Γιώργος Λαμπρινός- Φαίδων Παπαμιχαήλ: Δύο Έλληνες στα Όσκαρ

Η Αμερικάνικη Ακαδημία ανακοίνωσε επιτέλους τις υποψηφιότητες για τα 93α Βραβεία Όσκαρ. Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι και δύο Έλληνες, ο Γιώργος Λαμπρινός και ο Φαίδων Παπαμιχαήλ.

Ο Γιώργος Λαμπρινός διεκδικεί το Όσκαρ Μοντάζ για τη δραματική ταινία του Florian Zeller «The Father». Αντίπαλοί του είναι η Chloé Zhao («Nomandland»), ο Frédéric Thoraval («Promising Young Woman»), ο Mikkel E.G. Nielsen («Sound of Metal») και ο Alan Baumgarten («The Trial of the Chicago 7»).

Λαμπρινός
Olivia Colman & Anthony Hopkins σε σκηνή της ταινίας «The Father», Πηγή Εικόνας: IMDb

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ, 7 χρόνια μετά την πρώτη του υποψηφιότητα για το «Nebraska», διεκδικεί ξανά το Όσκαρ Φωτογραφίας, αυτή τη φορά για το «The Trial of the Chicago 7» του Aaron Sorkin. Έχει πολύ δύσκολους αντιπάλους: Sean Bobbitt («Judas and the Black Messiah»), Erik Messerschmidt («Mank»), Dariusz Wolski («News of the World») και Joshua James Richards («Nomandland»).

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «The Trial of the Chicago 7», Πηγή Εικόνας: Vanity Fair

Γιώργος Λαμπρινός

Ο Γιώργος Λαμπρινός είναι εγγονός του πεζογράφου, κριτικού και μελετητή Γιώργη Λαμπρινού, που εκτελέστηκε το 1949, αλλά και γιος του κινηματογραφιστή Φώτου Λαμπρινού («Δοξόμπους») και της συγγραφέως και μεταφράστριας Κλαίρης Μιτσοτάκη.

Λαμπρινός
Φώτος Λαμπρινός, Πηγή Εικόνας: FLIX

Ο Γιώργος Λαμπρινός γεννήθηκε το 1977 και από το 1999 ζει μόνιμα στο Παρίσι. Είναι αυτοδίδακτος μοντέρ και ξεκίνησε ως μαθητευόμενος το 2002 στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Amen.» (η σύζυγος του Κώστα Γαβρά και παραγωγός των ταινιών του Michèle Ray-Gavras τον προσέλαβε στην εταιρεία της).

Σκηνή της ταινίας «Amen.», Πηγή Εικόνας: Pinterest

Αρχικά ο Γιώργος Λαμπρινός εργάστηκε ως βοηθός μοντέρ σε αρκετές γαλλικές ταινίες της οικογένειας Γαβρά και όχι μόνο: «Le Couperet» του Κώστα Γαβρά, «La faute à Fidel» της Julie Gavras, «Mon colonel» του Laurent Herbiet, «Eden à l’Ouest» του Κώστα Γαβρά και «Notre jour viendra» του Romain Gavras.

Διαβάστε επίσης  Forgive Us Our Trespasses: Όταν η σκληρότητα συναντά την μεγάλη οθόνη
Σκηνή της ταινίας «La faute à Fidel», Πηγή Εικόνας: MoMA

Το 2005 δούλεψε και στη διεθνή συμπαραγωγή «All the invisible children», όπου συμμετείχαν 8 διακεκριμένοι σκηνοθέτες: Mehdi Charef, Emir Kusturica, Spike Lee, Kátia Lund, Jordan Scott, Ridley Scott, Stefano Veneruso & John Woo.

Σκηνή της ταινίας «All the invisible children», Πηγή Εικόνας: MUBI

Από το 2007 μέχρι σήμερα ο Γιώργος Λαμπρινός εργάζεται ως βασικός μοντέρ σε πολλές γαλλικές ταινίες: «Le Capital» του Κώστα Γαβρά, «Avant que de tout perdre» του Xavier Legrand, «L’amour rend aveugle» της Sabine Crossen, «Un divan à Tunis» της Manele Labidi κ.ά.

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «Un divan à Tunis», Πηγή Εικόνας: Giornate degli Autori

Η πρώτη ελληνική ταινία στην οποία συμμετείχε ο Γιώργος Λαμπρινός ήταν το «Xenia» του Πάνου Κούτρα, για την οποία κέρδισε και βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Εν συνεχεία, συνεργάστηκε δύο φορές με την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Ευαγγελία Κρανιώτη στα έργα «Erotica, Erotica, Etc.» και «Obscuro Barroco».

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «Xenia», Πηγή Εικόνας: Naftemporiki

Οι διεθνείς διακρίσεις δεν άργησαν να έρθουν. Έτσι, ο Γιώργος Λαμπρινός το 2015 έλαβε το «Angel Film Award» για το «L’amour rend aveugle» και το 2019 το βραβείο «Cèsar» για το «Jusqu’à la garde». Φέτος, εκτός από Όσκαρ διεκδικεί και Bafta για το «The Father».

Ο Γιώργος Λαμπρινός περιεργάζεται το Cèsar του, Πηγή Εικόνας: Académie des César

Φαίδων Παπαμιχαήλ

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ είναι γιος του συνονόματου παλιού διευθυντή παραγωγής Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, στενού συνεργάτη του John Cassavetes («Love Streams», «Faces», «A Woman Under the Influence», «The Killing of a Chinese Bookie»).

Φαίδων Παπαμιχαήλ, Πηγή Εικόνας: www.tovima.gr

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1962 στην Αθήνα και σε ηλικία 6 ετών μετακόμισε με την οικογένειά του στην Αμερική. Σπούδασε φωτογραφία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το 1985 μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου ως δεύτερος βοηθός οπερατέρ στο «The Boys Next Door» της (ελληνικής καταγωγής) Penelope Spheeris.

Διαβάστε επίσης  Meryl Streep: Οι Καλύτερες Ερμηνείες
Λαμπρινός
Maxwell Caufield & Charlie Sheen σε σκηνή της ταινίας «The Boys Next Door», Πηγή Εικόνας: THE MASTER CYLINDER

Η πρώτη του δουλειά ως διευθυντής φωτογραφίας ήταν στο «Dance of the Damned» της Katt Shea (παραγωγή του Roger Corman).

Λαμπρινός
Αφίσα της ταινίας, Πηγή Εικόνας: Alchetron

Μέχρι σήμερα έχει δουλέψει σε περίπου πενήντα ταινίες κι έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες: Nick Cassavetes («Unhook the Stars»), Gore Verbinski («Mouse Hunt», «The Weather Man»), Wim Wenders («The Million Dollar Hotel»), Alexander Payne («Sideways», «The Descendants», «Nebraska», «Downsizing»), Oliver Stone («W.»), George Clooney («The Ides of March», «The Monuments Men»), Aaron Sorkin («The Trial of the Chicago 7»).

Λαμπρινός
Alexander Payne & Φαίδων Παπαμιχαήλ, Πηγή Εικόνας: No Film School

Ο Φαίδων Παπαμιχαήλ πέραν του Alexander Payne, έχει συνεργαστεί στενά και με τον James Mangold: «Identity», «Walk the Line», «3:10 to Yuma», «Knight and Day», «Logan», «Ford vs. Ferrari».

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «Walk the Line», Πηγή Εικόνας: Pinterest

Επίσης, εκτός από δύο οσκαρικές υποψηφιότητες, έχει και δύο υποψηφιότητες στα Βραβεία Bafta («Nebraska», «Ford vs. Ferrari») και αρκετές υποψηφιότητες στις ενώσεις κριτικών (St. Louis, San Francisco, San Diego, Phoenix, New York, Los Angeles, Chicago).

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «Nebraska», Πηγή Εικόνας: Pinterest

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο Φαίδων Παπαμιχαήλ έχει σκηνοθετήσει και μερικές ταινίες, όπως: «Dark Side of Genius», «Arcadia Lost» και «Lost Angeles».

Λαμπρινός
Σκηνή της ταινίας «Arcadia Lost», Πηγή Εικόνας: Σινεμά και TV

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Wikipedia (Ηλεκτρονική Εγκυκλοπαίδεια, έγινε χρήση για εύρεση βιογραφικών στοιχείων)
  • IMDb (Βάση Δεδομένων, έγινε χρήση για εύρεση φιλμογραφίας)

Είμαι ο Αντώνης. Έχω σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στην Ελλάδα και την Ιαπωνία κι εργάστηκα πολλά χρόνια στο εξωτερικό (Ολλανδία, Φιλιππίνες, Γερμανία). Λατρεύω τον κινηματογράφο, την ποίηση και τα ταξίδια. Το μότο της ζωής μου είναι μια φράση από την ταινία "Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών": CARPE DIEM!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.