Ghost: Μία ταινία μεταφυσικής αγάπης

Ghost
Πηγή: Apple TV

To “Ghost” είναι αμερικανική συναισθηματική ταινία φαντασίας, με σκηνοθέτη τον Jerry Zucker και σενάριο του Bruce Joel Rubin. Η ιδέα για το σενάριο ήρθε από τον Rubin, όταν παρακολούθησε την θεατρική παράσταση Hamlet, όπου ένα φάντασμα θέλει να λύσει την δολοφονία του. Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους τον Ιούλιο του 1990, με εισπράξεις κοντά στα 505 εκατομμύρια παγκοσμίως. Τέλος, έλαβε πέντε υποψηφιότητες για Όσκαρ και κέρδισε δύο από αυτές, ενώ κατέκτησε μία Χρυσή Σφαίρα Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Υπόθεση

Στο “Ghost” θα βρεθούμε στο Manhatan όπου ο  τραπεζίτης  Sam Wheat βρίσκεται νεκρός στα χέρια της φιλενάδας του Molly. O άτυχος τραπέζιτης γίνεται φάντασμα και ζει ανάμεσα σε άλλα φαντάσματα που περιφέρονται μαζί του, χωρίς καμία αλληλεπίδραση στον φυσικό κόσμο. Ο Sam, μετά από ένα συμβάν, θα μάθει το όνομα του ατόμου που τον σκότωσε και έπειτα θα συναντήσει ένα μέντιουμ, την Oda Mae. Μέσω αυτής θα προσπαθήσει να αποδείξει στην Molly πως είναι ζωντανός στην άλλη πλευρά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Έπειτα, ο Sam θα βρει ένα άλλο πιο βίαιο φάντασμα να του διδάξει πώς θα αλληλεπιδρά στον φυσικό κόσμο.

Ύστερα από μία περιπέτεια στην τράπεζα, ο Sam θα αντιμετώπισει τον δολοφόνο του και αυτόν που τον έβαλε να τον σκοτώσει, που σαν σκοπό είχαν να κλέψουν τους τραπέζικους κωδικούς του για να ξεπλύνουν αρκετά χρήματα. Στην συνέχεια, ο δολόφονος του Sam θα χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο και πολλά φαντάσματα θα τον σύρουν μέσα στον κόσμο τους. Στην τελική μάχη με τον δεύτερο θα καταλήξει νεκρός από ένα κομμάτι γυαλί και ο Sam καταφέρνει να φιλήσει για τελευταία φορά την Molly, καθώς θα απόχωρησει από τον κανονικό κόσμο προς το υπερπέραν.

Advertising

Advertisements
Ad 14
Ghost
Πηγή: Looper

Κριτική

Στην ταινία “Ghost” έχουμε ένα πραγματικά ιδιαίτερο τρίο με Patrick Swayze, Demi Moore και Whoopi Goldberg, το οποίο είναι ανεπάντεχα πετυχημένο. Οι στιγμές που καταγράφονται μένουν ανεξίτηλες στο κοινό, ενώ ο ένας συμπληρώνει τα όποια κενά αφήνει ο άλλος. Ειδικότερα, η σχέση της Demi Moore με τον Patrick Swayze, είναι από τις ωραιότερες ιστορίες αληθινής αγάπης που έχουμε δει στον κινηματογράφο. Η σκηνή που μπαίνει στο σώμα της Oda Mae για να αποσπάσει το υπερπολύτιμο για αυτόν φιλί από την Molly με τόση λαχτάρα, είναι μια σπουδαία και μνημειώδης κινηματογραφική σκηνή.

Ο Jerry Zucker με την δυναμική σκηνοθεσία του μας παρουσιάζει ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης. Με άλλα λόγια, υπάρχει ρομαντισμός, αγωνία, αρκετή δόση χιούμορ, αλλά το κυριότερο ότι υπάρχει μία ισορροπία σε όλα αυτά. Πέρα από αυτά, δώστε βάση στο μουσικό background της ταινίας που επιμελήθηκε ο εκπληκτικός Maurrice Jaree, όπως με την προσθήκη του διαχρονικού “Unchained Melody” των Righteous Brothers που ράγισε όλες τις καρδιές των θεατών. Τέλος, η κινηματογράφηση είναι πολύ όμορφη, καθώς διαθέτει μία υπέροχη αντίθεση μεταξύ σκοτεινού και φωτεινού.

Να την δω;

Advertising

Το “Ghost” είναι μία πολύ καλή ταινία που αξίζει την προσοχή όλων των σινεφίλ. Δηλαδή, οι ερμηνείες σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία και σενάριο, μάς δίνουν αυτό το πανέμορφο αποτέλεσμα. Μπορεί όντως η αληθινή αγάπη να υπάρξει και στην μεταθανάτια ζωή; Προφανώς είναι κάτι που δύσκολα θα παραμείνει όταν θα φύγουμε από αυτόν τον κόσμο, αλλά σίγουρη η δύναμη της δεν συγκρίνεται με τίποτα άυλο αυτή τη στιγμή.

Δείτε το τρέιλερ:

Ταινίες, ταινίες και πάλι ταινίες. Μόνος ή με παρέα. Από κωμωδία μέχρι σπλατεριά. Αγαπημένος ηθοποιός Denzel Washington. Αγαπημένη ταινία Μan on fire. Αγαπημένη ατάκα “What we do in life echoes in eternity.” – Maximus, “Gladiator”.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

O Ποταμός του Έρωτα: Ένα μυστηριώδες ρομάντζο στο Cinobo

Σίγουρα, αυτή την περίοδο, έχεις διαβάσει πολλές προτάσεις ταινιών. Ο λόγος; Διανύουμε την εποχή των…

Κινηματογράφος

Οι υπέροχοι άνθρωποι στο σκοτάδι: 75 χρόνια Sunset Boulevard

Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει «ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;», παγώνω λίγο. Σκέφτομαι…

Κινηματογράφος

Οι καρδιές σταματούν να χτυπούν στο Companion

Από την πρεμιέρα του, ακόμα, το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Companion (2025) έχει καταφέρει να μαγέψει…

Κινηματογράφος

Sister Midnight: Φωτιά στην κουζίνα

Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που μια ταινία με έκανε να θέλω να…

Κινηματογράφος

Ένα καλοκαίρι γεμάτο σινεμά στο Φεστιβάλ Γλυφάδας!

Καθώς υποδεχτήκαμε τον Αύγουστο και για όποιον βρίσκεται ακόμα στην Αττική αυτό το καλοκαίρι, το…

Κινηματογράφος

The Piano Teacher: H πιο iconic femcel του ευρωπαϊκού σινεμά

Ήταν το 2001 όταν ο σπουδαίος Αυστριακός auteur Μίκαελ Χάνεκε (Funny Games, The White Ribbon)…

Κινηματογράφος

Παιδικές κινηματογραφικές βραδιές στην Αθήνα!

Παιδικές κινηματογραφικές βραδιές ξεκίνησαν στα σχολεία της Αθήνας με δωρεάν προβολές από τον Δήμο Αθηναίων.…