Άραγε πόσο απλή διαδικασία είναι για τον καθένα από μας να φορέσει το μαγιό του, να κατέβει στη πιο κοντινή παραλία και να κάνει μια βουτιά απόδρασης από την καθημερινότητα του; Πόσο εύκολο είναι για κάποιον που λατρεύει τη θάλασσα να εγγραφεί σε μια ομάδα καταδύσεων και να ξεκινήσει τις καταδυτικές του περιπέτειες; Ένα άτομο ΑμεΑ όμως έχει την ίδια ευκαιρία; Ας φανταστούμε μόνο τη δυσκολία που θα έχει μέχρι να φτάσει στο νερό. Αν τα καταφέρει βέβαια λόγω των ανύπαρκτων κρατικών δομών. Αν μιλήσουμε και για μαθήματα κατάδυσης εκεί είναι που τα αποκλείουμε με συνοπτικές διαδικασίες.
Σίγουρα πριν μία δεκαετία το να καταφέρει ένα άτομο ΑμεΑ να πραγματοποιήσει μαθήματα κατάδυσης θα μας φαινόταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Στη καλύτερη περίπτωση θα θεωρούσαμε ότι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στις “ανεπτυγμένες” χώρες της Ευρώπης και της Αμερικανικής Ηπείρου. Να όμως που τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι δειλά δειλά, μακριά από δημόσιους φορείς και κρατικές βοήθειες, κάνουν τα πρώτα βήματα για τα μαθήματα κατάδυσης για ΑμεΑ στη χώρα μας. Άνθρωποι με γνώσεις αλλά κυρίως με ατελείωτο μεράκι δίνουν μια ευκαιρία ψυχαγωγίας για όλα τα άτομα με ειδικές ικανότητες.
Οφέλη από τα μαθήματα κατάδυσης
Δυστυχώς τα μαθήματα κατάδυσης είναι από τις λίγες επιλογές ψυχαγωγίας που έχουν τα ΑμεΑ. Είναι μια ευκαιρία απόδρασης, μία ευκαιρία άθλησης, μία ευκαιρία για καλύτερη ποιότητα ζωής. Σίγουρα κανείς δε θα ήταν ευτυχισμένος κλεισμένος ατελείωτες μέρες στο σπίτι του μη μπορώντας να κάνει οτιδήποτε αγαπάει. Τα μαθήματα κατάδυσης είναι λοιπόν μια ευκαιρία. Να μην τη διαπραγματευτούν όπως ο καθένας μας δε διαπραγματεύεται την ευτυχία του. Με τη βοήθεια των εκπαιδευτών τους λοιπόν, αφού πραγματοποιήσουν κάποια μαθήματα σε πισίνες για να μάθουν τα βασικά της κατάδυσης θα έχουν την πρώτη επαφή με τη θάλασσα. Θα φορέσουν τη καταδυτική τους στολή, τα βατραχοπέδιλα τους, θα πάρουν τη μπουκάλα οξυγόνου τους και θα ξεκινήσουν την περιπέτεια τους.
Θα εισέλθουν σε ένα κόσμο πρωτόγνωρο για τους ίδιους χωρίς βαρύτητα και με άπειρα μυστικά. Θα είναι ελεύθεροι πλέον να πραγματοποιήσουν τις κινήσεις που έξω από το νερό φαντάζουν πολύ δύσκολες. Το σώμα τους θα αποκτήσει πολλά οφέλη μέσα από την κινητικότητα των μυών και των αρθρώσεων τους για πρώτη φορά σε τέτοιες συνθήκες. Η αναπνευστική και καρδιακή τους λειτουργία θα αποκτήσει σίγουρα ακόμη καλύτερη λειτουργία γιατί το βασικό όφελος της κατάδυσης είναι η σωστή άσκηση που προσφέρει. Τα οφέλη όμως δεν είναι μόνο σωματικά, είναι και ψυχολογικά. Η αυτοπεποίθηση τους θα αυξηθεί ραγδαία καθώς για πρώτη φορά θα αισθανθούν πλήρως αυτόνομοι, χωρίς περιορισμούς και τις δεσμεύσεις τις κινητικής τους αναπηρίας. Θα νιώσουν σημαντικοί σε μια κοινωνία που συνηθίζει να τους “ξεχωρίζει”.
Ελληνικές οργανώσεις κατάδυσης για ΑμεΑ
Είμαστε μία χώρα που δεχόμαστε κάθε χρόνο γύρω στους 250.000 τουρίστες για κατάδυση. Θα ήταν έγκλημα λοιπόν να αφήσουμε τα ΑμεΑ μακριά από τον πλούσιο βυθό μας. Έτσι τα μαθήματα κατάδυσης για τα άτομα με τις ειδικές ικανότητες έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια και αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.Έχουν δημιουργηθεί ομάδες και οργανώσεις από την Αττική έως μικρά νησιά όπως η Αλόννησος και η Κύθνος. Οι περισσότερες απαρτιζόμενες με άρτια εκπαιδευμένους δύτες και συμμορφωμένες με τα διεθνή πρότυπα του DDI(Disabled Divers International).
Ειδική αναφορά όμως χρήζουν οι “Υδροναύτες”. Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που δημιουργήθηκε από ανθρώπους με αγάπη για το βυθό και τα ΑμεΑ. Σύμφωνη κι αυτή με τα πρότυπα της διεθνής οργάνωσης και με τη συμβολή ιατρικού προσωπικού δημιούργησε την ομάδα των εκπαιδευτών κατάδυσης. Οι άνθρωποι αυτοί λοιπόν προσφέρουν δωρεάν μαθήματα κατάδυσης με την ανταμοιβή τους όπως λένε να είναι ένα πλατύ χαμόγελο και μια αγκαλιά, από τα άτομα που τα βοηθούν να έρθουν πιο κοντά στο μαγικό κόσμο της θάλασσας.