Όταν έρχεται η Κυριακή, δύο πράγματα συνεπάγονται. Το πρώτο, είναι ότι την επομένη, έχουμε Δευτέρα, κάτι που, αν μη τι άλλο, έχει καταντήσει γραφικό. Όσο για το δεύτερο, τα ταααν, εγώ και το θέμα που σας έχω! Όπως κάθε μα κάθε φορά, λοιπόν, είμαι εδώ, φορώντας την πιο ανεβασμένη και θετική διάθεση, για να σας συστήσω έναν από τους κορυφαίους Έλληνες σκηνοθέτες του σήμερα, τον Γιώργο Λάνθιμο. Έναν σκηνοθέτη που μας έχει κάνει πολλάκις περίφανους στον διεθνή κινηματογραφικό χώρο και θα συνεχίσει να το κάνει! Τι λέτε; Πάμε να δούμε τις καλύτερες στιγμές του και, πάντοτε, χρονολογικά; Φύγαμε…
Γιώργος Λάνθιμος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις
Από εδώ, αγαπημένοι μου, ο Γιώργος Λάνθιμος, σαραντατεσσάρων χρόνων, βέρος Αθηναίος, ως επί τω πλείστον, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ενίοτε και παραγωγός. Ειδικότητα ή μαεστρία του, θα μπορούσε εύλογα να πει κανείς ότι είναι ο κινηματογράφος. Δεν είναι λίγες οι φορές, όμως, που η οπτική του εστιάζεται στο χώρο του θεάτρου. Έχοντας αποφοιτήσει από την σχολή Σταυράκου και με αφετήρια το έτος 1995, άφησε το στίγμα σου σε ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες, οι οποίες εκτός από ταινίες, ήταν μεταξύ άλλων videoclip και commercials στην τηλεόραση. Το 2004, μάλιστα, όταν η χώρα μας είχε την τιμή και υπερηφάνεια να φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνέβαλε, ως μέλος της αρμόδιας ομάδας, στις τελετές έναρξης και λήξης, με τον δικό του, μοναδικό, τρόπο.
Τιμής ένεκεν στην ιδιαίτερή του τεχνοτροπία, είναι τα δεκάδες βραβεία και διακρίσεις που έχουν λάβει οι ίδιες του οι ταινίες, σε διεθνή φεστιβάλ και κινηματογραφικούς δεσμούς ανά τον κόσμο. Ο ξεχωριστός του «Κυνόδοντας», οι μαγευτικές του «Άλπεις», ο πρωτότυπος «Αστακός» αποθεώθηκαν από κοινό και κριτικούς και μάς σύστησαν έναν Λάνθιμο, που έχει έρθει και θα μείνει!
«Κυνόδοντας-Dogtooth» (2009)
Αναμφίβολα, ο Γιώργος Λάνθιμος έχει συμβάλλει στο να ανέλθει η Ελληνική παραγωγή στα μάτια όλων, κριτικών και μη, με τα διαμάντια, τα ακατέργαστα κατά πολλούς, ανεκτίμητα για άλλους, μοναδικά για όλους. Το 2009 , ο «Κυνόδοντάς» του, εισήγαγε μία διαφορετικότητα, στάθηκε η αφορμή για δημιουργήματα πέρα από τα, μέχρι τότε, όρια τέχνης. Κατάφερε να μπει στη λίστα για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης και η εύλογη απορία μου, μέχρι και σήμερα, είναι γιατί δεν έφθασε στην τελική ευθεία και ακόμη παραπέρα, στο ίδιο το αγαλματίδιο! Παρόλα αυτά, τιμήθηκε, επάξια, με το βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα» (Prix Un Certain Regard) στο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών της ίδιας χρονιάς!
«Άλπεις-Αlps» (2011)
Mόλις δύο χρόνια αργότερα, σκηνοθετεί και συνυπογράφει, με τον Ευθύμη Φιλίππου, το σενάριο για τις «Άλπεις». Για άλλη μία φορά, η ιστορία διαπερνά κάθε δυνατή πραγματικότητα και μας κάνει δέκτες μίας πλοκής χωρίς σύνορα λογικής αλλά ευαισθησίας. Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2011, η ταινία αυτή, τιμήθηκε με το Βραβείο Osella καλύτερου σεναρίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας, χαρακτηριστική απόδειξη του ρητού «ισχύς εν τη ενώση». Το Φεστιβάλ της Βενετίας, όντας το αρχαιότερο Φεστιβάλ κινηματογράφου όλου του κόσμου, έθεσε, όπως είναι φυσικό, πολύ υψηλά τον πήχη και δεν είχε καθόλου άδικο!
«Ο Αστακός-Τhe lobster» (2015)
Λένε, πως όταν κανείς εντοπίσει το μυστικό της όποιας επιτυχίας, δύσκολα το αλλάζει. Έτσι, συνέβη και εν προκειμένω, αφού το δίδυμο Λάνθιμος-Φιλίππου, επιστρέφει το 2015 με τον ανεπανάληπτο «Αστακό», μία δραματική ταινία, εμπλουτισμένη με κωμικά στοιχεία. Αυτή η, κατά τα άλλα, αντιφατικότητά της, την κάνει αμίμητη και καθιστά, όλους εμάς τους πιστούς οπαδούς του Λάνθιμου, σε ακόμη πιο φανατικούς θαυμαστές του. Στο Φεστιβάλ Καννών, του ίδιου έτους, κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής, ενώ τέθηκε στις υποψηφιότητες για το πολυπόθητο βραβείο Οscar, στην κατηγορία πρωτότυπου σεναρίου, στην 89η διοργάνωση. Για άλλη φορά, τόσο κοντά, μα και τόσο μακριά!
«The Killing of a Sacred Deer» (2017)
Parters in crime are back, θα έλεγε κανείς, μιας και εντός του 2017 και πιο συγκεκριμένα, κατά τα τέλη του, αναμένουμε να δούμε άλλη μία δημιουργία των Λάνθιμου-Φιλίππου. Πρόκειται, για το πολλά υποσχόμενο, «The Killing of a Sacred Deer», μία ταινία που ξετυλίγει από τους κόλπους της, το μυστήριο, το δράμα, το αντισυμβατικό. Το τρίπτυχο της επιτυχίας. Οι δύο τους, την προηγούμενη εβδομάδα, τιμήθηκαν με το βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών, υπενθυμίζοντας σε όλους το εύρος του ταλέντου τους! Και τους ευχαριστούμε για αυτό!
Αυτά, από εμένα και το άρθρο άλλης μίας εβδομάδας. Σκοπός μου, ήταν εξαρχής, να σας δώσω μία όμορφη γεύση από όλες εκείνες τις ανεξίτηλες στο χρόνο, κινηματογραφικές στιγμές, αυτού του μοναδικού δημιουργού, του Γιώργου Λάνθιμου! Μέχρι το επόμενο, σας φιλώ!