Το Loving Vincent μπορεί να κυκλοφόρησε το 2017, αλλά η διαδικασία της παραγωγής του είχε διάρκεια γύρω στα 6 έτη. Ο προϋπολογισμός της ταινίας άγγιξε τα 5.5 εκατομμύρια δολάρια. Η γέννηση της ιδέας και η πρώτη προσπάθεια αναπαραγωγής της έγιναν πριν από 14 χρόνια, το 2007, όταν η Dorota Kobiela δημιούργησε μία σχετική ταινία μικρού μήκους διάρκειας 7 λεπτών.
Το Loving Vincent αποτελεί την πρώτη πλήρως ζωγραφισμένη ταινία κινούμενων σχεδίων. Κάθε ένα από τα 65000 κάδρα που παρακολουθούμε στην ταινία, δημιουργήθηκε με τη χρήση παρόμοιας τεχνικής με αυτή του ίδιου του Vincent Van Gogh. Η ειδική ομάδα αποτελούνταν από 125 καλλιτέχνες από όλα τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Η ταινία έκανε τη πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινούμενων Σχεδίων του Ανεσί το 2017. Επιπρόσθετα, το Loving Vincent κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας κινούμενων σχεδίων στα βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και ήταν υποψήφιο για Όσκαρ στην αντίστοιχη κατηγορία.
Πλοκή
Δώδεκα περίπου μήνες μετά από τον θάνατο του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, ο νεαρός γιος του ταχυδρόμου της περιοχής διστάζει να παραδώσει στον αδερφό του σπουδαίου ζωγράφου μία από τις τελευταίες επιστολές του Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο νεαρός θα ξεκινήσει σύντομα μία διαδικασία εξερεύνησης σχετικά με τον πρόωρο θάνατο του ζωγράφου. Το ερώτημα είναι ένα. Αυτοκτόνησε ή δολοφονήθηκε; Όσο προχωράει την έρευνα του για αποδεικτικά στοιχεία, ο νεαρός ανακαλύπτει ότι η ιστορία διαθέτει αρκετές ανεξερεύνητες πτυχές.
Κριτική
Αρχίζοντας από τα θετικά του Loving Vincent, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτό το τόσο ξεχωριστό είδος animation. Όπως διαβάσετε και στον πρόλογο της κριτικής, το τελικό αποτέλεσμα προέκυψε έπειτα από τη συνεργασία 125 καλλιτεχνών από κάθε γωνιά της Γης. Ακολουθώντας πιστά τις τεχνικές του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, καταφέρανε να μας παρουσιάσουνε την ιστορία πίσω από τον θάνατο του Ολλανδού ζωγράφου, αντλώντας πληροφορίες και από τις επιστολές του ίδιου. Οι εικόνες είναι εξαιρετικά όμορφες και κάθε κάδρο έχει τη δικιά του απαράμιλλη μαγεία.
Όσον αφορά το σενάριο, η αλήθεια είναι ότι δεν ήταν και το πιο σύνθετο και καλογραμμένο που έχουμε δει στον χώρο του animation. Είναι αρκετά απλοϊκό και φαίνεται πως σκοπός είναι η πλοκή να προχωράει και να οδηγείται από την ίδια την εικόνα. Αν το Loving Vincent παρουσίαζε ένα περισσότερο βιογραφικό πρόσωπο, θα μπορούσε πιθανώς να θεωρηθεί άριστο σε όλους τους τομείς. Φυσικά, αυτό δεν αναιρεί το θετικό προφίλ της ταινίας. Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρνεις να ενθουσιάζεις συνεχώς τα μάτια του θεατή!
Τα γυρίσματα
Για την εκπλήρωση του Loving Vincent χρησιμοποιήθηκε κάποια μορφή rotoscoping. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν με την παρουσία των ηθοποιών σε στούντιο με green screen. Αφού ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, οι πίνακες του Βίνσεντ Βαν Γκογκ μετατράπηκαν σε backgrounds. Στη συνέχεια, όταν ολοκληρώθηκε αυτή η διαδικασία, μαγνητοσκόπησαν κάθε μεμονωμένο κάδρο σε ένα κενό μαύρο καμβά. Πάνω σε αυτό τον καμβά, ζωγράφισαν οι καλλιτέχνες. Αυτή η διαδικασία είχε διάρκεια περί τα 6 χρόνια. Μερικοί από τους ηθοποιούς που πήρανε μέρος είναι ο Douglas Booth, η Helen McCrory, η Saoirse Ronan και ο Chris O’Dowd.
Κλείνοντας τη κριτική του Loving Vincent, θέλω να προσθέσω ότι η ταινία προτείνεται σίγουρα στους ορκισμένους φίλους του animation που έχουν τη διάθεση να ανακαλύπτουν νέες τεχνικές και διαφορετικά οπτικά αποτελέσματα. Όσοι από την άλλη θέλουνε να δούνε μία καθαρά βιογραφική ταινία για τον Βίνσεντ Βαν Γκογκ, μάλλον δε βρίσκονται στο σωστό σημείο. Θα τους πρότεινα όμως να το έχουν στο νου τους, καθώς το οπτικό αποτέλεσμα θα τους αποζημιώσει, έστω και λιγάκι.
Το trailer της ταινίας: