Αβγά με χόρτα και μανιτάρια! Πρόκειται για μια απλή παραδοσιακή συνταγή, η οποία θα σας δώσει την ευκαιρία να βρεθείτε πιο κοντά στην φύση. Σκοπός αυτής της συνταγής είναι να μάθουμε τις ιδιότητες των χόρτων, να τα ξεχωρίζουμε, να τα μαζεύουμε μόνοι μας και να τα βάλουμε στο τραπέζι μας.
Τα χόρτα είναι πολύ νόστιμα και έχουν πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Εκτός από νόστιμα, είναι τονωτικά με αντιοξειδωτικές ουσίες. Περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες ενώ δεν περιέχουν υδατάνθρακες και λίπη. Η διατροφική τους αξία είναι αναμφισβήτητη ήδη από την αρχαιότητα. Τα τελευταία χρόνια, οι μεγαλύτεροι σεφ τα εντάσσουν στην κουζίνα τους ωμά ή μαγειρεμένα. Τα αβγά με χόρτα και μανιτάρια είναι είναι ένα πιάτο που είμαι σίγουρη ότι πολλοί από εσάς θα το λατρέψετε!
Τα αβγά θεωρούνται υπερτροφή πλούσια σε πρωτεΐνη και μέταλλα. Γνωρίζετε ότι το αβγό ενισχύει την συγκέντρωση στο σχολείο, στη δουλειά και στο παιχνίδι! Τα αβγά αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές πηγές βιταμινών και διατροφικών στοιχείων.
Σας προτείνω να δοκιμάσετε αυτήν την συνταγή και δοκιμάστε το τώρα… μη χάνετε χρόνο!
Υλικά για 4 άτομα:
- 250 γραμμάρια άγρια χόρτα και μυρωδικά (ζοχοί, μυρώνια, καυκαλήθρες, σπανάκι και παπαρούνες)
- 250 γραμμάρια σέσκουλα
- 5 κλωναράκια άνηθου
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1 ξερό κρεμμύδι
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 300 γραμμάρια ασπρομανίταρα
- λίγο λευκό κρασί
- 4 αβγά
- ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε καλά τα χόρτα, τα πλένουμε με άφθονο νερό, τα στραγγίζουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε όλα τα χορταρικά και τα μυρωδικά, επίσης ψιλοκομμένα. Σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν τα χόρτα και να εξατμιστούν τα υγρά τους. Ρίχνουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα και χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για 15-20 λεπτά. Σε ένα τηγάνι ετοιμάζουμε τα ασπρομανίταρα. Αφού τα έχουμε καθαρίσει, τα κόβουμε σε φέτες και τα σοτάρουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά για 4 λεπτά, σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Μόλις ετοιμαστούν τα χόρτα προσθέτουμε και τα ασπρομανίταρα και βλέπουμε αν χρειάζεται λίγο νερό. Ρίχνουμε ανάμεσα στα χόρτα τα αβγά, δυναμώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε και πάλι.
Tips Σερβιρίσματος!
- Σερβίρουμε πάνω σε ντάκους με λίγο ελαιόλαδο τα αβγά με τα χόρτα όσο αυτά είναι ζεστά, ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα τους και να μαλακώσουν. Συνοδεύεστε το πιάτο σας με ένα κρεμώδες τυρί όπως το κατίκι ή με φέτα τριμμένη και θα με θυμηθείτε!
Καλή όρεξη!
- www.argiro.gr
- www.giorgostsoulis.com
- Νανά Δαρειώτη (επιμέλεια βιβλίου) (2010). 300 Συνταγές για ανήσυχες μαγείρισσες: BHMA GOURMET. Αθήνα: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
- Ελένη Κεχαγιόγλου (επιμέλεια σειράς) (2014). Ελληνική γη: Άγρια χόρτα. Αθήνα: Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.