‘’Princess Mononoke”: Πολεμικές συμπλοκές με ήρωες ανθρώπους και ζώα, σε σκηνικό την απόλυτα εξελιγμένη φύση

Συνήθως, οι anime σειρές ή ταινίες, ξεχωρίζουν για το φανταστικό τους στοιχείο και τις επικές μάχες ανάμεσα στο καλό και στο κακό. Οι χαρακτήρες εκφράζονται με υπερβολή, δείχνουν αβίαστα τα συναισθήματά τους και πράττουν ηρωικά. To ‘’Princess Mononoke” δεν διαφέρει από τα υπόλοιπα anime ως προς αυτά τα στοιχεία. Οι ήρωές μας είναι δυναμικοί και υπερήφανοι, το σύμπαν που διαδραματίζεται είναι γήινο και συνάμα έχει έντονο το φανταστικό στοιχείο και σε όλο αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε τις συγκρούσεις των πρωταγωνιστών μας. Θα αναρωτηθείς λοιπόν γιατί να κάτσω να το παρακολουθήσω και να αφιερώσω 2 ώρες αφού είναι μία από τα ίδια; Η απάντηση βρίσκεται παρακάτω.

Το ‘’Princess Mononoke’’, παραγωγής 1997 και σε σκηνοθεσία Hayao Miyazaki (από τους κορυφαίους του anime κινηματογράφου), αποτελεί ίσως το πιο ολοκληρωμένο anime στην ιστορία. Η πλοκή έχει ως εξής. Ο πρωταγωνιστής μας, Ashitaka, πρίγκιπας και προστάτης ενός ειρηνικού χωριού, μολύνεται από μία κατάρα και εγκαταλείπει το χωριό του για να αναζητήσει θεραπεία. Στην πορεία της περιπέτειάς του θα συναντήσει και τους υπόλοιπους βασικούς  χαρακτήρες της ιστορίας μας. Τη πριγκίπισσα Mononoke ή San, υπέρμαχο της φύσης και προστάτιδα των ζώων, την Λαίδη Eboshi, ηγέτιδα μιας αποικίας που χρησιμοποιεί το ξύλο σαν βασική πρώτη ύλη για την βιομηχανία τους, τον Jigo, έναν περιπλανώμενο άνδρα που παρουσιάζεται ως ευφυής και δείχνει ότι μπορεί να κρύβει πολλούς άσσους στα μανίκια του. Η πλοκή εξελίσσεται με τον Ashitaka να συναναστρέφεται με όλους τους πρωταγωνιστές μας και στην αναζήτησή του για την θεραπεία της κατάρας θα βρεθεί εμπλεκόμενος σε κάτι που δεν αφορά εν τέλει μόνο τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης  «Οι Μάγισσες»: Η κλασσική μεταφορά του βιβλίου του Ρόαλντ Νταλ στη μεγάλη οθόνη
princess mononoke
Πηγή: imdb.com

Το περιβάλλον που διαδραματίζεται η ιστορία είναι ένας υπέροχος κόσμος όπου η φύση έχει ευδοκιμήσει σε τέτοιο βαθμό έτσι ώστε να κατακλύζεται από τεράστια δάση στα οποία κατοικούν ζώα που έχουν εξελιχθεί και έχουν αποκτήσει μεγαλύτερες διαστάσεις από το συνηθισμένο, και ανθρώπινη συμπεριφορά, χωρίς να έχουν χάσει όμως τα βασικά τους ένστικτα. Επίσης, στα απέραντα αυτά δάση κατοικούν και οι θεοί που τα προστατεύουν, οι οποίοι έχουν μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες. Θα παρακολουθήσεις μάχες που σου κόβουν την ανάσα, με τους ήρωές μας να εμπλέκονται σε αυτές, παρουσιαζόμενοι ως δεινοί πολεμιστές με ικανότητες πέρα από το φυσιολογικό, πάντα σε συνεργασία με το ζωικό βασίλειο. Παρ’ όλα αυτά, κανείς δεν έχει μαγικές ικανότητες (εκτός από τους θεούς), οπότε κρατάει το στοιχείο της υπερβολής σε πολύ λογικά πλαίσια.

princess mononoke, anime, ταινίες, κριτικές, προτάσεις
Πηγή: imdb.com
princess mononoke, anime
Πηγή: www.mfah.org

Από την πρώτη σκηνή έως την τελευταία το ‘’Princess Mononoke’’ καταφέρνει να καθηλώσει τον θεατή. Δεν κουράζει και συνδυάζει τέλεια τις επικές μάχες με το συναισθηματικό δέσιμο και την αγάπη μεταξύ ανθρώπων και ζώων.

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της ταινίας θα προβληματιστείς αρκετά και θα αναρωτηθείς αν πραγματικά αξίζουμε να ζούμε σε έναν τόσο όμορφο κόσμο, και πως θα ήταν πραγματικά η φύση αν το ανθρώπινο είδος είχε παρέμβει στο ελάχιστο και είχε διαφυλάξει σα θησαυρό όλη αυτή την κληρονομιά, προστατεύοντας έτσι τον εαυτό του και το ζωικό βασίλειο.

princess mononoke, anime, ταινίες, κριτικές, προτάσεις
Πηγή: imdb.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ναυάγιο Αντικυθήρων: νέα ευρήματα στο φως

Στα Αντικύθηρα νέες έρευνες γύρω από το αρχαίο ναυάγιο έφεραν
Αλ-Ούλα

Αλ-Ούλα: Μία πόλη-όαση στη Σαουδική Αραβία

Ένα ταξίδι στην Αλ-Ούλα είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.