Ένα “αλλιώτικο” πατρινό καρναβάλι

πατρινό καρναβάλι. Πάτρα

To πατρινό καρναβάλι αποτελεί μια ιδιαίτερη αποκριάτικη εκδήλωση για την Πάτρα και την Ελλάδα. Πολλοί Πατρινοί και τουρίστες αδημονούν την στιγμή που θα φορέσουν την αποκριάτικη στολή τους για να περπατήσουν με κέφι τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα ως αποκριάτικος χορός για την απελευθέρωση από τους Ιταλούς και από τότε γιορτάζεται με χορό, μουσική, σοκολάτες, μαυροδάφνη κ.ά.  Όμως, στην εποχή του κορονοϊού το πατρινό καρναβάλι αλλάζει και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά οι αποκριάτικες εκδηλώσεις για το πατρινό καρναβάλι, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά για την ασφάλεια όλων.

Τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης για το πατρινό καρναβάλι πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου παρουσιάστηκε ζωντανά σε τοπικά κανάλια και διαδίκτυο. Οι δυο τελάληδες του πατρινού καρναβαλιού κήρυξαν την έναρξη στο δημοτικό θέατρο Απόλλων με ένα απολαυστικό σενάριο και ο δήμαρχος Πατρέων μίλησε ζωντανά για αυτήν την ιδιαίτερη έναρξη. Παρουσιάστηκε το εργαστήρι των καρναβαλικών αρμάτων, εκεί που δεν σταματούν ποτέ οι κατασκευές. Τέλος, ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με πολλά δημοφιλή καρναβαλικά τραγούδια. Η έναρξη, αν και εξ αποστάσεως, ήταν εκπληκτική. Το παρακάτω βίντεο το επιβεβαιώνει.

Advertisements
Ad 14

Κρυμμένος θησαυρός

Αν και το 2019 έφυγε από τη ζωή ο οραματιστής της συγκεκριμένης εκδήλωσης κ. Πολυδωρόπουλος, οι συνεχιστές του δε σταματούν να έχουν την ίδια αγάπη και θέληση για να δημιουργήσουν τους γρίφους και τα παιχνίδια που απαιτούνται. 20 Φεβρουαρίου ξεκινά ο διαγωνισμός, 19 Φεβρουαρίου παραλαμβάνεις την ταυτότητα συμμετοχής και 15 Μαρτίου γίνεται ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Στο ενδιάμεσο επικρατούν παιχνίδια με ιδιαίτερα θέματα, όπως στις 22 Φεβρουαρίου «Το κινητό τηλέφωνο του 2056» ή στις 08 Μαρτίου «Καρναβαβέλ». Αυτές οι διοργανώσεις για το πατρινό καρναβάλι γίνονται διαδικτυακά μέσω facebook, instagram και youtube.

Διαβάστε επίσης  The Real Rocknrolla: Μια εναλλακτική επιλογή!
πατρινό καρναβάλι, Πάτρα
Πηγή εικόνας: carnivalpatras.gr | Συμμετέχοντες φορούν ειδική στολή για την ανάγκη του παιχνιδιού του κρυμμένου θησαυρού.

Παρελάσεις

Οι παρελάσεις είναι ένα σημαντικό τμήμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων της Πάτρας. Μεγάλοι και μικροί αποφασίζουν το πλήρωμα στο οποίο επιθυμούν να ενταχθούν και περιμένουν την ημέρα της παρέλασης. Οι δρόμοι στολισμένοι, κομφετί παντού, δυνατή μουσική, μαυροδάφνη και άρματα των πληρωμάτων βρίσκονται στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Όλοι γιορτάζουν και χορεύουν. Φυσικά, πέρυσι αλλά και φέτος δεν θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις λόγω της επιδημίας, όμως το γιορτινό κλίμα θα επικρατεί σε κάθε σπίτι που θα παρακολουθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου ή της τηλεόρασης το γεγονός. Μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, σε οποιαδήποτε γωνιά κι αν βρίσκονται. Στο καρναβάλι των μικρών έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί αφίσας, διηγήματος, παιδικού τραγουδιού, κόμικς σε διαδικτυακή παιδική καρναβαλούπολη και παιδικό διαδικτυακό κρυμμένο θησαυρό. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο στο πατρινό καρναβάλι υπάρχουν ευφυέστατα πληρώματα που σατιρίζουν την επικαιρότητα και προκαλούν μια δόση γέλιου. Μερικά πληρώματα που είχαν δημιουργηθεί το 2020 είναι:  Fiji baby, To πάμε το γράμμα, D.ήθεΝ.Α., Οικολλέγιοι καρναβαλιστές, Βράχυ-κύκλω-μένοι, Τζόκερ κ.ά.

πατρινό καρναβάλι, Πάτρα
Πηγή εικόνας: flashstars.gr

Τελετή Λήξης

Πολλές εκδηλώσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά. Για παράδειγμα, τα μπουρμπούλια, η τσικνοπέμπτη (μεγάλη γιορτή για την Πάτρα) και οι παρελάσεις (όπως αναφέρθηκε και παραπάνω). Η τελετή λήξης για το πατρινό καρναβάλι, όμως, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και τηλεοπτικά όπως συνέβη με την τελετή έναρξης. Τηρώντας όλα τα υγιειονομικά πρωτόκολλα, το βράδυ της 14 Μαρτίου στο Μώλο της Αγίου Νικολάου ο Βασιλιάς Καρνάβαλος θα παραδοθεί στις φλόγες με τη συνοδεία της μουσικής και πολλών πυροτεχνημάτων. Η καύση του καρνάβαλου επισημαίνει την έναρξη της Σαρακοστής.

πατρινό καρναβάλι, Πάτρα
Πηγή εικόνας: carnivalpatras.gr

Για να δεις αναλυτικά τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το πατρινό καρναβάλι, μπορείς να ανατρέξεις στο website εδώ.

Διαβάστε επίσης  Crema Roastery Premium Breakfast: Ο καφές στα καλύτερα του

Γεια! Είμαι η Αθανασία ή αλλιώς Νάνσυ για πολλούς. Αγαπώ τα ταξίδια, τη φύση, τα ζωάκια, το θέατρο, το cinema, τον πολιτισμό, την Ελλάδα. Έλα να ανακαλύψουμε μαζί πολλά μέρη, στέκια και ανθρώπους της.
Καλή ανάγνωση!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νίκος Μαντάς: «Δεν μπορώ να φανταστώ έναν έρωτα να μοιράζεται»

Ο Νίκος Μαντάς με τη γραφή του εκπλήσσει, προβάλλει το

Κλειώ Ιερωνυμάκη: «Έγραφα από μικρό παιδί»

Η Κλειώ Ιερωνυμάκη είναι μαζί στη στήλη των συνεντεύξεων για