Φωτογραφία Γάμου: Το φιλμ είναι ακόμα εδώ!

Στην εποχή που ζούμε, είμαστε κυριολεκτικά βομβαρδισμένοι με κάθε είδους ψηφιακή τεχνολογία, και έχουμε αντικαταστήσει σχεδόν ολοκληρωτικά τις (απαρχαιωμένες) αναλογικές διαδικασίες. Για ποιο λόγο άραγε; Ας δούμε όμως την περίπτωση της φωτογραφίας. Κάποιος θα πει ότι είναι πιο εύκολο να βγάζεις και να μοιράζεσαι τις ψηφιακές φωτογραφίες. Άλλος ότι η ποιότητα και η ευκρίνεια έχουν βελτιωθεί τόσο πολύ που είναι αδιανόητο να γυρίσει κανείς πίσω. Όμως, κανένας δεν θα μιλήσει για την αποτύπωση της ψυχής, την απερίγραπτη χαρά της δημιουργίας (εμφάνιση του φιλμ, κλπ) και την ιδιαίτερη αίσθηση της αναλογικής εποχής της φωτογραφίας. 

φιλμ
Πηγή: perryvaile.com Φωτογράφος: Perry Vaile

Θα περιμέναμε, μετά από αρκετά χρόνια ψηφιακής εξέλιξης στη φωτογραφία, η φωτογράφιση ενός γάμου να γίνεται αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα. Πλήθος σύγχρονων φωτογραφικών μηχανών, με καθρέπτη ή χωρίς, ειδικών φακών και άλλων εξαρτημάτων, βοηθούν τον σύγχρονο φωτογράφο να αποτυπώσει τις χαρούμενες στιγμές της ένωσης δύο ανθρώπων. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη πολλοί φωτογράφοι γάμου που προτιμούν το φιλμ, παρά το δέλεαρ της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι λόγοι που προβάλλουν αρκετοί και μερικούς από αυτούς θα τους δούμε ευθύς αμέσως. 

φιλμ
Πηγή: eliaskordelakos.com Φωτογράφος: Ηλίας Κορδελάκος

Διαχρονική αισθητική

Η διαδικασία παραγωγής μιας αναλογικής φωτογραφίας είναι λίγο πολύ γνωστή, έστω και εγκυκλοπαιδικά από τους νεότερους. Η εικόνα “γράφεται” κατευθείαν πάνω σε ένα λεπτό, φωτοευαίσθητο φιλμ, το οποίο στη συνέχεια ακολουθεί η εμφάνιση (ή η σάρωση με τους σύγχρονους σαρωτές φιλμ) για να προκύψει η τελική φωτογραφία. Σ’ αυτή τη διαδικασία, δεν έχουμε presets, ειδική επεξεργασία, φίλτρα και τα υπόλοιπα εργαλεία της ψηφιακής επεξεργασίας. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα έχει μία αψεγάδιαστη διαχρονικότητα που την ανακαλύπτει κανείς αφού δεν μπορεί να μαντέψει τη χρονολογία που αυτή τραβήχτηκε.

Διαβάστε επίσης  Απόψεις: Οι 12 αλήθειες των φωτογράφων

Καλλιτεχνική διαδικασία με σκοπιμότητα

Το να τραβάς φωτογραφίες με φιλμ είναι σίγουρα ένα αρκετά ακριβό σπορ στην εποχή μας. Όμως, το να φωτογραφίζει κανείς με φιλμ, τον αναγκάζει να εστιάσει περισσότερο στις στιγμές που αξίζουν να αποτυπωθούν. Τον ωθούν στο να συμμετέχει σώμα και πνεύμα στο μυστήριο, να επιβραδύνει και να είναι παρών, εστιάζοντας με σκοπιμότητα στις πολύτιμες στιγμές. Έτσι, τραβώντας συνήθως λιγότερες φωτογραφίες, τα αποτελέσματα ξαφνιάζουν θετικά, με την καλλιτεχνικότητα και τη διαχρονική μαγεία του φιλμ. 

φιλμ
Πηγή: perryvaile.com Φωτογράφος: Perry Vaile

Μία ξεχωριστή εμπειρία για το ζευγάρι

Στην άλλη πλευρά της φωτογραφικής μηχανής, το ζευγάρι που φωτογραφίζεται, δεν νιώθει να πυροβολείται συνεχώς από το φωτογράφο. Το ρολό του φιλμ είναι πεπερασμένο και κάθε άσκοπη λήψη στοιχίζει. Κάθε κάδρο λοιπόν πρέπει να λέει μία ολοκληρωμένη ιστορία, να έχει έναν σκοπό. Ο φωτογράφος έτσι, αφήνει άπλετο χώρο (και χρόνο) στο ζεύγος για να ζήσει τη στιγμή και τελικά να παράγει όμορφες στιγμές που φωτογραφημένες, θα τις έχει για πάντα. Σε αντίθεση με την ψηφιακή φωτογραφική κάλυψη, όπου η εύκολη προεπισκόπηση στο πίσω μέρος της μηχανής μόνο Φωτογραφίζοντας με γνώμονα την ποιότητα και όχι την ποσότητα και εστιάζοντας στις ιδιαίτερες εκείνες στιγμές του ζευγαριού που θα γίνουν πολύτιμες αναμνήσεις, ο φωτογράφος αφήνει το περιθώριο στο ζευγάρι να δημιουργήσει τις αναμνήσεις χωρίς να αγχώνεται για τις φωτογραφίες. 

φιλμ
Πηγή: perryvaile.com Φωτογράφος: Perry Vaile

Το φιλμ δίνει βάθος (κυριολεκτικά)

Η τεχνολογία (και η φωτογραφία) μπορεί να έχει κάνει άλματα, όμως η απόδοση του βάθους μιας αναλογικής φωτογραφίας είναι ασύγκριτη. Η ικανότητα της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής να μεταφέρει την ομορφιά μιας σκηνής σε όλα τα εστιακά επίπεδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για φωτογράφιση γάμου, αυτές οι ιδιότητες της αναλογικής φωτογραφίας βρίσκουν απόλυτη εφαρμογή. Δέρμα σε soft τόνους και ευκρινείς βλεφαρίδες; Το όνειρο κάθε νύφης (και κάθε γυναίκας)!

Διαβάστε επίσης  Η γλώσσα της φωτογραφίας:  Διαλέξεις στην Τεχνόπολη
φιλμ
Πηγή: stillandmotionpictures.com Φωτογράφος: Marek Valovic

Απαράμιλλος συνδυασμός χρωμάτων, φωτός και κόκκου

Το φιλμ διαχειρίζεται το φως με τρόπο που η ψηφιακή τεχνολογία δεν μπορεί. Ένας λόγος είναι ότι το φιλμ δεν χωρίζεται σε μικροσκοπικά τετράγωνα (πίξελ) και έτσι μπορεί από τη φύση του να αποδώσει καλύτερα το φως και τα χρώματα. Ειδικότερα, σε πορτραίτα, η φυσικότητα των τόνων και των υφών είναι ασυναγώνιστη. Η πιστότητα των χρωμάτων είναι σε σχεδόν απόλυτο επίπεδο και έτσι αυτά αποδίδονται στη φωτογραφία όπως υπάρχουν στη φύση. Επίσης, ο τρόπος που φαίνεται ο κόκκος σε μία αναλογική φωτογραφία είναι μη συγκρίσιμος σε σχέση με την ψηφιακή. Πάλι αποτέλεσμα της φύσης του φιλμ, αφού ο κόκκος είναι αποτέλεσμα χημικής και όχι ψηφιακής διαδικασίας. Όλα τα στοιχεία αυτά συνδυάζονται για να προσθέσουν υφή και ελεγχόμενη χρωματική ζωηρότητα (vibrance) , κάτι που στην ψηφιακή φωτογραφία δεν είναι δυνατόν να συμβεί. 

φιλμ
Πηγή: perryvaile.com Φωτογράφος: Perry Vaile

Η αναλογική φωτογραφία έχει ψυχή, θα μας πουν οι φιλμάτοι φωτογράφοι γάμου, με τον ίδιο τρόπο που ένας μουσικός δίσκος από βινύλιο έχει τη δική του ψυχή. Το φιλμ απαιτεί την έντονη αίσθηση της σκοπιμότητας από το φωτογράφο. Να έχει την επιλεκτικότητα στις λήψεις του και να μην εθίζεται στα χιλιάδες κλικ με σκοπό μερικές μόνο καλές λήψεις. Να έχει την άριστη γνώση των ιδιοτήτων του φωτός και να έχει στο μυαλό του την τελική εικόνα που θέλει να βγάλει και έτσι να δημιουργήσει τέχνη. 

Η αναλογική φωτογραφία έχει σίγουρα πολλά μειονεκτήματα, παρόλαυτα έχει κάνει την επανεμφάνισή της στο χώρο της fine art φωτογραφίας γάμου. Κι αυτό γιατί, σε έναν κόσμο που όλα είναι γρήγορα, εύκολα, επιφανειακά και προσωρινά, πολλοί έχουν την ανάγκη να δεθούν με κάτι που να αντιπροσωπεύει μοναδική ομορφιά η οποία δεν μπορεί να αναπαραχθεί. 

Διαβάστε επίσης  World Photographers: Ο φωτογράφος Νίκος Οικονομόπουλος και επιρροή του Hanri Cartier-Bresson

Δουλειές φωτογράφων γάμου με φιλμ μπορείτε να βρείτε τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα. 

Είμαι ερασιτέχνης φωτογράφος, ερωτευμένος με τη ζωή, τη φύση και τα ταξίδια. Δηλώνω αθεράπευτα αισιόδοξος και πιστεύω ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά, καθημερινά πράγματα. Ξεκίνησα να γράφω για τη φωτογραφία γιατί είναι ένα θέμα που μου αρέσει να διαβάζω και γράφοντας, σκοπό έχω να μαθαίνω ακόμα περισσότερα, μαζί σας!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Νεο-νουάρ: Η εξέλιξη του φιλμ νουάρ

Οι νεο-νουάρ ταινίες είναι ένα υποείδος του φιλμ νουάρ που
Klute

Klute: Ωδή στην ανθρώπινη ψυχή

Μετά από την τραγική είδηση του θανάτου του αγαπημένου ηθοποιού