Cindy Sherman ένα όνομα σημαντικό για την εννοιολογική φωτογραφία. Η ίδια είναι, από τις λίγες φωτογράφους που δίνουν, βάρος στο θέμα γυναίκα, μέσα από την φωτογραφία. Για αυτό, σήμερα θα δούμε την ζωή και τα έργα της. Θα δούμε τον λόγο που ξεκίνησε, και γιατί διάλεξε το αυτό – πορτραίτο για να αναδείξει τα προβλήματα της γυναίκας στην κοινωνία.
1) Το ξεκίνημα της Cindy Sherman
Σαν παιδί, μεγαλώνει στην Αμερική, με τα τέσσερα αδέλφια της. Η ίδια ήξερε, ότι ήθελε να ακολουθήσει τον καλλιτεχνικό δρόμο. Αλλά φανταζόταν ότι, θα γινόταν καλλιτέχνης του δρόμου ή, ζωγράφος δικαστηρίου. Για αυτό άλλωστε, πήγε και σε Καλών Τεχνών Κολέγιο. Εκεί θα αναδείξει όλη την δημιουργικότητα της, όσο αναφορά τα κουστούμια. Από μικρή βέβαια, της άρεσε να ντύνεται με κουστούμια, διότι όπως αναφέρει, ήταν η μικρότερη και ένιωθε παραμελημένη.
Στο Κολέγιο ασχολήθηκε με την ζωγραφική. Όμως κατέληξε να αντιγράφει, παρά να δημιουργεί δικούς της πίνακες. Για αυτό “έπιασε” την φωτογραφία, και αποφάσισε να δημιουργεί τα δικά της κόνσεπτ.
2) Τα παράξενα κονσεπτ
Η Cindy Sherman δεν ήξερε από που να ξεκινήσει, με την φωτογραφία. Αν και στο Κολέγιο ακόμα, είχε την τύχη να έχει ως καθηγήτρια την, Barbara Jo Revelle. Όπου της έμαθε την εννοιολογική τέχνη. Και ο τότε φίλος της, Robert Longo την παρότρυνε, να αναδείξει μέσω της φωτογραφίας, την διαδικασία του μασκαρέματος της. Διότι η ίδια, σε κάθε πάρτι που πήγαινε, ντυνόταν σαν κάποια/ο άλλη/ο.
Στην Νέα Υόρκη ξεκινάει το ταξίδι της, στην φωτογραφία. Παίρνει έμπνευση από τις γυναίκες του ’50, κυρίως από τα διαφημιστικά πόστερ, της τότε εποχής. Αυτό το πρότζεκτ θα αποδειχθεί να είναι, αυτό που θα την κάνει αναγνωρίσιμη. Οι κριτικοί θα το λατρέψουν και η ίδια, θα συνεχίσει με άλλα δυο πρότζεκτ, την εποχή εκείνη. Σε όλες της, τις φωτογραφίες χρησιμοποιεί τον εαυτό της, για να προβάλλει τον ρόλο της γυναίκας.
3)Η συνεργασία της με οίκους μόδας
Η ίδια χρησιμοποίησε και την μόδα, ως είδος έκφρασης. Για αυτό και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, της μόδας. Κάποια από αυτά τα ονόματα είναι: Marc Jacobs, Balensiaga, Prada, Dolce&Gabbana. Ενώ ο σχεδιαστής μόδας Jun Takahashi, χρησιμοποίησε τα αυτό πορτραίτα της, ως μέρος της κολεξιόν του για το 2018. Οι δυο τους, γνωρίστηκαν στο Τόκιο και έγιναν πολύ καλοί φίλοι.
Η ίδια, συμβουλεύει τους καλλιτέχνες, να “ξεχάσουν όσα ξέρουν, με όσα έχουν να κάνουν με την τέχνη”, “να βρεθούν με ανθρώπους που έχουν την ίδια λογική” και “να ρισκάρουν με ό,τι καταπιάνονται”.
Πηγές:
- https://www.interviewmagazine.com/culture/cindy-sherman
- https://www.apollo-magazine.com/cindy-sherman-interview/
- https://walkerart.org/magazine/cindy-sherman-walker-art-center
- https://www.tate.org.uk/art/artists/cindy-sherman-1938/getting-know-cindy-sherman
- https://en.wikipedia.org/wiki/Cindy_Sherman