Me Before You: Προσβλητική ή ρεαλιστική η εικόνα που προβάλλει;

CjUZE_8W0AAaAAL

*ΠΡΟΣΟΧΗ,περιέχει σπόιλερς όσον αφορά το σενάριο της ταινίας.

Στις 4 Αυγούστου 2016 έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα ένα ρομαντικό δράμα ονόματι Me Before You, με πρωταγωνιστές τους Sam Claflin και την Emilia Clarke. Ένα κορίτσι, το οποίο μένει σε μια μικρή πόλη ψάχνει για εργασία μετά την απόλυσή της στο μικρό μαγαζάκι το οποίο εργαζόταν. Η δυσκολία της στο να προσαρμοστεί στις δουλειές που έρχονται στην πορεία την οδηγούν στο να φροντίζει έναν παράλυτο νεαρό άνδρα, ο οποίος έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα. Η ταινία εστιάζει στην σχέση μεταξύ της κοπέλας (Lou) και του παράλυτου νεαρού (Will), αλλά και στο θέμα της ευθανασίας, το οποίο σκέφτεται στο να οδηγηθεί ο Will. Βασισμένη στο βραβευμένο best seller της Τζότζο Μόις, το Me Before You θα µας υπενθυμίσει πως πολλές φορές βρίσκεις την αγάπη εκεί που δεν το περιμένεις. Και κάποιες φορές σε πηγαίνει εκεί που δεν περίμενες ποτέ ότι θα φτάσεις.

MV5BNTEzMzkyMTQxNl5BMl5BanBnXkFtZTgwNTAyMjk5ODE@._V1_SY1000_CR0,0,1502,1000_AL_

Advertising

Advertisements
Ad 14

Παρά την τρυφερή εικόνα την οποία μεταδίδει η ταινία και την συγκίνηση την οποία προκαλεί, πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι δεν βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Telegraph, ακτιβιστές των ατόμων με ειδικές ανάγκες είναι δυσαρεστημένοι με την ταινία καθώς δίνει λάθος μήνυμα. “Η συγκεκριμένη ταινία είναι προσβλητική προς τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, από τους οποίους οι περισσότεροι θέλουν να ζήσουν-όχι να πεθάνουν. Οι ζωές μας και των αγαπημένων μας δεν είναι τοσο βυθισμένες στην τραγωδία όσο απεικονίζεται στην ταινία”ανέφερε η Liz Carr, ηθοποιός και άτομο με ειδικές ανάγκες στο Buzzfeed News.

Μία άλλη ακτιβίστρια με ειδικές ανάγκες, η Ellen Clifford αναφέρει πως: “Το μήνυμα της ταινίας είναι ότι η αναπηρία είναι μια τραγωδία και τα άτομα με ειδικές ανάγκες το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να πεθάνουν. Προέρχεται από μια στερεοτυπική άποψη της κοινωνίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης οι οποίοι λένε ότι είναι άσχημο πράγμα να είσαι ανάπηρος”.

Ο λογαριασμός Not Dead Yet Uk ανέβασε μια φωτογραφία στο twitter, στην οποία αναγράφεται ότι “Η ταινία Me Before You δεν είναι μια ρομαντική ταινία, αλλά προσβολή απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Οι ζωές μας δεν είναι τραγικές, ούτε για να ντρεπόμαστε για αυτές. Οι συντελεστές της ταινίας θα έπρεπε να ντρέπονται για αυτήν”.

Παρά αυτές τις αντιδράσεις, η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλες τις ηλικίες. Δείτε και εσείες την ταινία και τα συμπεράσματα δικά σας!

Advertising

 

Γεννημένη στο Alderaan,η μαμά μου πέθανε στην γέννα, αφού προσπάθησε να την πνίξει ο μπαμπάς μου και ο πατέρας μου ήταν στρατηγός με την μεριά του κακού. Έχω έναν αδερφό,τον Luke, ο οποίος την είδε ασκητής και έχει φύγει. Ο άντρας μου πέθανε επειδή τον σκότωσε ο γιος μας, ο οποίος έχει ξεφύγει και αυτός και την έχει δει Darth Vader.

Με λένε Κωνσταντίνα,σπουδάζω στο τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, από το οποίο δεν πρόκειται ποτέ να αποφοιτήσω και είμαι 20 χρονών. Οι αγαπημένες μου ταινίες είναι το Star Wars,νομίζω φάνηκε.

Περισσότερα από τη στήλη: Κινηματογράφος

Κινηματογράφος

Φεστιβάλ Βενετίας: 10 ταινίες που πρέπει να έχουμε στα ραντάρ μας

Tην προηγούμενη βδομάδα ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του σημαντικότερου από τα φθινοπωρινά φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ευρώπη,…

Κινηματογράφος

O Ποταμός του Έρωτα: Ένα μυστηριώδες ρομάντζο στο Cinobo

Σίγουρα, αυτή την περίοδο, έχεις διαβάσει πολλές προτάσεις ταινιών. Ο λόγος; Διανύουμε την εποχή των…

Κινηματογράφος

Οι υπέροχοι άνθρωποι στο σκοτάδι: 75 χρόνια Sunset Boulevard

Κάθε φορά που κάποιος με ρωτάει «ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία;», παγώνω λίγο. Σκέφτομαι…

Κινηματογράφος

Οι καρδιές σταματούν να χτυπούν στο Companion

Από την πρεμιέρα του, ακόμα, το θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Companion (2025) έχει καταφέρει να μαγέψει…

Κινηματογράφος

Sister Midnight: Φωτιά στην κουζίνα

Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που μια ταινία με έκανε να θέλω να…

Κινηματογράφος

Ένα καλοκαίρι γεμάτο σινεμά στο Φεστιβάλ Γλυφάδας!

Καθώς υποδεχτήκαμε τον Αύγουστο και για όποιον βρίσκεται ακόμα στην Αττική αυτό το καλοκαίρι, το…

Κινηματογράφος

The Piano Teacher: H πιο iconic femcel του ευρωπαϊκού σινεμά

Ήταν το 2001 όταν ο σπουδαίος Αυστριακός auteur Μίκαελ Χάνεκε (Funny Games, The White Ribbon)…