Build advanced payment workflows with the Fusebox Elavon Portal and leverage Elavon’s enterprise infrastructure for global payment operations.

Ξεκίνησαν οι online προβολές του Ethnofest!

ethnofest
Πηγή εικόνας: ethnofest.gr

Το Ethnofest, το Διεθνές Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, έχει επιστρέψει για 15η χρόνια ανοίγοντας μία αγκαλιά στην πολλαπλότητα και πολυφωνία των ανθρώπων και των κοινωνιών. Καλλιεργεί τη φαντασία και η φετινή αφίσα του Γιώργου Σκαρμούτσου, μέσα από την έκλειψη μας δείχνει την ανάγκη για έναν καλύτερο κόσμο.

Το Ethnofest έχει ήδη ξεκινήσει με πρεμιέρες και προβολές στο γαλλικό ινστιτούτο στην Αθήνα και συνέχισε με τις τέσσερις μικρού μήκους ταινίες “Xenos” (2014), “A Man Returned” (2016), “I Signed The Petition” (2018) και “3 Logical Exits” (2020) του πολυβραβευμένου Δανού Παλαιστίνιου σκηνοθέτη Mahdi Fleifel.

Νέο Τμήμα “Αφηγήσεις Πεδίου”

Το νέο τμήμα “Αφηγήσεις Πεδίου” είχε ως κεντρικό άξονα την παρουσίαση οπτικοακουστικών δημιουργιών μη ολοκληρωμένων, όπου ειδικοί και επαγγελματίες του χώρου μπορούν να συζητήσουν για την εξέλιξή τους. Επίσης, συμμετείχαν έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν στην Νυχτερινή Βάρδια των Βαλεντίνης Σαμπεθάι, Λουκά Κουμπούρη και Αλίκης Αγγελίδου. Προβλήθηκε υλικό από την εθνογραφική έρευνα του Κωνσταντίνου Καλαντζή στα Σφακιά και η ταινία BIO-AGE που αναφερόταν στις παραμέτρους της γήρανσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας

Η Συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας δημιούργησε μία νέα θεματική υποενότητα του τμήματος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  όπου μπορούμε να ανακαλύψουμε τη μουσική μέσα από τον κινηματογραφικό φακό. Τέλος, υποδεχτήκαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον Barley Norton με το ερευνητικό του έργου για τη μουσική κουλτούρα της ανατολικής Ασίας και προβλήθηκε η ταινία του “Hanoi Eclipse – The Music of Dai Lam Linh” (2010). Ακόμη στην ενότητα αυτή προβλήθηκαν και οι ταινιές  “La Tumba Mambi” , “Πρωτόγαλα” και “Τελευταίος Νομάς”.

Ειδική προβολή για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπήρξε η μεγάλη ταινία μήκους “London” (1994) του πρωτοποριακού Βρετανού σκηνοθέτη, αρχιτέκτονα και συγγραφέα Patrick Keiller και μας παρέσυρε σε ένα περίπατο στην πόλη του Λονδίνου.

Πανόραμα, Κινηματογραφικοί Πειραματισμοί στην Εθνογραφία & Initiations

Το Ethnofest, στην ενότητα αυτή παρουσίασε 40 ταινίες και εγκαινίασε τη συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας με την προβολή της ταινίας “Fairy Garden”. Στο τμήμα Initiations με τις δύο ενότητες, Διεθνών Σπουδαστικών και Σπουδαστικών Ταινιών στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν ταινίες μέρος των οποίων γυρίστηκαν στο πλαίσιο του θερινού σχολείου ‘Athens Summer School in Visual Ethnographic Practices’, μια συνεργασία του Ethnofest και του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.

Καθώς οι προβολές στις φυσικές αίθουσες ολοκληρώθηκαν, ξεκίνησαν οι online προβολές που θα διαρκέσουν από τις 2 στις 8 Δεκεμβρίου.

Τιμή εισιτηρίων για τις διαδικτυακές προβολές είναι 3€ ανά προβολή.

Οι ταινίες που είναι διαθέσιμες για online προβολή είναι οι εξής:

  • “Μετά την Οδύσσεια” – Σκηνοθεσία: Helen Doyle. 85′ (Καναδάς)
  • “Το Παιχνίδι Μας” – Σκηνοθεσία: Julia Martinez Heimann, Natalia Laclau. 73′ (Αργεντινή, Γαλλία)
  • “Sahan Shakti” –  Σκηνοθεσία: Chandni Brown. 21′ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • “Σπίτι και Αλλού” –  Σκηνοθεσία: Rachata Thongruay. 24′ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • “Το Ύψος του Χαρταετού” –  Σκηνοθεσία: Amin Pakparvar, Mehraneh Salimian. 27′ (Ιράν, U.S.A.)
  • “Χορευτικός Οδηγός για Ενήλικα Παιδιά” –  Σκηνοθεσία: Sadaf Biglari. 14′ (Γερμανία, Ιράν)
  • “Εικόνες που Φεύγουν” – Σκηνοθεσία: Ana Edwards. 11′ (Γαλλία)
  • “Είναι Όλα Περιστέρια” – Σκηνοθεσία: Kate Colenbrander. 13’40” (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • “Η Ψυχή του Γιασεμιού” – Σκηνοθεσία: Marina García Andreu. 9′ (Κίνα)
  • “Σώματα σε Αναστολή” –  Σκηνοθεσία: Anat Dan. 12′ (U.S.A.)
  • “Minding Sand” –  Σκηνοθεσία: Laura van Erp. 34′ (Σιέρα Λεόνε, Ολλανδία)
  • “Εκβολές / Αρτηρίες” – Σκηνοθεσία: Liv Kisby. 25′ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • “Λίμνη Βαϊκάλη” –  Σκηνοθεσία: Alisi Telengut. 9′ (Καναδάς, Γερμανία)
  • “Μητέρα Μάρε” –  Σκηνοθεσία: Elisa Chiari. 9′ (Εσθονία, Ιταλία)
  • “Ανάμεσα στα Βουνά” –  Σκηνοθεσία: Eydi Sanamé Flores. 16′ (Κούβα)
  • “Απλά Κάτι” –  Σκηνοθεσία: Marc Einsiedel. 16’ (Γερμανία)
  • “Κράτα την” –  Σκηνοθεσία: Robin Vanbesien. 80’ (Βέλγιο)
  • “Δρ. XYZ: Μια Ιατρική Ντραγκ Τρανσθολογία” – Σκηνοθεσία: El Jaunts. 15′ (Ηνωμένο Βασίλειο)
  • “Ρόουζ” –  Σκηνοθεσία: Annika Mayer. 18′ (Γερμανία)
  • “Μέσα απ’ τη Φωλιά του Κούκου” –  Σκηνοθεσία: Nikola Ilić. 20′ (Ελβετία)
  • “Θάνατος στην Τζενίν” – Σκηνοθεσία: Chris Giamo. 20′ (Παλαιστίνη)
  • “Αυτό είναι το Ballroom” – Σκηνοθεσία: Vitã & Juru. 92’ (Βραζιλία)
  • “Κενές Ώρες” – Σκηνοθεσία: Judith Longuet Marx. 26′ (Βέλγιο)
  • “Η Εύη κι Εγώ” – Σκηνοθεσία: Hélène Bares. 68’ (Γαλλία)

Με λένε Δήμητρα και είμαι φιλόλογος! Ακούω ραδιόφωνο κάθε πρωί, παρακολουθώ ταινίες και σειρές σχεδόν καθημερινά, μου αρέσουν τα ταξίδια και το διάβασμα και τώρα αρθρογραφώ εδώ!

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Γυναίκες δημιουργοί λάμπουν στο 9ο Φεστιβάλ WIFT GR!

  Το 9ο Φεστιβάλ WIFT GR, με θέμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», επιστρέφει για…

Κινηματογράφος

Bugonia – Ο Λάνθιμος είναι δικαίως αγανακτισμένος

Ο Λάνθιμος στήνει ένα σκοτεινό παραμύθι για τη συντέλεια του κόσμου και την αυτοκαταστροφική φύση…

Κινηματογράφος

Το Black Phone 2 πιο πολύ κουράζει…παρά τρομάζει

Το The Black Phone 2 μιμείται μάλλον αποτυχημένα τη στοιχειωτική ατμόσφαιρα της πρώτης ταινίας, δοκιμάζοντας…

Κινηματογράφος

5 σκηνές αυτοσχεδιασμού που παρέμειναν στη ταινία

Σινεμά χωρίς σενάριο γίνεται; Όχι ακριβώς, αλλά μερικές φορές οι πιο αξέχαστες στιγμές γεννήθηκαν από…

Κινηματογράφος

3 ελληνικά διαμαντάκια στο TIFF66

Το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (TIFF66) είχε μια ενέργεια περίεργη, σχεδόν χαοτική. Ήταν μια γιορτή…

Κινηματογράφος

The Panic in Needle Park: Η καταθλιπτική πλευρά της ζωής

Το The Panic in Needle Park είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 1971, σε σκηνοθεσία…

Κινηματογράφος

La Chinoise: Όταν ο Godard συναντά Mao, Brecht και Dostoevsky

Το La Chinoise του Jean-Luc Godard αποτελεί μια από τις πιο αμφιλεγόμενες και απαιτητικές ταινίες…