Οι κολυμβήτριες και η ιστορία τους

 

«Οι Κολυμβήτριες» στο Netflix: Η αληθινή ιστορία των αδερφών Μαρντίνι
Πηγή εικόνας: Η Καθημερινή – Οι δύο αδερφές

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στο Netflix η ταινία “The Swimmers”, η οποία απέκτησε πολλές καλές κριτικές και αρκετά άμεσα. Αγγίζοντας το θέμα της προσφυγιάς, η ταινία αφορά δύο αδερφές που έφυγαν από την Συρία λόγω του εμφυλίου πολέμου. Οι κολυμβήτριες και η ιστορία τους επαναφέρουν και πάλι το θέμα της μετανάστευσης και προσφυγιάς στον κινηματογράφο, κάτι το οποίο είχε ξεχαστεί τελευταία. Οι πρωταγωνίστριες είναι η Manal Issa και η Natalie Issa. Σκηνοθέτης είναι η Sally El Hosaini (Λαμπράκης,2022).

Πλοκή

Η ιστορία αφορά την δεκαεπτάχρονη Yusra Mardini και την εικοσάχρονη Sara Mardini. Ως μέλη μιας Συριανής οικογένειας, βλέπουμε πως η καταγωγή τους και η συγκεκριμένη κοινωνία τις διαμορφώνουν. Το κοινό όνειρο τους για το κολύμπι τις δένει και τις δίνει ένα μεγάλο κίνητρο αφού σκοπεύουν να φτάσουν μέχρι τους Ολυμπιακούς αγώνες. Όταν όμως ξεσπά ο εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, οι δύο αδερφές φεύγουν από την χώρα, και κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν την προσφυγιά (Καθημερινή,2022).

Πηγή Εικόνας: RogerEbert.com

Κριτική 

Κρίνοντας από το γεγονός ότι η ταινία βασίζεται σε αληθινή ιστορία, είναι σημαντικό να δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά έγιναν. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε όμως ότι μία ταινία δεν μπορεί πραγματικά να δείξει το πόσο τραυματική και δύσκολη είναι η προσφυγιά. Παρ ‘όλα αυτά διακρίνουμε στην ταινία μία ρεαλιστική προσέγγιση. Δεν υπάρχει περαιτέρω και αχρείαστη δραματικοποίηση των γεγονότων, κάτι το οποίο έχουμε συνηθίσει με παραγωγές του Hollywood. Επιπλέον, γνωρίζουμε και ότι αρκετές ταινίες που αφορούν αληθινές ιστορίες προσφύγων δεν έχουν παρουσιάσει τα αληθινά γεγονότα με ακρίβεια, κάτι το οποίο είναι πολύ λάθος.

Το θέμα της προσφυγιάς είναι πολύ βαρύ, δύσκολο και ευαίσθητο. Καθώς ο κινηματογράφος το έχει ‘κακοποιήσει’ πολλές φορές, είναι πλέον δύσκολο για μία ταινία που διατυπώνει την προσφυγιά, να θεωρηθεί καλή. “Οι κολυμβήτριες” λοιπόν, θα έλεγα πως είναι μια αρκετά καλή ταινία. Η ταινία καταφέρνει να δείξει την Yusra και την Sara με ένα τρόπο που δεν τις καθιστά ηρωίδες η θύματα. Αντιθέτως, τις βλέπουμε για αυτό που είναι: δύο νεαρά κορίτσια που έπρεπε να εγκαταλείψουν την χώρα τους και την οικογένεια τους.

Διαβάστε επίσης  10 αγαπημένοι αμφιλεγόμενοι σκηνοθέτες

Γενικό Συμπέρασμα

Οι κολυμβήτριες και η ιστορία τους καταφέρνουν να μας δείξουν στο μέτρο του δυνατού πως ο πόλεμος και μετέπειτα η προσφυγιά αλλάζουν καθοριστικά την ζωή ενός ανθρώπου. Επίσης, η ταινία φέρει μία ταπεινότητα και αφήνει τον θεατή να καταλάβει ότι η ιστορία της Sara και της Yusra είναι πραγματικά μόνο μία από τις χιλιάδες. Είναι μία εξαιρετική ταινία την οποία αξίζει να δει ο καθένας μας.

 

Πηγές

Λαμπράκης, Δ. (2022).«The Swimmers» στο Netflix: Κολύμπα γι’ αυτούς που δεν τα κατάφεραν! Ανακτήθηκε από https://www.lifo.gr/culture/cinema/swimmers-sto-netflix-kolympa-gi-aytoys-poy-den-ta-kataferan/ (τελευταία πρόσβαση 16.12.2022)

«Οι Κολυμβήτριες» στο Netflix: Η αληθινή ιστορία των αδερφών Μαρντίνι (2022). Ανακτήθηκε από https://www.kathimerini.gr/culture/cinema/562173187/oi-kolymvitries-sto-netflix-i-alithini-istoria-ton-aderfon-marntini/(τελευταία πρόσβαση 16.12.2022)

 

Με λένε Βασιλική και ενώ γεννήθηκα Αθήνα, το σπίτι μου είναι η Θεσσαλονίκη. Στα 7 μου χρόνια ανακάλυψα ότι λατρεύω να γράφω. Μόλις μπήκαν στην ζωή μου και τα αγγλικά, συνειδητοποίησα ότι τα αγαπάω εξίσου. Έχοντας σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία, μου είναι πλέον συνήθεια να γράφω καθημερινά και στις δύο γλώσσες. Το πάθος μου για αρθρογραφία με οδήγησε εδώ, και νιώθω πολύ ενθουσιασμένη για όλα αυτά που έρχονται!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.