Τα γλυκά σπιτάκια (gingerbread) και η ιστορία τους

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Τα γνωστά σε όλους μας γλυκά σπιτάκια ή αλλιώς gingerbread houses (σπιτάκια από μελόψωμο), είναι ιδιαίτερα δημοφιλή και στη χώρα μας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Τα πιο συνηθισμένα υλικά κατασκευής τους είναι από τραγανά μπισκότα με τζίντζερ, φτιαγμένα από μελόψωμο και διακοσμούνται με πολύχρωμες καραμέλες και ζαχαρωτά.

Η ιστορία τους ξεκινάει τον 11ο αιώνα και σύμφωνα με ιστορικούς τροφίμων, το μελόψωμο εντάχθηκε στη Δυτική Ευρώπη με την επιστροφή των σταυροφόρων, η οποία επανέφερε το έθιμο του πικάντικου ψωμιού από την Μέση Ανατολή. Η ρίζα τζίντζερ καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην αρχαία Κίνα και χρησιμοποιήθηκε για ιατρικούς λόγους.

Το μελόψωμο ή gingerbread ήταν μια αγαπημένη συνήθεια στα φεστιβάλ και τις εκθέσεις της μεσαιωνικής Ευρώπης. Συχνά τα μελόψωμα ήταν διακοσμημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με λουλούδια, πουλιά, ζώα ή ακόμα και πανοπλίες. Αρκετές πόλεις στη Γαλλία και την Αγγλία φιλοξένησαν εκθέσεις ψωμιού για πολλούς αιώνες και οι κυρίες έδιναν συχνά στους αγαπημένους τους ιππότες ένα κομμάτι μελόψωμο για καλή τύχη σε τουρνουά.

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com
γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Τα gingerbread δημιουργήθηκαν στη Γερμανία τον 16ο αιώνα. Τα περίτεχνα σπιτάκια με μπισκότα συνδέθηκαν με την παράδοση των Χριστουγέννων. Η δημοτικότητά τους αυξήθηκε όταν οι αδελφοί Grimm έγραψαν την ιστορία του Χάνσελ και της Γκρέτελ, όπου οι κύριοι χαρακτήρες βρέθηκαν μπροστά από ένα σπίτι φτιαγμένο από λιχουδιές μέσα στο δάσος. 

Advertising

Advertisements
Ad 14
γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Στη σύγχρονη εποχή η παράδοση συνεχίστηκε σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης. Στη Γερμανία, στις χριστουγεννιάτικες αγορές πωλούν ακόμη διακοσμημένα μελόψωμα πριν από τα Χριστούγεννα. Το Lebkuchenhaus ή το Pfefferkuchenhaus είναι οι γερμανικοί όροι για ένα σπίτι από μελόψωμο. 

Το μελόψωμο δημιουργείται και σε άλλες συνθέσεις πέρα από το κλασικό σπιτάκι, όπως κάστρα, μικρές καλύβες, εκκλησίες, μουσεία, γηπέδα κα.

γλυκά
Πηγή εικόνας: pinimg.com

Το 2012, μια ομάδα στο Μπράιαν του Τέξας των ΗΠΑ, έσπασε το Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για το μεγαλύτερο gingerbread από μελόψωμο, με βρώσιμα τοιχώματα, επιφάνειας 234 τ.μ. Το σπιτάκι υπολογίστηκε ότι ξεπερνούσε τις 35 εκατομμύρια θερμίδες και τα υλικά περιελάμβαναν 1.327 κιλά καστανή ζάχαρη, 820 κιλά βούτυρο, 7.200 αυγά και 3.300 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Aπόφοιτη της Τεχνολογίας Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθηνών και μεταπτυχιακό Interior Design στη Ρώμη. Λάτρης της "vintage" αισθητικής, του χορού και της μεταξοτυπίας. Εργάζεται στην Αθήνα στον τομέα της διακόσμησης και του visual merchandising.

Περισσότερα από τη στήλη: Design

Design

Dark Academia: όταν ο Άδης σου εμπιστεύεται τα αισθητικά του μυστικά

Όταν η γοτθική και η νεοκλασική αρχιτεκτονική συναντά την αγάπη για την μελαγχολία του φθινόπωρου…

Design

The Impact: Μια ρωγμή που ενώνει πόλη και φύση

Πρόσφατα, το αρχιτεκτονικό γραφείο BIG, σε συνεργασία με το καλλιτεχνικό εργαστήριο του Doug Aitken και…

Design

Minimal, Boho ή Vintage: Ποιο στυλ σας ταιριάζει;

Η διακόσμηση ενός χώρου δεν συνδέεται τόσο με τις εποχιακές τάσεις, όσο με τον χαρακτήρα…

Design

Vintage διακόσμηση: Η μοναδικότητα των αντικών

Πολλές φορές, στην διακόσμηση εσωτερικών χώρων συναντάμε, στοιχεία και έπιπλα πολλών διαφορετικών δεκαετιών μέσα στο…

Design

Το Roof House των Tamada & Wakimoto: Η στέγη ως συνδετικός κρίκος ανθρώπου και τοπίου

Το Roof House είναι μία κατοικία στην Ιαπωνία, η οποία φέρνει τη στέγη στο προσκήνιο…

Design

Candlelight Concert: Στο ημίφως των εγχόρδων

Το παγκόσμιο φαινόμενο που σαγήνεψε τις πέντε ηπείρους, περισσότερες από 100 πόλεις και πάνω από…

Design

Μία κινέζικη ομπρέλα στην Μπιενάλε της Βενετίας

Μία από τις σημαντικότερες διεθνής οργανώσεις στον χώρο της αρχιτεκτονικής είναι η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στην…