Terminator: Από το χειρότερο στο καλύτερο

Το franchise του Terminator είναι μία από τις επιτομές του είδους της επιστημονικής φαντασίας που έχει αρκετά συμβάλλει στην pop κουλτούρα. Ξεκίνησε το 1984 με το Terminator, του οποίου το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο James Cameron. Το φιλμ ήταν μία μεγάλη επιτυχία και ήταν η αιτία για να προστεθούν άλλες τέσσερις ταινίες ακόμη στη διάσημη σειρά. Με αφορμή την κυκλοφορία του Terminator: Dark Fate , πάμε να δούμε τις προηγούμενες πέντε ταινίες του franchise από την χειρότερη στην καλύτερη…

TERMINATOR 3: RISE OF THE MACHINES (2003)

Terminator
Πηγή εικόνας: IMDB

Το Terminator 3 είναι γνωστό ως η ταινία που ενίσχυσε οικονομικά την προεκλογική εκστρατεία του Arnold Schwarzenegger. Επίσης κατά τη γνώμη μου είναι η πιο περιττή ταινία σε ολόκληρη τη σειρά. Στην σκηνοθετική καρέκλα αυτή τη φορά κάθεται ο Jonathan Mostow, αφού ο James Cameron αρνήθηκε να συμμετάσχει γιατί πίστευε πως η αφήγηση είχε τελειώσει στην προηγούμενη ταινία. Η πλοκή συνεχίζει λίγα χρόνια μετά από το T2, όπου το Skynet ξαναστέλνει έναν Εξολοθρευτή για να αφανίσει τον ενήλικα πια John Connor, ενώ η αντίσταση στέλνει έναν ακόμη για να τον σώσει. Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος παρά μόνο τα εύκολα χρήματα. Είναι μία ταινία που βασίζεται αποκλειστικά στην δράση χωρίς να προσφέρει τίποτα καινούργιο σε άλλους τομείς. Η μόνη αρετή της ταινίας είναι οι Nick Stahl και Claire Danes, οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας που υποδύονται τους John Connor και Kate Brewster αντίστοιχα, ενώ η Kristanna Loken στο ρόλο του villain terminator είναι απαίσια και ο Arnold Schwarzenegger προσπαθεί να μας κάνει να γελάσουμε φορώντας τα γυαλιά του Elton John!

Διαβάστε επίσης  District 9: 5 λόγοι που το επερχόμενο sequel είναι στο ραντάρ μας
Advertisements
Ad 14

TERMINATOR GENISYS (2015)

Terminator
Πηγή εικόνας: 4USky

Μετά από έξι χρόνια απουσίας, οι υπεύθυνοι πίσω από το Terminator αποφασίζουν να μην συνεχίσουν την βασική αφήγηση και να μυηθούν κι εκείνοι στη νέα μόδα του reboot. Έτσι γεννήθηκε το Terminator Genisys που έλεγε ξανά την ιστορία από την αρχή. Στην ουσία ήταν μία επανάληψη της ταινίας του 1984 που είχε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες αφηγηματικές αλλαγές ομολογουμένως. Ο Kyle Reese έχει σταλεί από τον John Connor στο παρελθόν για να προστατέψει την μητέρα του Sarah Connor, μόνο που εκείνος ανακαλύπτει πως η Sarah έχει ανατραφεί από έναν Terminator. Όλοι μαζί προσπαθούν να σταματήσουν την κυκλοφορία ενός νέου λογισμικού με το όνομα Skynet, σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει time travel. Το Genisys είχε αρκετές προοπτικές αλλά δυστυχώς στο τέλος δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτα καινούργιο, με αποτέλεσμα να μην πάει καθόλου καλά εισπρακτικά και να ακυρωθούν οι επόμενες δύο ταινίες που είχαν προγραμματιστεί. Τέλος, το πιο τραγικό λάθος που έκαναν οι δημιουργοί ήταν να αποκαλύψουν από το trailer πως ο John Connor ήταν επίσης μία από τις μηχανές, τη μεγαλύτερη ανατροπή της ταινίας.

TERMINATOR SALVATION (2009)

Terminator
Πηγή εικόνας: Pinterest

Το 2009 είδε την κυκλοφορία του Terminator Salvation, της τέταρτης ταινίας του franchise. Την σκηνοθεσία ανέλαβε ο McG, σκηνοθέτης των ταινιών Charlie’s Angels, ενώ στο cast βλέπουμε τον Christian Bale στον ρόλο του John Connor μαζί με τους Sam Worthington, Anton Yelchin, Bryce Dallas Howard και Helena Bonham Carter. Το Terminator Salvation πιστεύω πως είναι μία καλή προσθήκη στη σειρά λόγω του ότι επέλεξε να περιηγηθεί σε αχαρτογράφητες περιοχές και να μας δώσει κάτι που προηγουμένως δεν είχαμε ξαναδεί, την Εποχή της Αντίστασης. Η πλοκή του φιλμ επικεντρώνεται στον πόλεμο ανάμεσα στο Skynet και την Αντίσταση, κάνοντας το στην ουσία post apocalyptic. Επίσης είναι η πρώτη φορά σε Terminator ταινία που ο John Connor βρίσκεται στο επίκεντρο της υπόθεσης. Τα καλά στοιχεία υπερτερούν των κακών. Ο Christian Bale δίνει μία καλοδεχούμενη ερμηνεία, η δράση είναι ικανοποιητική, όπως επίσης και η φωτογραφία της ταινίας.

Διαβάστε επίσης  Artekino Festival: Ένα διαδικτυακό φεστιβάλ κινηματογράφου

THE TERMINATOR (1984)

Πηγή εικόνας: Youtube

Ερχόμαστε στην ταινία που τα ξεκίνησε όλα. Το αρχικό Terminator δεν ήταν μόνο η αρχή του franchise αλλά ήταν επίσης η αρχή της καριέρας του James Cameron, ο οποίος έγραψε το σενάριο και πούλησε τα δικαιώματα για ένα μόνο δολάριο, με μοναδικό όρο να σκηνοθετήσει εκείνος την ταινία. Η ταινία έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία, πράγμα που οφείλεται κυρίως στο σενάριο του Cameron αλλά και στο επιτυχημένο casting του Arnold Schwarzenegger (Στον μόνο ρόλο που μπορεί να παίξει). Στο μακρινό μέλλον, πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στην ανθρωπότητα και τις μηχανές. To Skynet στέλνει στο 1984 έναν Εξολοθρευτή για να σκοτώσει την Sarah Connor, την μητέρα του αρχηγού της Αντίστασης John Connor, για να αποτρέψει την γέννηση του. Έτσι ο John στέλνει τον Kyle Reese, έναν στρατιώτη της αντίστασης στο παρελθόν για να προστατέψει την Sarah. Στο Terminator μπορούμε να καταλάβουμε πόσο καλός τεχνίτης είναι, αφού η ταινία δημιουργήθηκε με ελάχιστο budget, πράγμα που δείχνει την δημιουργικότητά του. Το χαμηλό budget όμως προσθέτει στην όλη αισθητική της ταινίας, με το αποτέλεσμα να είναι ένα ωμό sci fi thriller.

TERMINATOR 2: JUDGMENT DAY (1991)

Terminator
Πηγή εικόνας: Wallpaperplay

Η καλύτερη Terminator ταινία δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το Terminator 2: Judgment Day. Επτά χρόνια μετά την πρώτη ταινία, ο James Cameron επιστρέφει αναλαμβάνοντας ξανά σενάριο και σκηνοθεσία. Oι Arnold Schwarzenegger και Linda Hamilton επιστρέφουν στους ρόλους τους και μαζί τους φέρνουν τους Edward Furlong και Robert Patrick που υποδύονται τους John Connor και T-1000 αντίστοιχα. Σε αυτή την ταινία, ένας Εξολοθρευτής ίδιος με αυτόν που στάλθηκε για να σκοτώσει την Sarah Connor, καταφθάνει με σκοπό να προστατέψει τον μικρό John Connor από έναν αρκετά πιο εξελιγμένο Εξολοθρευτή. Οι δυο τους καταφέρνουν να ελευθερώσουν την Sarah από το ψυχιατρείο και όλοι μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι με μοναδικό σκοπό τους να αποτρέψουν την Ημέρα της Κρίσης. Το Terminator 2 ξεπερνάει τον προκάτοχό του σε κάθε τομέα, αφού είναι ένα υπερθέαμα που ανέβασε ψηλά τον πήχη όσον αφορά τα ειδικά εφέ και τις ταινίες δράσης γενικότερα.

Διαβάστε επίσης  Οι ταινίες-προτάσεις για τις Νύχτες πρεμιέρας
Πηγή εικόνας: Wallpaper Access

Αυτό ήταν το franchise του Terminator. Ένα franchise που έχει γράψει την δική του ιστορία στον κινηματογράφο και στην pop κουλτούρα με τις δύο πρώτες ταινίες του. Κατά τα άλλα είναι μία σειρά που έχει περάσει πολύ δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Ας ελπίσουμε πως αυτό θα διορθωθεί από το Terminator: Dark Fate. Οπότε καταλαβαίνετε… I’ll be back!!!

Είμαι ο Σπύρος, παιδί των 90s, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Ant1 MediaLab, λάτρης του κινηματογράφου. Πέρα από την σκηνοθεσία ασχολούμαι επίσης και με την συγγραφή των δικών μου ταινιών μικρού μήκους. Επίσης είμαι άρρωστος συλλέκτης ταινιών και κόμικς. Είμαι στο MAXMAG για να γράψω για την έβδομη τέχνη, την τέχνη που αγαπώ περισσότερο αλλά και για άτομα που την αγαπούν όπως και εγώ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η κατάλυση του χρόνου

“Η κατάλυση του χρόνου” φέρει την πολιτική ανατροπή

Ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Αλμπάτης, μετά την επιτυχία του βιβλίου

Σορτσάκια: Τα trend του καλοκαιριού

Στη λίστα καθώς μπήκε το καλοκαίρι, μπήκαν και τα σορτσάκια,