
Τα bâton salé είναι για όλες τις ώρες και για όλες τις ηλικίες. Πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Τα μπατόν σαλέ είναι για το σχολείο, το γραφείο και για τον καναπέ. Ιδανικό σνακ, μεταφέρονται εύκολα οπουδήποτε και ταιριάζουν απόλυτα με ένα ποτήρι κρασί. Εξαιρετικά συνοδευτικά σε ένα πλατό τυριών ή ακόμα και σκέτα. Φανταστείτε την πρώτη συνάντηση του καλοκαιριού με φίλους στο μπαλκόνι, στον κήπο ή στην ταράτσα με ποτά, διάθεση, φιλοσοφίες και μπατόν σαλέ.
Bâton salé, κυριολεκτικά είναι τα αλατισμένα μπαστουνάκια. Έχουν γαλλικές ρίζες και συναντώνται σε διάφορα σχήματα και συνταγές. Το μυστικό τους είναι ότι διατηρούνται σε μεγάλα βάζα ή μεταλλικά δοχεία. Η παρακάτω συνταγή για μπατόν σαλέ είναι χορταστική και πολύ εύκολη. Προσέξτε να μην καταναλωθεί επί τόπου!
Συνταγή για τα μπατόν σαλέ
Υλικά
- 100 ml ελαιόλαδο
- 125 gr βούτυρο καλής ποιότητας
- 500 gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 ασπράδι αυγού
- 125 gr τυρί τριμμένο της αρεσκείας σας
- 1 κ. γ. αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 60 gr ούζο (προαιρετικά)
- sumak (προαιρετικά)
- σουσάμι (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Λιώνουμε το βούτυρο για να ενσωματωθεί καλύτερα στο μίγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά καλά χωρίς να μείνει μίγμα στα τοιχώματα. Η ζύμη που θα φτιάξουμε πρέπει είναι να αρκετά σφικτή. Αν χρειαστεί ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι. Την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Παίρνουμε από την ζύμη κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού περίπου και πλάθουμε σε μπαστουνάκια της αρεσκείας μας. Από πριν έχουμε ετοιμάσει ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε τα αλμυρά μπαστουνάκια. Προσπαθούμε να αφήνουμε κενά μεταξύ τους για να μην κολλήσουν κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ώσπου να τελειώσει η ζύμη μου. Προαιρετικά πασπαλίζουμε τα μπατόν σαλέ με σουσάμι ή τριμμένο τυρί. Ψήνουμε περίπου για 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Tips για σερβιρίσματος!
- Μπορούμε να σερβίρουμε τα μπατόν σαλέ σε ξύλινα πλατό με διάφορα τυριά, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και chutney μήλου ή βατόμουρο.
- Σε μια πιατέλα βγάζουμε αρκετά μπατόν σαλέ και τα συνοδεύουμε με ένα διαφορετικό dip από τη Βαλκανική χερσόνησο παραδοσιακή συνταγή της Βοσνίας. Πρόκειται για το χαβιάρι της πιπεριάς, το ajvar, όπως συνηθίζεται να λέγεται, και είναι γνωστό για την πικάντικη ή καυτερή του γεύση.
- Τέλος, εάν θέλουμε να μαγειρέψουμε ένα ολόκληρο μενού μπορούμε να παρουσιάσουμε τα μπατόν σαλέ είτε στη θέση του καλωσορίσματος (welcome) είτε στη θέση του ορεκτικού ως τραγανό στοιχείο μαζί με μία νόστιμη σούπα.
Καλή σας όρεξη!
Βιβλιογραφία:
- dinanikolaou.gr
- madameginger.com
- el.wiktionary.org/wiki