς μικρού κοριτσιού και της θαυμάσιας δασκάλας του εναντίον των χειρότερων γονέων και του χειρότερου διευθυντή σχολείου που μπορεί να φανταστεί κανείς.
Ένα σύγχρονο παραμύθι από τον Roald Dahl που ήρθε στην μεγάλη οθόνη με παραγωγό τον Ντάνι Ντεβίτο.

2. Ο Μάγος του Οζ (1939)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: mentalfloss.com

Η Dorothy καταλήγει από ένα αγρόκτημα στο Κάνσας στην μαγική γη του Oz από έναν ανεμοστρόβιλο. Εκεί, με τους νέους φίλους της αναζητά τον Μάγο που μπορεί να την βοηθήσει να επιστρέψει στο σπίτι της στο Κάνσας.
Ένα από τα βιβλία του L. Frank Baum που πέρασε επιτυχώς στον κινηματογράφο κι αγαπήθηκε όσο κανένα. Η Judy Garland σ’ έναν από τους πρώτους της ρόλους που την έκαναν διάσημη.

3. Jumanji (1995)

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: ew.com

Όταν δύο παιδιά βρίσκουν και παίζουν ένα μαγικό επιτραπέζιο παιχνίδι, απελευθερώνουν έναν άνθρωπο παγιδευμένο εδώ και δεκαετίες και μια σειρά από κινδύνους που μπορούν να σταματήσουν μόνο με το τέλος του παιχνιδιού.
O Robin Williams σε έναν αγαπημένο ρόλο βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Chris Van Allsburg.

Διαβάστε επίσης  5 Ανθολογίες τρόμου για συναρπαστικά «Movie Nights»

Τριλογίες: Βιβλία που έγιναν ταινίες και μάλιστα με sequel

Μεταξύ των πολλών βιβλίων που έγιναν ταινίες συναντάμε και πολύ επιτυχημένες τριλογίες. Κάποιες από αυτές είναι το «Twilight» που έφερε μια παρωδική φρενίτιδα αλλά και το «Πενήντα Αποχρώσεις του Γκρι» που μπορεί να μην έκανε τις αναμενόμενες πωλήσεις εισιτηρίων, εκτόξευσε ωστόσο την πώληση του βιβλίου. Εμείς συλλέξαμε τις πιο αγαπημένες και σας τις προτείνουμε:

Χάρι Πότερ

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: purefandom.com

Εδώ μιλάμε για 8 συνολικά ταινίες που ακολουθούν τον Χάρι Πότερ στις μαγικές του περιπέτειες. Ένα ορφανό αγόρι εγγράφεται σε μια σχολή μαγείας, όπου μαθαίνει την αλήθεια για τον εαυτό του, την οικογένειά του και το φοβερό κακό που στοιχειώνει τον μαγικό κόσμο.
Τα βιβλία της J.K. Rowling έγιναν ανάρπαστα και αγαπήθηκαν όσο κανένα άλλο. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις ταινίες.

Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: slashfilm.com

Ένα ευαίσθητο Χόμπιτ από το Σινά και άλλοι οκτώ σύντροφοι ξεκινούν ένα ταξίδι για να καταστρέψουν το ισχυρό Δακτυλίδι και να σώσουν τη Μέση Γη από τον σκοτεινό Σάουρον.
Η τριλογία του J.R.R. Tolkien πέρασε με μεγάλη επιτυχία στην μεγάλη οθόνη δημιουργώντας αίσθηση και πολλούς φαν ιδίως στην Αμερική.

The Hunger Games

βιβλία που έγιναν ταινίες
πηγή: thedailybeast.com

Η Katniss Everdeen παίρνει εθελοντικά τη θέση της νεότερης αδελφής της στους Αγώνες Πείνας: έναν τηλεοπτικό διαγωνισμό στον οποίο δύο έφηβοι από κάθε μία από τις 12 Επαρχίες του Panem επιλέγονται τυχαία για να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.
H Jennifer Lawrence υποδύεται την Katniss Everdeen σ’ ένα δυστοπικό περιβάλλον όπως το φαντάστηκε η Suzanne Collins στο βιβλίο της.

Ο κινηματογράφος είναι βιβλιοφάγος

Τα βιβλία που έγιναν ταινίες είναι πραγματικά πολλά. Κάποια σημείωσαν μεγάλη επιτυχία κι αγαπήθηκαν σε βαθμό τρέλας ενώ άλλα πέρασαν γρήγορα στην λήθη. Ταυτόχρονα, υπάρχουν κι αρκετές ταινίες που το ευρύ κοινό ίσως αγνοεί πως βασίζονται σε βιβλία. Η αλήθεια είναι πως η λογοτεχνία αποτελεί ένα πρόσφορο έδαφος για τον κινηματογράφο και λειτουργεί σαν πηγή σεναρίων και ιδεών. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, αναμένουμε μέσα στο 2019 να φτάσουν στις αίθουσες άλλες 19 ταινίες βασισμένες σε βιβλία. Ελπίζουμε μόνο να αποδοθούν καλά και να μη μας απογοητεύσουν.

Διαβάστε επίσης  "Το τραγούδι του Αχιλλέα" έπρεπε επιτέλους να ακουστεί!

Σπούδασα Μάρκετινγκ και Δημόσιες Σχέσεις, αλλά η αλήθεια είναι πως άτυπα έχω PhD στη θέαση ταινιών και σειρών. Αρθρογραφώ εδώ και ενάμιση χρόνο και είναι από τους καλύτερους εθισμούς μου - μετά τα γλυκά και τις ταινίες σαφώς!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ice Cube

Ice Cube: Πρώτα ράπερ, μετά ηθοποιός

Ο Ice Cube είναι Αμερικανός ράπερ, τραγουδοποιός, ηθοποιός και παραγωγός

Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες

Οι Παλαιοευρωπαϊκές γλώσσες είναι ένα σύνολο γλωσσών που χρησιμοποιούνταν στην