Scones, ένα βασιλικό έδεσμα

scones
Πηγή : tarasmulticulturaltable.com

Scones, το απόλυτο συνοδευτικό για ένα παραδοσιακό βρετανικό απογευματινό τσάι, καθώς αποτελεί μέρος του τελετουργικού. Μάλιστα στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει ολόκληρη διαμάχη για τη σειρά με την οποία πρέπει κανείς, αφού ανοίξει στα δύο το scone, να απλώσει την clotted cream (βουτυρόγαλα) και τη μαρμελάδα. Στο παλάτι του Μπάκιγχαμ κάθε χρόνο ετοιμάζουν χιλιάδες από αυτά τα νόστιμα ”ψωμάκια” για τη βασιλική οικογένεια και τους καλεσμένους της. Σύμφωνα με τον Ντάρεν Μακ Γκρέιντι, που εργάστηκε για χρόνια ως σεφ για τη βασιλική οικογένεια, η βασίλισσα Ελισάβετ πάντως προτιμούσε να απλώνει πρώτα τη μαρμελάδα και στη συνέχεια να προσθέτει την κρέμα, όπως συνηθίζεται στην Κορνουάλη και στο Ντέβον.

Τα scones, των οποίων η καταγωγή τους είναι από την Σκωτία, χρονολογούνται στις αρχές του μακρινού 1513 όπου υπάρχει και η πρώτη επίσημη αναφορά τους στην σκωτσέζικη λογοτεχνία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι και λόγω της αποικιοκρατικής τάσης των Βρετανών, είναι άκρως δημοφιλή στην Αυστραλία, την Ουγγαρία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νότιο Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, την Ουρουγουάη και τέλος την Αργεντινή (κυρίως στη Παταγονία, όπου και κατοικούν πολλοί μετανάστες βρετανικής καταγωγής).

Συνταγή για Scones

Υλικά

  • 115 γραμμάρια βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 100 γραμμάρια κρέμα γάλακτος πλήρης
  • 350 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 40 γραμμάρια ζάχαρη
  • 175 ml γάλα
  • 1 αβγό, ελαφρώς χτυπημένο

Εκτέλεση

Advertisements
Ad 14

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το βούτυρο τρίβοντάς το έως ότου να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Ρίχνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος σιγά σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να γίνει μία μαλακή ζύμη, όχι πολύ ομογενοποιημένη. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και την παγώνουμε στο ψυγείο για 20΄.

Διαβάστε επίσης  Carrot cake: Από την Αίγυπτο στη Μ. Βρετανία

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 4 εκ. και κόβουμε μικρά scones διαμέτρου 5 εκ. περίπου. Τοποθετούμε σε ταψί και τα αλείφουμε με το αβγό. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά, έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από τον φούρνο και τα τοποθετούμε σε σήτα για να κρυώσουν.

Tips

  1. Μέσα στην ζύμη επίσης, μπορούμε να προσθέσουμε αποξηραμένα φρούτα όπως σταφίδες, βερίκοκα ψιλοκομμένα, δαμάσκηνα ή κόντιτα (ψιλοκομμένα γλασέ φρούτα) αφού πρώτα τα μουλιάσουμε σε λίγο χυμό πορτοκαλιού ή σε λίγο κονιάκ.
  2. Μπορούμε να βάλουμε βανίλια ή κανέλλα στη ζύμη για άρωμα.
  3. Γενικά πρόκειται για μία συνταγή η οποία σηκώνει ότι η φαντασία μας μπορεί να κατεβάσει. Η βασική συνταγή την οποία και εξετάζουμε, σηκώνει προσθήκες, ανάλογα αν θέλουμε γλυκιά ή αλμυρή εκδοχή.
  4. Τέλος, ενδεικτικοί τρόποι σερβιρίσματος για τα scones είναι με lemon curd, μαρμελάδα ή σάλτσα φρούτων (πχ. φράουλας ή φρούτων του δάσους, κερασιού) και αν πρόκειται για αλμυρά με κάποιο τυρί κρέμα, σολομό ή κάποιο αλλαντικό.

Καλή σας όρεξη!

Αγαπώ την μαγειρική από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Ερασιτέχνης, λάτρης των ιδιαίτερων και μοναδικών γεύσεων. Όνειρο μου, να ταξιδέψω ανά τον κόσμο και να ανακαλύψω καλά κρυμμένες συνταγές. Εκτός της μαγειρικής, λατρευώ την μουσική και κάθε μορφής τέχνη.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία!

Ευεξία: Σύμμαχος της η παραλία

Η ευεξία αποτελεί πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Τόσο η
τρόμος

Ιδιοπαθής τρόμος: τί είναι και πώς θεραπεύεται

Ο Ιδιοπαθής τρόμος αποτελεί νευρολογική πάθηση, που προκαλεί ακούσιο και