Πέθανε σε ηλικία 97 ετών ο σκηνοθέτης Norman Jewison!

Πηγή εικόνας: https://www.wbur.org/

Ο Norman Jewison γεννήθηκε στις 26 Ιουλίου 1926 στο Τορόντο, όπου οι γονείς του εκεί διατηρούσαν ένα κατάστημα ξηρών ειδών κάτω από το σπίτι τους. Η αγάπη του για τον κινηματογράφο, τις ραδιοφωνικές εκπομπές, το γράψιμο και την ερμηνεία, του χτύπησε από μικρή ηλικία την πόρτα. Λόγω του επιθέτου του δέχτηκε πολλά πειράγματα από συμμαθητές τους στο σχολείο υποθέτοντας ότι ήταν εβραίος. Ακόμα μια άσχημη εμπειρία του σε ένα ταξίδι που είχε κάνει με οτοστόπ όπου ο οδηγός τον τιμώρησε επειδή καθόταν στο πίσω μέρος του λεωφορείου με μαύρους επιβάτες, μας δίνουν ένα κάδρο των σκέψεων του και δικαιολογούν τις δηλώσεις του. Επίσης οι ταινίες που έχουν σχέση με τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη και είναι και οι πιο αγαπητές για τον ίδιο.

Ο Norman Jewison έχει σκηνοθετήσει ταινίες που καλύπτουν όλο το φάσμα ταινιών, δράματα κωμωδίες και μιούζικαλ. Πάντα οι ταινίες του συμμετείχαν βραβεία και είχαν υποψηφιότητα στα όσκαρ, αλλά περισσότερο γνωστός ήταν για τις κοινωνικά συνειδητοποιημένες ταινίες του. Τρεις ήταν αυτές από τις πιο σημαντικές καριέρα του, το δράμα του 1967 “In the Heat of the Night”, το μιούζικαλ “Fiddler on the Roof” του 1971 και η ρομαντική κομεντί “Moonstruck” του 1987.

Πηγή εικόνας: https://www.wbur.org/

Η καριέρα του Norman Jewison ξεκίνησε στην καναδική τηλεόραση. Είναι ένας καλλιτέχνης του είδους του με πάρα πολλές ταινίες στο βιογραφικό του, αλλά αυτή που ξεχώρισε βέβαια ήταν και μια από τις πρώτες του ταινίες που κέρδισαν όσκαρ η “In the Heat of the Night”. Μια ιστορία φυλετικών εντάσεων στο νότο της Αμερικής μέσα από ένα μυστήριο δολοφονίας φέρνει κοντά έναν μαύρο και έναν λευκό αρχηγό της αστυνομίας. Κέρδισε 5 βραβεία μαζί με αυτό της καλύτερης ταινίας και του καλύτερου ηθοποιού. Οι ταινίες του προτάθηκαν πάρα πολλές φορές για όσκαρ και λιγότερες για τη σκηνοθεσία και ποτέ δεν κέρδισε όσκαρ σκηνοθεσίας.

Ο Norman Jewison απεβίωσε στο σπίτι του στο Λος Άντζελες σε ηλικία 97 ετών στις 20 Ιανουαρίου 2024.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Με λένε Δήμητρα και είμαι φιλόλογος! Ακούω ραδιόφωνο κάθε πρωί, παρακολουθώ ταινίες και σειρές σχεδόν καθημερινά, μου αρέσουν τα ταξίδια και το διάβασμα και τώρα αρθρογραφώ εδώ!

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Μάς πήρε και μάς σήκωσε το trailer για τα “Ανεμοδαρμένα Ύψη”!

Δίχασε το trailer για τη ταινία “Ανεμοδαρμένα Ύψη” και όλοι αναρωτιούνται, αν πρόκειται για κεραμίδα…

Κινηματογράφος

Εξωγήινη Εισβολή: 5+1 ταινίες που κοιτούν στα μάτια το άγνωστο

Κι ενώ το Bugonia του Λάνθιμου έρχεται, εμείς θυμόμαστε παλαιότερες… εξωγήινες επιτυχίες. Είναι γνωστό εδώ…

Κινηματογράφος

Δεσμά, ξόρκια και γέλια: Η αλλόκοτη γοητεία του Oh, Hi!

Υπάρχουν ρομαντικές κομεντί που ξεκινούν με λουλούδια, ραντεβού σε καφέ και κουβέντες που στάζουν μέλι.…

Κινηματογράφος

Citizen Kane: Το “ευαγγέλιο” των σινεφίλ

Αν έχετε παρακολουθήσει ποτέ μαθήματα κινηματογράφου ή αν είστε σινεφίλ ή αν έχετε έναν φίλο…

Κινηματογράφος

“Χειμερινά” σινεμά που αγαπάμε στην Αθήνα – Το σινεμά μετά το θερινό

Η Αθήνα κρύβει πολλά υπέροχα «χειμερινά» σινεμά που μπορούν να σου κρατήσουν επάξια συντροφιά μέχρι…

Κινηματογράφος

Boyhood: Μία σπουδή στον χρόνο και τον ρεαλισμό

Ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ (κυρίως γνωστός για την τριλογία “Before”), ίσως ο σημαντικότερος Αμερικανός σκηνοθέτης ταινιών…

Κινηματογράφος

Motherless Brooklyn: Ένα ήρεμο μυστήριο

Το Motherless Brooklyn είναι μία αμερικανική νεονουάρ αστυνομική ταινία του 2019, σε σενάριο, σκηνοθεσία και…