Ένας φανταστικός πλανήτης (Spoilers)

Πηγή Εικόνας: Popmatters.com  

Η ταινία κινούμενων σχεδίων “Fantastic Planet” κυκλοφόρησε το 1973 για πρώτη φορά. Με αφορμή το γεγονός ότι η ταινία γίνεται ’50 χρονών’ φέτος, είναι ενδιαφέρον να θυμηθούμε το πόσο ιδιαίτερη είναι αυτή η ταινία. Αρχικά, αν και είναι κινούμενων σχεδίων, το κινηματογραφικό κοινό στο οποίο ανταποκρίνεται είναι οι ενήλικες. Η ταινία διαθέτει αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία, ιδιαίτερη μουσική και γενικά μία ‘παράξενη’ ατμόσφαιρα. Είναι σίγουρα μία ταινία που φέρει αρκετά φουτουριστικά στοιχεία για την εποχή της. Παραδόξως, είναι μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που θίγει πολύ ρεαλιστικά κοινωνικά θέματα. Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο ‘Oms en série’ του Stefan Wul, ενώ την σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει ο René Laloux.

Πλοκή

Η ταινία είναι ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στον φανταστικό πλανήτη που λέγεται “Ygam” κατοικούν τα εξωγήινα όντα που λέγονται Draags. Οι Draags είναι μεγαλόσωμα μπλε όντα που εξουσιάζουν τους ανθρώπους που έχουν στον πλανήτη τους. Ωστόσο, οι άνθρωποι λέγονται Oms, και είναι ουσιαστικά τα ‘κατοικίδια’ των Draags (Barrett,2016).

Στην ταινία βλέπουμε την καταπίεση των Oms και το πως τους ελέγχουν οι Draags. Εμείς γνωρίζουμε την Tiwa, μία νεαρή Draag. Η Tiwa αποκτάει ένα πολύ νέο Om, και καθώς το κάνει κατοικίδιο της το ονομάζει Terr. Ο Terr, μεγαλώνοντας και παρατηρώντας την Tiwa και το πως ζουν οι Draags, έρχεται όλο και πιο κοντά στο να αποδράσει. Έχοντας πλέον καταλάβει ότι όλες οι πληροφορίες που ανταλάσσουν οι Draags έρχονται από ένα μαγικό περιδέραιο που διαθέτει και η Tiwa, ο Terr έχει πάρει την απόφαση του. Έχοντας πλέον μεγαλώσει και δυναμώσει, κλέβει το περιδέραιο μία μέρα, και δραπετεύει (D’Angelo,2016).

Διαβάστε επίσης  «The Pizza Triangle»: Μια ιστορία αγάπης για τρεις

Αν και η Tiwa προσπαθεί να τον φέρει πίσω με το μαγικό ρολόι που έχει, ο Terr βρίσκει μία ελεύθερη Om και αυτή του κόβει του κολάρο που τον τραβούσε πίσω στην Tiwa. Έτσι λοιπόν, ο Terr βρίσκει τους ελεύθερους Oms, και μένει μαζί τους. Έχοντας πλέον το περιδέραιο που τους δίνει όλες τις πληροφορίες που ανταλάσσουν οι Draags, οι Oms προσπαθούν να επιβιώσουν και να ξεφύγουν από τους Draags.

Advertisements
Ad 14
Πηγή Εικόνας: Commonsensemedia.org

Κριτική

Αρχικά, η ταινία διαθέτει πολύ όμορφα και έντονα χρώματα, τα οποία τονίζουν την διαφορά μεταξύ των Draags και των Oms. Παρ’όλο που η ταινία μοιάζει να είναι για παιδιά, διαθέτει μηνύματα και αγγίζει θέματα που μόνο ενήλικες μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Αυτό το κριτήριο καθιστά την ταινία αυτομάτως ως μία ταινία κινούμενων σχεδίων για ενήλικες! Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον μιας και δεν είναι σύνηθες να δημιουργούνται ταινίες κινούμενων σχεδίων αποκλειστικά για ενήλικες.

Ταυτόχρονα, σε αυτό το φανταστικό πλανήτη συναντάμε δύο φυλές, δηλαδή πολιτισμούς. Καθώς ο καταπιεσμένος πολιτισμός (Oms) προσπαθεί απεγνωσμένα να σωθεί και να επιβιώσει, βλέπουμε τους Draags να προσπαθούν ταυτόχρονα να εξαλείψουν τους Om. Στο τέλος, οι Oms καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο στα χέρια τους και έτσι οι Draags αναγκάζονται να έρθουν σε συμφιλίωση με τους Oms. Αυτό το σκηνικό μοιάζει γνώριμο. Η ταινία διατυπώνει το φαινόμενο του ρατσισμού αρκετά ξεκάθαρα και με ένα πολύ έξυπνο τρόπο. Επιπλέον, η αντιστροφή των ρόλων και η επανάσταση των ανθρώπων είναι δύο στοιχεία που καθιστούν την ταινία αρκετά σοβαρή.

Διαβάστε επίσης  Kung-Fu Master!: Η προκλητική, φεμινιστική ταινία της Ανιές Βαρντά

Τελευταία Σχόλια

Με λίγα λόγια, η ταινία αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα και παρόλο που αφορά ένα φανταστικό πλανήτη, τα θέματα που θίγει είναι αρκετά αληθινά. Επιπλέον, είναι μία ταινία με αρκετά φουτουριστικά στοιχεία που σίγουρα εντυπωσίασαν όταν πρωτοβγήκε η ταινία. Παρ’όλα αυτά, είναι μία ταινία που παραμένει εξαιρετική, κρατάει τον θεατή σε αγωνία, και είναι σίγουρα αξέχαστη.

https://www.youtube.com/watch?v=-8RvviBQqOs

 

Πηγές

Michael,B.(2016).‘FANTASTIC PLANET’ IS A FANTASTIC FILM OF SURREAL HALLUCINATION. Ανακτήθηκε από https://www.popmatters.com/fantastic-planet-is-a-fantastic-film-of-surreal-hallucination-2495427393.html/(τελευταία πρόσβαση 09.03.2023)

Mike, D.(2016).Fantastic Planet looks as strange today as it must have 40 years ago. Ανακτήθηκε από https://www.avclub.com/fantastic-planet-looks-as-strange-today-as-it-must-have-1798188151/ (τελευταία πρόσβαση 09.03.2023)

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

20 παράξενα γεγονότα από την ιστορία

Υπάρχουν κάποια ιστορικά γεγονότα που δεν είναι γνωστά σε όλους

Indie Films: Είναι overrated ο ανεξάρτητος κινηματογράφος;

Οι indie ταινίες, aka ο ανεξάρτητος κινηματογράφος, έχουν πολλά χαρακτηριστικά