Αστροφωτογραφία: Φωτογράφιση για αστέρια

Πηγή : wiz-guide.com

Η επιστήμη της φωτογραφίας όπως και όλες οι επιστήμες ,εξελίσσεται μέρα με την μέρα. Από την φωτογραφία πορτρέτων και τοπίων , σήμερα η εξέλιξη μας επιτρέπει με ένα κλικ να αποτυπώσουμε τον μαγευτικό μας γαλαξία. Λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα φωτογραφίες του ουρανού , των αστεριών αλλά και όσων βρίσκονται στο απέραντο διάστημα μπορούν να συναρπάσουν. Ο συνδυασμός  όμως της φωτογραφίας  με την αστρονομία είναι κάθε άλλο παρά απλό πράγμα. Υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις και απαιτήσεις από ένα φωτογράφο για να φωτογραφίσει επιτυχημένα ένα κομμάτι του ατελείωτου γαλαξία μας και να δημιουργήσει μια ωραία εικόνα αστροφωτογραφίας . Η αστροφωτογραφία χωρίζεται αρχικά σε τρία κομμάτια:

  1. Την φωτογράφιση του ηλιακού μας συστήματος.
  2. Την φωτογράφιση του Βαθέως Ουρανού.
  3. Την φωτογράφιση του ευρύ πεδίου ουρανού- αστεριών.

Κάθε κομμάτι της αστροφωτογραφίας απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και τεχνικές για να βγει σωστή μια φωτογραφία. Η φωτογράφιση πλανητών για παράδειγμα είναι αδύνατο να γίνει με τον εξοπλισμό ενός φωτογράφου που δεν βρίσκεται σε κάποιο αστεροσκοπείο. Αντίθετα η φωτογράφιση ευρύ πεδίου είναι πιο γνωστή και μπορεί να την καταφέρει οποιοσδήποτε εάν ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα. Όσο για την φωτογράφιση Βαθέως Ουρανού είναι εξίσου πιθανό να γίνει σωστά από ένα και μόνο φωτογράφο . Παρ’ όλ’ αυτά στην προκειμένη περίπτωση εάν ο φωτογράφος θέλει να έχει υψηλή ανάλυση στις φωτογραφίες του θα χρειαστεί πιο εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Σε γενικές γραμμές εάν κάποιος θέλει να ξεκινήσει την ενασχόληση με την αστροφωτογραφία ,θα ήταν προτεινόμενο να κάνει τα πρώτα του βήματα στο κομμάτι φωτογράφισης  ευρύ πεδίου. Απαραίτητα αντικείμενα για τον φωτογράφο είναι τα εξής :  Ένα σταθερό τρίποδο καθώς και κεφαλή τρίποδου για να αποφύγει μια κινούμενη ή θολωμένη απεικόνιση.  Μία ψηφιακή κάμερα που να έχει ως επιλογή το manual mode για να μπορεί να κάνει τις απαραίτητες παραμετροποιήσεις . Η κάμερα μπορεί να είναι είτε DSLR  είτε MIRRORLESS είτε COMPACT. Υπάρχουν και κάμερες για την ειδική χρήση αστροφωτογραφίας όπως η Nikon D810a και Canon 60Da . Επίσης θα χρειαστεί ευρυγώνιο φακό με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάφραγμα (f/4, f/3.5, f/2.) Κάρτα μνήμης περίπου 32 GB έτσι ώστε να φτάσει κατά την διάρκεια της φωτογράφησης το βράδυ και φυσικά extra μπαταρίες.  Τέλος απαραίτητος θα ήταν και ο φακός κεφαλής.

Διαβάστε επίσης  Κορυφαίοι του National Geographic: Joel Sartore
Άνθρωπος με τρίποδο με σκοπό την λήψη αστροφωτογραφίας . Πηγή : www.constantinethemelis.com

Επιπλέον ο φωτογράφος εκτός από τα τεχνικά απαραίτητα προϊόντα πρέπει να είναι οπλισμένος και με μερικά χαρίσματα. Πρώτο και καλύτερο: η υπομονή . Για να πετύχεις μια ωραία αστροφωτογραφία δεν πρέπει απλώς να περιμένεις ένα βράδυ , αλλά μέρες ή και μήνες . Αυτό συμβαίνει διότι εάν θέλεις να δημιουργήσεις μέσα από την τέχνη της αστροφωτογραφίας  θα ήταν καλή επιλογή να περιμένεις κάποια μέρα που θα πέφτουν κομήτες ,μια μέρα που γίνεται έκλειψη ηλίου ή σελήνης. Ακόμα ,από τα πιο ενδιαφέρον φωτογραφικά αντικείμενα του ουρανού είναι ο πυρήνας του γαλαξία γνωστός και ως milky way. Είναι ορατός πάντα στα νότια σημεία του ουρανού από την άνοιξη και το καλοκαίρι έως νωρίς το φθινόπωρο .

Advertisements
Ad 14

Επίσης ανεξαιρέτως καλή ιδέα θα ήταν ένας αρχάριος φωτογράφος του ουρανού να βρει και άλλους συν-ενθουσιώδης φωτογράφους. Το πλεονέκτημα εδώ ; Μια εξόρμηση σε μέρη κατάλληλα για την φωτογράφιση θα είναι πολύ πιο διασκεδαστική εάν την μοιραστείς με φίλους. Υπάρχουν πολλοί φιλικοί σύλλογοι , επιστημονικά κέντρα και πλανητάρια που προσφέρουν ηλεκτρονικά μαθήματα. Έτσι θα μάθεις παραπάνω πληροφορίες για το αντικείμενο που ασχολείσαι και επιπλέον θα δικτυωθείς κοινωνικά σε ένα καινούργιο κόσμο.

Με μια ματιά λοιπόν καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχουν πολλές παράμετροι για να βγει ωραία μια λήψη αστροφωτογραφίας. Παρ’ όλ’ αυτά μια εισαγωγή στον κυριολεκτικά άπειρο κόσμο του αστροφωτογραφικού ενδιαφέροντος ευελπιστεί να δώσει στους αναγνώστες ένα μικρό ερέθισμα. Τα ανεξερεύνητα σημεία του εξωγήινου οικοσυστήματος είναι τόσα πολλά που διαγράφουν τα περιθώρια δημιουργικότητας του φωτογράφου και μετατρέπουν αυτή την επιστήμη σε κάτι μαγικό!

Διαβάστε επίσης  Υπολογιστική Φωτογραφία: Είναι τελικά το μέλλον;

Well όσο καλά και να δημιούργησα το avatar μου ,τίποτα σε ηλεκτρονική μορφή δεν θα μπορούσε να αποτυπώσει το χαμόγελο που κουβαλάω πάντα. Είμαι ακόμα άθικτη από τα κακά αυτού του κόσμου και ονειρεύομαι συνεχώς ένα "καλύτερο αύριο" αλλά και προσπαθώ πολύ για αυτό. Ασχολούμαι με το τραγούδι -είναι το πάθος μου- και την μουσική γενικότερα, ένα χρόνο τώρα πηγαίνω χορό (raggaeton) και taekwondo από τα 12 μου ,σπουδάζω Δημοσιογραφία το απόγευμα ,το πρωί δουλεύω και το βράδυ μερικές φορές μεταμορφώνομαι και σε βρυκόλακας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι