Αφιερώματα: 8 Μαθήματα φωτογραφίας από τον Henri Cartier-Bresson

Αποτέλεσμα εικόνας για bresson photographer

Ο  Henri Cartier-Bresson (22 Αυγούστου 1908 – 3 Αυγούστου 2004) ήταν Γάλλος φωτογράφος. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα και ειδικότερα ένας από τους «πατέρες» της φωτοδημοσιογραφίας. Παρακάτω θα βρεις ορισμένα μαθήματα από τον σπουδαίο φωτογράφο για να εξελιχθείς.

1. Ανακάλυψε τα δυνατά σου σημεία
Ο Henri Cartier-Bresson δούλευε αποκλειστικά ασπρόμαυρο, χωρίς  flash και χωρίς να κάνει ο ίδιος χρήση του  σκοτεινού θαλάμου για να εμφανίσει τις φωτογραφίες του. Η φωτογραφική του μηχανή ήταν μια  Leica 35 mm και φακό 50 mm. Έτσι καταπιάσου κι εσύ με αυτό που γνωρίζεις καλύτερα ή σου αρέσει  ώστε να αρχίσεις να διαμορφώνεις το προσωπικό σου στυλ.

2. Βρες την ομορφιά παντού
Μια πρόκληση είναι να φωτογραφίσεις τις λιγότερο εμφανείς σπουδαίες και όμορφες στιγμές. Ο Bresson ενώ κάλυπτε τη στέψη του βασιλιά Γεώργιου του VI  δεν έβγαλε ούτε μια φωτογραφία του βασιλιά. Με μια τέτοια πρόκληση θα εξασκηθείς να αναγνωρίζεις τα σημαντικά γύρω σου κι ας μην ”φαίνονται” τόσο.

Advertisements
Ad 14

Αποτέλεσμα εικόνας για henri cartier-bresson photographer

3. Μη σταματάς
Μην εγκαταλείψεις ποτέ το πάθος και την αγάπη σου για την φωτογραφία θυμήσου πως ο μεγάλος φωτογράφος υπήρξε και ζωγράφος κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν, φυλακίστηκε 3 χρόνια από τους Γερμανούς. Δραπετεύει το 1943, φθάνει στη Γαλλία και μπαίνει στην αντίσταση, όπου συμμετέχει σε φωτογραφικά επιτελεία και καθοδηγεί την κινηματογράφηση και φωτογράφηση της κατοχής και της απελευθέρωσης του Παρισιού. Παράλληλα, κάνει τα φωτογραφικά πορτραίτα διαφόρων καλλιτεχνών. Το 1946 ο Μπρεσόν επέστρεψε στις Η.Π.Α για να πραγματοποιήσει έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (Museum of Modern Art). Το 1947 υπήρξε συνιδρυτής με τους Ρόμπερτ Κάπα και Ντέιβιντ Σέιμουρ, στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Μάγκνουμ (Magnum), στο οποίο παρέμεινε μέλος του ως το 1966. Πάντα η αγάπη σου για τη φωτογραφία να είναι μεγαλύτερο από το οποιοδήποτε εμπόδιο ώστε να συνεχίζεις!

Διαβάστε επίσης  5 λάθη που κάνουν οι αρχάριοι φωτογράφοι

Αποτέλεσμα εικόνας για bresson photographer

 

4. Να δέχεσαι  την καθοδήγηση
Μην φοβηθείς να ζητήσεις και να λάβεις συμβουλές από κάποιο γνώστη πχ. ένα δάσκαλο με εμπειρία και που θαυμάζεις. Τα διδάγματα που θα λάβεις μπορεί να είναι καθοριστικά για την φωτογραφική σου περιπέτεια. Ο Henri Cartier-Bresson υπήρξε μαθητής του ζωγράφου Lhote, του οποίου η κατάρτιση αργότερα τον βοήθησε αφού πήρε μορφή με τη  σύνθεση μέσα από το φακό. Επίσης μαθήτευσε κοντά στο σκηνοθέτη Jean Renoir.

5. Μορφώσου και δημιούργησε επιρροές
Στα πιο απροσδόκητα μέρη μπορούν να βρεθούν οι ιδέες ώστε να επιρρεαστεί η ματιά και η αισθητική σου. Ιδανικά μέσα από άλλες τέχνες μπορείς να γεμίσεις το μέσα σου από όμορφα πράγματα. Διάβασε βιβλία δες ταινίες μελέτησε πίνακες και φωτογραφικό υλικό από γνωστούς και μη καλλιτέχνες. Έχοντας μελετήσει τον κυβισμό, το σουρεαλισμό, την κλασική και τη σύγχρονη τέχνη, ο Henri Cartier-Bresson ήταν ένας άπληστος αναγνώστης της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας. Έμαθε ακόμη μεθόδους που αργότερα έβαλε στη φωτογραφία.

Σχετική εικόνα

6. Άσκηση ετοιμότητας
Μάθε να είσαι αυθόρμητος και να περιμένεις την κατάλληλη στιγμή που απαιτείται να παρασυρθείς και να πατήσεις το κουμπί της μηχανής σου. 

“Το μάτι σας πρέπει να δει μια σύνθεση ή μια έκφραση που η ίδια η ζωή σας προσφέρει και πρέπει να ξέρετε με τη διαίσθηση πότε να κάνετε κλικ στην κάμερα.”

 

7. Σπάσε τους κανόνες
Προσπάθησε να εξερευνήσεις τον εαυτό σου και να σπάσεις τους κανόνες ξεφεύγοντας από τη μάζα και τις ομαδοποιημένες αντιλήψεις γύρω από την τέχνη και τα φωτογραφικά στερεότυπα. Νιώσε ελεύθερος και εκφράσου άνετα. Ο Bresson  με την προσδοκία και την παραβίαση των κανόνων της τέχνης του, κατάφερε να γίνει πρωτοπόρος στον τομέα του.

Διαβάστε επίσης  15 εντυπωσιακά παραδείγματα με διπλοέκθεση

Σχετική εικόνα

8. Ανακαλύψτε την αποφασιστική στιγμή

“Δεν υπάρχει τίποτα σε αυτόν τον κόσμο που δεν έχει αποφασιστική στιγμή. Για μένα, η φωτογραφία είναι η ταυτόχρονη αναγνώριση, σε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, της σημασίας ενός γεγονότος καθώς και μιας ακριβούς οργάνωσης μορφών που δίνουν στο γεγονός αυτό την κατάλληλη έκφρασή του.”

* Οι φωτογραφίες του Henri Cartier-Bresson 

Γεια. Ονομάζομαι Μαριάννα.
Γεννήθηκα το καλοκαίρι του 94' στην Αθήνα.
Έχω τελειώσει σπουδές πάνω στη Φωτογραφία.
Είμαι άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, γι΄αυτό ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τις κατασκευές. Γράφω, φωτογραφίζω, και κάνω ποδήλατο. Αγαπώ τον καφέ και τους φίλους μου - οι τελευταίοι λένε ότι είμαι μοναχική, αγχώδης, ευαίσθητη και με χιούμορ.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Βόρεια Ιταλία

Βόρεια Ιταλία: Ένα ταξίδι με άρωμα των Άλπεων

Στη Βόρεια Ιταλία υπάρχουν πολλές πόλεις και αξιοθέατα που δεν

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης στην Βουλγαρία

Το Μουσείο Σοσιαλιστικής Τέχνης: Μία Ανασκόπηση της Κομμουνιστικής Περιόδου στη