Πουρές κάστανου: Καλωσορίζουμε το χειμώνα!

28 Νοεμβρίου 2022
Πηγή: shelovesbiscotti.com

Ήρθε η ώρα για πουρέ κάστανου! Τα κάστανα αποτελούν το ιδανικό σνακ του χειμώνα. Είναι ένας καρπός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αλμυρά πιάτα όπως σούπα κάστανου, στον πουρέ κάστανου, στη γέμιση της χριστουγεννιάτικης γαλοπούλας και σε γαρνιτούρες με κρέας ή ρύζι. Τα κάστανα όμως γίνονται και γλυκό του κουταλιού, σοκολατάκια και κρέμες. Όχι άδικα λοιπόν τα κάστανα είναι συνυφασμένα τόσο με τον χειμώνα όσο και με τις Χριστουγεννιάτικες γιορτές.

Τα κάστανα είναι ξηροί καρποί με κέλυφος και εσωτερικό χνουδωτό κάλυμμα. Αναπτύσσονται σε δέντρα που λέγεται ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα. Πολλά δέντρα μπορούν να ζήσουν περισσότερο από 500 χρόνια και ανήκουν στην κατηγορία των αιωνόβιων μεγάλων δέντρων. Ανάλογα με την απόδοση της κάθε καστανιάς η οποία μπορεί να δώσει από 30 – 50 κιλά κάστανα εξαρτάται το έτος ηλικίας του κάθε δένδρου. Τα κάστανα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι χαμηλότερα σε θερμίδες από ότι άλλοι ξηροί καρποί.

Η συνταγή που θα δοκιμάσουμε να κάνουμε αυτή την φορά είναι εύκολη στην διαδικασία αλλά θέλει αρκετό χρόνο προετοιμασίας. Ωστόσο, ο πουρές κάστανου θα αποζημιώσει τον ουρανίσκο σας με την έξοχη γεύση που θα του δώσει. Ο πουρές κάστανου θα αποτελέσει την πιο νόστιμη γαρνιτούρα για το καλοψημένο κρέας που θα έχετε στο τραπέζι σας. Ελάτε λοιπόν μαζί μου στην κουζίνα να φτιάξουμε τον πουρέ κάστανου με τη βελούδινη υφή.

Υλικά:

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Συνταγή για ποντιακά μαντί
Ad 14

1 κιλό κάστανα

1 κιλό πατάτες

200 ml κρέμα γάλακτος

80 ml βούτυρο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα κάστανα σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε νερό να τα σκεπάζει καλά και τα βάζουμε στη φωτιά. Για κάστανα βραστά και εύκολο ξεφλούδισμα θα χρειαστεί να καθαρίσετε τα κάστανα όσο είναι ακόμα ζεστά. Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να βράσουνε οι πατάτες. Για τις πατάτες και για ένα γρήγορο βράσιμο θα χρειαστεί να κόψετε τις πατάτες σε μικρούς κύβους πριν τις ρίξετε σ στην κατσαρόλα με το νερό. Με αυτόν τον τρόπο θα διαπιστώσετε ότι οι πατάτες σας θα είναι έτοιμες σε πολύ λιγότερο χρόνο. Αυτό μπορείς να το αξιοποιήσεις για συνταγές που ζητούν τις πατάτες πολτοποιημένες όπως στον πουρέ κάστανου. Στη συνέχεια ρίχνουμε τις πατάτες μέσα στα κάστανα αφού τα έχουμε ξεφλουδίσει. Στην αρχή ανακατεύουμε αργά αργά με ένα κουτάλι και μετά παίρνουμε το μπλέντερ χειρός και πολτοποιούμε τα υλικά μας μέχρι να γίνουν πουρές κάστανου. Πασπαλίζουμε με φρέσκο πιπέρι και αλατίζουμε. Ρίχνουμε το βούτυρο σε μικρά κυβάκια και ανακατεύουμε. Τέλος, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να δέσει με τον πουρέ κάστανου.

Πηγή: Μαρία Πάρνου
  • www.argiro.gr
  • iatropedia.gr
  • capital.gr
  • medlabgr.blogspot.com

 

 

 

Η πρώτη γειτονιά που θυμάμαι είναι στο Βόλο. Εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα στην συνέχεια εγκαταστάθηκα στην Αθήνα για σπουδές. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης. Μετά την παραμονή μου στην Αθήνα όπου εργάστηκα για χρόνια σε ένα μεγάλο δημοσιογραφικό οργανισμό επέστρεψα στην πόλη μου. Αγαπώ την θάλασσα και απολαμβάνω το καλό φαγητό. Όνειρο μου να γυρίσω όλο τον κόσμο και να εξερευνήσω διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο λευκός ελέφαντας, η αληθινή ιστορία της Αγνής Ιωάννου

«Ο λευκός ελέφαντας» είναι το πιο αληθινό βιβλίο που θα
Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι