Dynamic Tower: Ο ουρανοξύστης που περιστρέφεται

Dynamic Tower
Πηγή εικόνας: Google images

Κατά καιρούς έχουμε δει ανά τον κόσμο κτήρια μεγάλης κλίμακας με πρωτοπόρες εφαρμογές και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Η πόλη Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει γίνει κέντρο ανάπτυξης τέτοιων κατασκευών αφού η τοπική οικονομία τα ευνοεί σημαντικά. Σήμα κατατεθέν, λοιπόν, του συγκεκριμένου τομέα, αναμένεται να γίνει το Dynamic Tower (ή Dynamic Architecture Building ή Da Vinci Tower). Το έργο έχει αναλάβει η εταιρεία Dynamic Architecture και υπεύθυνος αρχιτέκτονας είναι ο Ντείβιντ Φίσερ.

Μέρα και νύχτα
Πηγή εικόνας: Google images

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Ο ουρανοξύστης αυτός θα έχει 420 μέτρα ύψος και θα αποτελείται από 80 επίπεδα. Το καθένα από αυτά θα είναι αυτόνομο και ικανό για πλήρη περιστροφή 360 μοιρών. Υπεύθυνοι για την κίνηση των ορόφων θα είναι οι ιδιοκτήτες και η οδηγία θα δίνεται μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής. Μια πλήρης περιστροφή θα διαρκεί περίπου μισή ώρα και θα δίνει στο εκάστοτε διαμέρισμα την δυνατότητα να χρησιμοποιεί την θερμότητα και την θέση του ηλίου, την διεύθυνση του ανέμου αλλά και την ανεμπόδιστη θέα προς όφελος του χρήστη.

Τεχνικές λύσεις
Πηγή εικόνας: Google images

Ο Dynamic Tower προτάθηκε ως ο πρώτος ο οποίος θα αποτελούνταν από προκατασκευασμένα μέρη καθώς θα είχε 40 σε κάθε επίπεδο. Ο Φίσερ υποστήριξε πως το 90% της κατασκευής θα μπορούσε να φτιαχτεί  σε εργοστάσια. Ύστερα τα κομμάτια θα μεταφέρονταν στο οικόπεδο όπου και θα τοποθετούνταν κατάλληλα. Με αυτό τον τρόπο το έργο θα τελείωνε σε πολύ λιγότερο χρόνο. Ο πυρήνας του κτηρίου έπρεπε υποχρεωτικά να κατασκευαστεί στο οικόπεδο με συμβατικό τρόπο. Ωστόσο τα έτοιμα εργοστασιακά μέρη θα μείωναν το χρόνο παραγωγής έως και 30% σε σχέση με τις κατασκευές ανάλογου μεγέθους. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των εργατών δεν θα χρειαζόταν να εργάζεται στην οικοδομή αλλά στα εργοστάσια. Έτσι ο κίνδυνος ατυχημάτων αμβλύνεται και οι συνθήκες εργασίας καλυτερεύουν. Χώροι του κτιριολογικού προγράμματος όπως κουζίνες και τουαλέτες θα ήταν επίσης προκατασκευασμένοι. Ο πυρήνας θα παρείχε σε κάθε όροφο καθαρό νερό με τεχνολογία ανάλογη της παροχής καυσίμων σε αεροπλάνα εν ώρα πτήσης.

Διαβάστε επίσης  Jørn Utzon: Ο αρχιτέκτονας του Sydney Opera House
Φωτορεαλιστικό
Πηγή εικόνας: Google images

Ο πύργος είναι σχεδιασμένος ώστε να παράγει από μόνο του την ενέργεια που καταναλώνει. Αυτό εξασφαλίζεται από 79 οριζόντιες ανεμογεννήτριες ανάμεσα στους ορόφους αλλά και από φωτοβολταϊκά πάνελ που θα τοποθετηθούν στην οροφή του.

Advertisements
Ad 14

Οι προεργασίες για την κατασκευή είχαν ξεκινήσει από το 2008 ενώ το χρονοδιάγραμμα λέει πως τον επόμενο χρόνο θα ολοκληρωθεί. Το κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ με το φθηνότερο οροφοδιαμέρισμα να κοστίζει τουλάχιστον 35 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία παρόλα αυτά δεν θα μείνει εκεί. Συζητά ήδη με άλλους επιχειρηματίες ώστε παρόμοια πρότζεκτ να λάβουν χώρα σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Μόσχα.

Ο Δημήτρης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα, Είναι φοιτητής Αρχιτεκτονικής και στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται με την Επιχειρηματικότητα και με τα ταξίδια.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι