Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Keira Knightley: γιατί την αγαπάμε

Η Keira Knightley είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο όμορφες παρουσίες του Hollywood διαθέτοντας έναν παραμυθένιο αέρα μιας άλλης εποχής με τις νεαρές fans της να την παρομοιάζουν συχνά με «πριγκίπισσα». Πέρα από το φυσικό κάλος της όμως, η Βρετανή ηθοποιός γεννημένη στις 26 Μαρτίου 1985, έχει γίνει πλέον μια αξιόλογη πρωταγωνίστρια με συμμετοχές σε πολλές γνωστές παραγωγές αφού είχε δηλώσει ότι ήταν αποφασισμένη να γίνει ηθοποιός από όταν ήταν παιδί ακόμη. Με σκληρή δουλειά, λοιπόν, πείσμα και αποφασιστικότητα να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Ας ρίξουμε τώρα μια ματιά στην πορεία της και θα ανακαλύψουμε γιατί την αγαπάμε τόσο πολύ και τη θεωρούμε πλέον μια υπολογίσιμη δύναμη του χώρου.

Η Κίρα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1993 σε ηλικία 7 ετών στη σειρά «Royal Celebration». Έπαιξε στη σειρά «The Bill» (1995) και σε πολλές ακόμα τηλεταινίες στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90, πριν τη διαλέξουν για το ρόλο της Σαμπέ (σωσίας της Πριγκίπισας Αμιντάλα) στην ταινία «Ο Πόλεμος των Άστρων: Επεισόδιο Ι – Η Αόρατη Απειλή (Star Wars: Episode I The Phantom Menace)». Η Κίρα πήρε το ρόλο εξαιτίας της μεγάλης της ομοιότητας με την πρωταγωνίστρια Νάταλι Πόρτμαν (Πριγκίπισα Αμιντάλα). Μάλιστα, όταν φορούσαν τις στολές και βάφονταν ακόμη και οι μητέρες τους δεν μπορούσαν να τις ξεχωρίσουν.

Ο ρόλος που την ανέδειξε και την έφερε στο προσκήνιο, ήταν στην ταινία του 2002, «Κάν’το όπως ο Μπέκαμ» που αν και είχε ανάμεικτες κριτικές, ο Ρότζερ Έμπερτ έγραψε θετικά σχόλια για την Κίρα περιγράφοντάς την μάλιστα «λασπωμένη αλλά ταυτόχρονα πολύ σέξι». Η επόμενη χρονιά υπήρξε καταλυτική για τη μετέπειτα καριέρα αλλά και τη διεθνή φήμη της. Μιλάμε φυσικά για το ρόλο της αξέχαστης Elisabeth Swan στους «Πειρατές της Καραϊβικής» στο πλευρό του Orlando Bloom και του ένα και μοναδικού Johnny Depp.

O ρόλος αδιαπραγμάτευτα της ταίριαξε γάντι, τόσο εμφανισιακά αλλά και υποκριτικά καθώς κατάφερε να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο αγαπημένους χαρακτήρες του franchise της Disney, ένα franchise μάλιστα απ΄όπου πέρασαν πολλά μεγάλα ονόματα όπως αυτό του Javier Bardem ή της Penelope Cruz. Την ίδια χρονιά, ψηφίστηκε από τους αναγνώστες του περιοδικού «Hello!» σαν το περισσότερο υποσχόμενο νέο αστέρι του κινηματογράφου ενώ ψηφίστηκε επίσης ως η πιο σέξι ηθοποιός όλων των εποχών από τους αναγνώστες του περιοδικού «Empire». Ερωτώμενη σχετικά με αυτό, έχοντας η ίδια αποκαλέσει τον εαυτό της «αγοροκόριτσο» αναφέρει ότι αυτό την κάνει ενδιαφέρουσα στον κόσμο της «αυξημένης θηλυκότητας».

Το 2005 πρωταγωνίστησε σε τρεις ταινίες: «Η Πρώτη Φορά που Πέθανα »(The Jacket), «Domino», οι οποίες δεν είχαν αξιόλογη οικονομική πορεία και απέσπασαν μεικτές κριτικές και το «Περηφάνια και Προκατάληψη» (Pride and Prejudice), κινηματογραφική μεταφορά του πολυδιαβασμένου ομώνυμου βιβλίου. Η τελευταία είχε μεγάλη εμπορική επιτυχία και χάρισε στην Κίρα μια υποψηφιότητα για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα  Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το φόρεμα που έβαλε στην απονομή για τις Χρυσές Σφαίρες (σχεδιασμένο από τη Vera Wang) προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και η συνολική της εκεί εμφάνιση την έβαλε στη λίστα με τις πιο καλοντυμένες παρουσίες της χρονιάς.

Η ταινία της ωστόσο που πήρε τις καλύτερες κριτικές και την καθιέρωσε ως ποιοτική/σοβαρή ηθοποιό σύμφωνα με το περιοδικό Time, ήρθε το 2007 και είναι και η προσωπική αγαπημένη μου. «Η Εξιλέωση» (Atonement), βασισμένη στο best seller του Ίαν ΜακΓιούαν διαθέτει μία ισορροπία που λίγες μεταφορές μπορούν να υπερηφανεύονται πως διαθέτουν. Εξαιρετικά δουλεμένοι χαρακτήρες, εντυπωσιακή φωτογραφία -ιδιαιτέρως στις σεκάνς της έπαυλης- κι ένα πλέγμα καταστάσεων που οδηγεί σε διαφορετικές, ιδιαίτερες αναγνώσεις, αναλόγως το θεατή και τη διάθεση. Η Nάιτλι για τον ρόλο της Cecilia Tallis προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου και ήταν ενθουσιασμένη για την συμμετοχή της στην ταινία καθώς όπως έλεγε  «είναι ο πρώτος μου ρόλος ως γυναίκα, μέχρι τώρα έπαιζα το κοριτσάκι, και αυτό με ενθουσιάζει» .

Από τότε μέχρι και σήμερα έχει παίξει σε ακόμα 17 κινηματογραφικές παραγωγές (οι περισσότερες μάλιστα είναι ταινίες εποχής) και θα αναφέρουμε συντόμως κάποιες που ξεχωρίζουμε. Το 2012 ενσάρκωσε την εμβληματική Άννα Καρένινα στο πλευρό του Τζουντ Λο και σε σκηνοθεσία Τζο Ράιτ. Η Άννα Καρένινα έχει αποτελέσει ιερό δισκοπότηρο για τις γυναίκες ηθοποιούς, για λόγους προφανείς, αν και εχθρικούς προς την ουσία του μυθιστορήματος, μέχρι που ήρθε ο Τζο Ράιτ και αποκατέστησε το πνεύμα. Ενώ λοιπόν, η αποκλειστικά ρομαντική απόδοση των άλλων μεταφορών απλούστευε κυνικά τον Τολστόι, αυτή εδώ βλέπει την Καρένινα δυναμική, ατελή, λάγνα, σύνθετη, και επιτέλους ενδιαφέρουσα με μια αντίστοιχη ερμηνεία από την όμορφη ηθοποιό. Αξιοσημείωτη επίσης είναι η συμμετοχή της στο οσκαρικό «The imitation Game» του 2014 όπου πλαισίωσε εξαιρετικά τον πολυβραβευμένο Benedict Cumberbatch, ενώ και αυτή το 2016 στο «Collateral Beauty» με ένα all-star cast συμπεριλαμβανομένων των Will Smith, Edward Norton και Kate Winslet.

Τα τελευταία χρόνια η Νάιτλι έχε επιλέξει να απομακρυνθεί λίγο από τα εγκόσμια δηλώνοντας η ίδια: «τα τελευταία 5 χρόνια έχουν γίνει ένα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω την περσινή χρονιά ούτε την χρονιά πριν από αυτή», καθώς και «αν συνεχίσω να δουλεύω με αυτό το ρυθμό θα αρχίσω να μισώ αυτό που αγαπάω πιο πολύ να κάνω». Ωστόσο εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία να τη δούμε στο παραμυθένιο «The Nutcracker and the four realms» της Disney ως Sugar Plum Fairy, ένα concept που πιστεύουμε της ταιριάζει πολύ, το Νοέμβριο του 2018.

Σπουδάστρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αθεράπευτα cinefil, λάτρης ενός καλού βιβλίου και wannabe traveller όλου του κόσμου. Δηλώνω τελειομανής, χωρίς να ξέρω αν είναι προτέρημα η μειονέκτημα, κοινωνική και ελεύθερο πνεύμα. Έχω πολλούς φίλους γιατί εκτός των άλλων μία φορά την εβδομάδα χρειάζομαι έναν εξ αυτών να με συνοδεύσει σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα. Όνειρό μου είναι να συνδυάσω τις δύο μου αγάπες και να γράψω κάποια στιγμή το σενάριο μιας ταινίας (και δε θα ήταν ρομαντική κομεντί).

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

«Ποδαρικό» με το Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ελληνικού Κινηματογράφου

Το 2026 σηματοδοτεί μια νέα αρχή για τον ελληνικό κινηματογράφο με τη διοργάνωση του 1ου…

Κινηματογράφος

Καποδίστριας (2025): Το έθνος ενώθηκε διχασμένο

  Αν τα Χριστούγεννα του 2025 είχαν όνομα θα ήταν Καποδίστριας – μια ταινία που δεν…

Κινηματογράφος

Αφρικανικό Σινεμά – 10 ταινίες για να το γνωρίσεις

Αν θέλει κανείς να μιλά σοβαρά για παγκόσμιο σινεμά, η γνωριμία με το αφρικανικό σινεμά…

Κινηματογράφος

Warfare: H ωμή καταγραφή της μάχης

Στο Warfare ο πόλεμος εμφανίζεται ως συνεχής κατάσταση έντασης, ο πόνος  είναι καθημερινή συνθήκη και…

Κινηματογράφος

Wake Up Dead Man – Η καλύτερη Knives Out ταινία

Με το Wake Up Dead Man – την τρίτη ταινία στο σύμπαν των Knives Out…

Κινηματογράφος

Nuremberg (2025) – Μία μονομαχία μυαλών

Το Nuremberg είναι μία αμερικανική ψυχολογική ιστορική ταινία του 2025, σε σενάριο, συμπαραγωγή και σκηνοθεσία…

Κινηματογράφος

Ο Παρθένος Ετών 40 σπάει τα ταμπού της «αρρενωπότητας»

Πίσω από τη βιτρίνα της κάφρικης «αντρικής» κωμωδίας, κρύβεται μια ευαισθησία και μια αλήθεια που…