Όπως κάθε κλασσικός cinefil, έτσι κι εγώ, άφησα πίσω μου τον αμερικανικό κινηματογράφο και το Hollywood και στράφηκα προς την Ευρώπη, την Ασία και την Λατινική Αμερική, ψάχνοντας κάτι διαφορετικό στο σενάριο, την υπόθεση αλλά και το πρίσμα με το οποίο αντιμετωπίζονται τα διάφορα ζητήματα. Μέσα από τις αναζητήσεις μου, λοιπόν, έφτασα σε ένα Πολωνό σκηνοθέτη ονόματι Walerian Borowczyk. Μια προσωπικότητα που δίχασε αρκετά κοινό και κριτικούς, μέσα από τις τολμηρές σκηνές σεξ και τα taboo θέματα που πρόβαλε στις ταινίες του, σε πολλές από αυτές πρωταγωνίστρια ήταν η γυναίκα του Ligia Branice.
Ας τα πάρουμε, όμως από την αρχή. Ο Βαλέριαν Μπόροβτισκ γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1923 στο Κβίζιλ της Πολωνίας, μια πόλη κοντά στο Πόζναν. Σπούδασε ζωγράφος στην Καλλιτεχνική Ακαδημία της Πολωνίας και τα πρώτα χρόνια της καριέρας του ασχολήθηκε με την ζωγραφική και την λιθογραφία, καθώς και με τη δημιουργία αφισών για κινηματογραφικές ταινίες. Για μία από αυτές τις δουλειές του απονεμήθηκε κρατικό βραβείο το 1953.
Η πρώτη του επαφή με το σινεμά ήταν κάποια σουρεαλιστικά καρτούν μικρού μήκους. Το 1959 μεταναστεύει στο Παρίσι και συνεχίζει την δουλειά του στον κινηματογράφο και τα καρτούν με ταινίες όπως το Renaissance (1963) και το Jeux des anges (1964). Το 1967 σκηνοθέτησε το πρώτο καρτούν μεγάλου μήκους Mr. and Mrs. Kabal’s Theatre. Η πρώτη ταινία με ηθοποιούς έρχεται το 1968 με το Goto, Isle of Love και ακολούθησε το Blanche το 1971. Μία από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του είναι το A story of sin του 1975, βασισμένο στο κλασσικό έργο του Πολωνού συγγραφέα Stefan Zeromski. H ταινία ήταν υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα.
Σύμφωνα με πολλούς κριτικούς αυτοί ήταν και η τελευταία ποιοτική ταινία του Μπόροβτισκ, αφού μετά από αυτή οι ταινίες του είχαν ένα σαφώς πιο πορνογραφικό χαρακτήρα, όπως το Contes Immoraux (1974), La Bete (1975) και το La Marge (1976). Στα 80’s οι πιο γνωστές ταινίες του είναι το Lulu (1980), Blood of Mr. Jekyll (1981) το οποίο κατηγορήθηκε για μισανθρωπία και η πέμπτη ταινία της σειράς ερωτικών ταινιών Emmanuelle (1987). Στην δεκαετία του 1990 η σκηνοθέτησε κάποια επεισόδια της γαλλικής τηλεοπτικής σειράς Série rose: Les Chefs d’œuvre de la littérature érotique. Ο Μπόροβτσικ είναι, επίσης, ο συγγραφέας δύο βιβλίων, Η ανατομία του Διαβόλου το 1992 και Τα πολωνικά χρόνια το 2002.
Άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Φεβρουαρίου 2006 στο Παρίσι, σε ηλικία 82 ετών μετά από μία καρδιακή προσβολή. Έμεινε γνωστός στην ιστορία από πολλούς ως μία ιδιοφυία που έτυχε να είναι πορνογράφος, ενώ οι New York Times στο επικήδειο άρθρο τους λένε ότι αν ο Κάφκα και ο Μπουνιουέλ ενώνονταν, θα γινόταν ο Μπόροβτσικ. Έμβλημα, ακόμα και σήμερα σε μια κοινωνία αυστηρών ηθών και σκληρής κριτικής στην σεξουαλική απελευθέρωση, ο Μπόροβτσικ προβάλει ένα κόσμο όπου κάθε ταμπού έχει την ελευθερία του αλλά και το τίμημά του.