Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών: Ταινίες κοντά στην πραγματικότητα

Ο όρος «βία κατά των γυναικών» περιλαμβάνει κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα ή είναι δυνατό να έχει ως αποτέλεσμα, τη σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο για τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των απειλών τέτοιων πράξεων, τον εξαναγκασμό ή την αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας είτε αυτό προκύπτει στην δημόσια είτε στην ιδιωτική ζωή. Με αφορμή λοιπόν την “Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών”  (25 Νοεμβρίου) η στήλη του κινηματογράφου, με τη σειρά της, αφιερώνει και αυτή ένα άρθρο με ταινίες που είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα.

1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.

1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού

Advertisements
Ad 14

H βία κατά των γυναικών είναι μεγάλος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και σημαντική αιτία θανάτου και αναπηρίας για τις γυναίκες 16-44 ετών. Σε αναφορά της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμάται ότι η βία κατά των γυναικών ήταν τόσο σοβαρή αιτία θανάτου και ανικανότητας μεταξύ των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας όσο ο καρκίνος. Πρόκειται για φαινόμενο διαδεδομένο σε όλες τις κοινωνίες και σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το βαθμό πολιτικής σταθερότητας, το πολιτισμό ή τη θρησκεία.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε ταινίες που αξίζει να δείτε και θα σας βάλουν σε σκέψεις για το θέμα της  βίας κατά των γυναικών.

«The Color Purple»

Διαβάστε επίσης  Η Τρελή Χαρά (La Pazza Gioia), του Paolo Virzi

Μία  Αφροαμερικανίδα που ζει στον Αμερικανικό νότο είναι παντρεμένη με έναν αδικαιολόγητα βίαιο άνδρα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Παράλληλα με την ιστορία της ίδιας, εμπλέκονται και άλλες τραγικές ιστορίες έγχρωμων γυναικών, που είτε κακοποιούνται από το σύζυγό τους, είτε ταπεινώνονται από φυλετικές διακρίσεις.

«Sleeping with the Enemy»

Η Τζούλια Ρόμπερτς υποδύεται μια παντρεμένη γυναίκα όπου έρχεται να αντιμετωπίσει το βίαιο άντρα της.  Έτσι η ίδια σκηνοθετεί το θάνατό της προκειμένου να ξεφύγει με καινούργια ταυτότητα από τον σύζυγό της.

«Irreversible»

Ίσως, μπορούμε να πούμε πως αυτή η ταινία έχει την πιο σκληρή σκηνή (8λεπτη) βιασμού στο σινεμά. Η Μόνικα Μπελλούτσι παίζει τον ρόλο μιας γυναίκας η οποία βιάζεται κτηνωδώς έπειτα από ένα πάρτυ. Η ιστορία ρέει από το τέλος προς την αρχή και έχει σκοπό να προκαλέσει το θεατή με σκηνές που θα τον προβληματίσουν.

«The Accused»

Η ταινία αποτελεί από πρώτες χολυγουντιανές παραγωγές που έθιξαν το θέμα του βιασμού. Η ιστορία βασίζεται στην αληθινή ιστορία της Τσέριλ Αράουχο που έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού σε μπαρ της Μασαχουσέτη το 1983.

«Room»

Μέσα σε ένα δωμάτιο, δέκα τετραγωνικών μέτρων, είναι κλεισμένη για 7 χρόνια μία 24χρονη πλέον κακοποιημένη κοπέλα, με τον γιο της. Η μόνη επαφή με τον έξω κόσμο είναι ένα παράθυρο στον ταβάνι τους δωματίου. Ζώντας αυτή την τραγική κατάσταση αποφασίζει να σχεδιάσει τη διαφυγή τους στον έξω κόσμο.

“Δεν είσαι η μόνη – δεν είσαι μόνη”, κάλεσε στο

15900 για να καταγγείλεις κάθε περιστατικό.

Πηγή: http://womensos.gr

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη