Η Λιλ είναι η πρωτεύουσα της περιοχής του Hauts-de-France στη βορειοανατολική Γαλλία ακριβώς δίπλα στα σύνορα με το Βέλγιο. Με πληθυσμό γύρω στους 200.000 κατοίκους αποτελεί μία από τις πιο γνωστές γαλλικές φοιτητουπόλεις την οποία μπορείτε άνετα να γυρίσετε με τα πόδια.Το μέγεθος της την καθιστά ιδανικό προορισμό για μονοήμερη ή για παραμονή μίας νύχτας ενώ με το τρένο απέχει μόλις μία ώρα από το Παρίσι. Μάλιστα, αν επιλέξετε τρένο OUIGO μπορείτε να βρείτε εισιτήρια από 10€!
Palais des Beaux Arts
Το Palais des Beaux Arts είναι ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία στη Γαλλία και ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτήρια στο κέντρο της πόλης. Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της République και αποτελεί ένα ιδανικό ξεκίνημα στην επίσκεψη σας στη Λιλ. Τα μουσείο διαθέτει εκθέματα μοντέρνας τέχνης και έργα μεταξύ άλλων των Goya και Delacroix. Είναι ανοιχτό από Τετάρτη έως Κυριακή 10:00 έως 18:00 και Δευτέρες 14:00 έως 18:00. Η είσοδος στοιχίζει 7€ ενώ για Ευρωπαίους πολίτες κάτω των 25 μόλις 4€.
Friterie Meunier
Η περιοχή με προφανείς επιρροές από το γειτονικό Βέλγιο, φημίζεται ιδιαίτερα για τις πατάτες και το fricadelle, ένα είδος λουκάνικου χωρίς πέτσα από άσπρο κρέας. Στη Friterie Meunier, την οποία θα βρείτε σε τρία διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη και αποτελεί ιδανική λύση για ένα low-budget και χορταστικό μεσημεριανό διάλειμμα, μπορείτε να απολαύσετε το fricadelle σκέτο, σε σάντουιτς ή στην υπερχορταστική επιλογή του Americain, δηλαδή σε σάντουιτς συνοδευόμενο από *πολλές* τηγανιτές πατάτες. Προσφέρονται επίσης άλλες παραλλαγές με λουκάνικο, κοτόπουλο και μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια ενώ αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας μπορείτε απλά να επιλέξετε μία μερίδα πατάτες με σως της επιλογής σας.
Η περιοχή με προφανείς επιρροές από το γειτονικό Βέλγιο, φημίζεται ιδιαίτερα για τις πατάτες και το fricadelle, ένα είδος λουκάνικου χωρίς πέτσα από άσπρο κρέας. Στη Friterie Meunier, την οποία θα βρείτε σε τρία διαφορετικά σημεία μέσα στην πόλη και αποτελεί ιδανική λύση για ένα low-budget και χορταστικό μεσημεριανό διάλειμμα, μπορείτε να απολαύσετε το fricadelle σκέτο, σε σάντουιτς ή στην υπερχορταστική επιλογή του Americain, δηλαδή σε σάντουιτς συνοδευόμενο από *πολλές* τηγανιτές πατάτες. Προσφέρονται επίσης άλλες παραλλαγές με λουκάνικο, κοτόπουλο και μπριζόλα χοιρινή ή μοσχαρίσια ενώ αν θέλετε να αποφύγετε το κρέας μπορείτε απλά να επιλέξετε μία μερίδα πατάτες με σως της επιλογής σας.
Place Charles de Gaulle
Υπερ…χορτάτοι από το μεσημεριανό αρχίστε να εξερευνάτε το κέντρο της πόλης. Οι αποστάσεις είναι μικρές οπότε μπορείτε πολύ εύκολα να πάρετε μία καλή γεύση της καθημερινότητας και της αρχιτεκτονικής της πόλης. Η κεντρική πλατεία Charles de Gaulle, αφιερωμένη στο γνωστό Γάλλο πρόεδρο του οποίου γενέτειρα ήταν η Λιλ, αποτελεί το σημείο συνάντησης των ντόπιων και είναι το ιδανικό σημείο αφετηρίας για τη βόλτα σας. Εκεί θα βρείτε τα λιγοστά μαγαζιά με σουβενίρ σε περίπτωση που θέλετε να αγοράσετε κάποιο αναμνηστικό και θα θαυμάσετε τα κτήρια του 17ου και 20ου αιώνα που την περιβάλλουν.
Vieille Bourse
Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς το Vieille Bourse, το «παλιό χρηματιστήριο» το οποίο αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα κτήρια της πόλης. Στην εσωτερική του αυλή λειτουργεί αγορά με μεταχειρισμένα βιβλία, ένας «παράδεισος» για κάθε βιβλιοφάγο.
Opéra de Lille
Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται και το επιβλητικό κτήριο της Opéra de Lille, ένα νεοκλασικό του 1907, που άρχισε όμως να λειτουργεί το 1923 και μετά από απουσία 6 ετών (1998-2003) για ανακαίνιση, συνεχίζει να φιλοξενεί παραστάσεις.
Aux Marveilleux de Fred
Εάν θέλετε να γεμίσετε τη βαλίτσα σας με γλυκά ως αναμνηστικό από την επίσκεψη σας στη Λιλ μην παραλείψετε να κάνετε μία στάση στο Aux Marveilleux de Fred. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό pâtisserie το οποίο ίδρυσε ο διάσημος patissier Frédéric Vaucamps το 1982 και φημίζεται για τα marveilleux, παραδοσιακά γλυκίσματα με βάση τη μαρέγκα. Ο Frédéric τους έδωσε μία νέα εκδοχή κάνοντας τα πιο ανάλαφρα και προσφέροντας πιο πολλές γεύσεις εκτός από την κλασική με μαύρη σοκολάτα, όπως καφέ, καραμέλα, αμύγδαλο και φουντούκι, λευκή σοκολάτα και speculoos με κεράσι. Το Aux Marveilleux de Fred φημίζεται επίσης για τα ακαταμάχητα brioches του τα οποία μπορείτε να απολαύσετε με σταφίδες, ζάχαρη ή στην πιο δημοφιλή και ακαταμάχητη εκδοχή με σταγόνες μαύρης σοκολάτας.
Meert
Άλλη μία εξαιρετική επιλογή είναι το πάνω από 300 ετών pâtisserie Meert. Στο Μeert μπορείτε να βρείτε λαχταριστές και ποιοτικές σοκολάτες, μαρμελάδες, καραμέλες, κλασικά γαλλικά επιδόρπια και την gaufre, ένα είδος λεπτής βάφλας γεμιστή με βανίλια Μαγαδασκάρης, που άρχισε να σερβίρεται το 1849 και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου. Στο κεντρικό κατάστημα, κοντά στην Place Charles de Gaulle, λειτουργεί και ένα πολυτελές και εντυπωσιακό salon de thé, όπου μπορείτε να απολαύσετε το goûter σας, δηλαδή το απογευματινό σας γλυκό συνοδευόμενο από καφέ ή τσάι, μία αγαπημένη συνήθεια των Γάλλων.
Elizabeth’s
Εάν επιθυμείτε μία επιλογή των ντόπιων για καφέ και γλυκό επισκεφθείτε το Elizabeth’s, ένα κουκλίστικο και οικονομικό tea room με cozy διακόσμηση και τραπέζια σε ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο που προσφέρει καλό καφέ, brunch, και σπιτικά γλυκά όπως carrot cake, τάρτες, crumbles, scones και πολλά άλλα τα οποία μπορείτε να χαζέψετε στη βιτρίνα όση ώρα περιμένετε καθώς συνήθως υπάρχει αναμονή.
Vieux-Lille
Το βράδυ ενδείκνυται για μπύρα στους πολυσύχναστους δρόμους της Vieux-Lille, της παλιάς πόλης που κατακλύζεται από φοιτητές. Η Λιλ φημίζεται για τις μπύρες της λόγω των ζυθοποιείων που υπάρχουν στην περιοχή. Ορισμένες από αυτές που αξίζει να δοκιμάσετε είναι η Kasteel Rouge, η Goudale, η Rince-Cochon, η Chouffe, η Moulins d’Ascq και η Mort Subite.
Les 3 Brasseurs
Εκτός από τις τοπικές μπύρες η περιοχή της Φλαμανδίας διαθέτει και ορισμένα παραδοσιακά πιάτα. Ως κουζίνα του βορρά χαρακτηρίζεται από βαριές και λιπαρές γεύσεις ενώ το… τυρί ρέει άφθονο. Η πιο δημοφιλής σπεσιαλιτέ είναι το Welsh, (βλ. φωτογραφία παραπάνω) ένα πιάτο με κύρια βάση το λιωμένο τσένταρ σε μπύρα το οποίο καλύπτει μία φέτα ψωμί και συνοδεύεται από ζαμπόν και αυγό. Μία άλλη επιλογή είναι το Carbonnade flamande, δηλαδή μοσχαράκι μαγειρεμένο σε μπύρα, μπαχαρικά και μουστάρδα. Τέλος, μία ακόμα εναλλακτική είναι το poutine, ένα παραδοσιακά καναδέζικο πιάτο που όμως συνηθίζουν να τρώνε και μαγειρεύουν υπέροχα στην περιοχή. Το poutine περιλαμβάνει τηγανιτές πατάτες, καλυμμένες από διάφορα λιωμένα τυριά, κρεμμύδι και σως μπάρμπεκιου.