
Η Ιταλική κουζίνα είναι γνωστή παγκοσμίως. Όποιος επισκέπτεται την Ιταλία δεν γίνεται να μην δοκιμάσει το ιταλικό gourmet, αλμυρά και γλυκά εδέσματα όπως η πίτσα με το λεπτό ζυμάρι , τις φοβερές μακαρονάδες αλλά και τα καταπληκτικά γλυκά. Πολλές οι ποικιλίες του κρασιού αλλά και των διαφόρων τυριών.
Η Ιταλική κουζίνα επηρεάστηκε από την κουζίνα της αρχαίας Ελλάδας, της αρχαίας Ρώμης, από την βυζαντινή, την εβραϊκή και την νορμανδική. Τα κύρια χαρακτηριστικά της Ιταλικής κουζίνας είναι η ακραία απλότητα της, με πολλά πιάτα της να αποτελούνται από 4 έως 8 συστατικά.
Εμείς θα δούμε πώς μπορούμε με μερικές εύκολες και πολύ γευστικές ιταλικές gourmet αλμυρές και γλυκές συνταγές να φέρουμε… λίγη Ιταλία στο σπίτι μας.
Ένα εύκολο και γρήγορο ορεκτικό πιάτο της Ιταλικής κουζίνας είναι η μπρουσκέτα…
θα χρειαστούμε:
300γρ ψωμί
70γρ ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ντομάτα
Αλάτι – πιπέρι
Λίγο ξύδι βαλσάμικο
Φύλλα βασιλικού
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C. Κόβουμε το ψωμί σε φέτες και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε τις φέτες σε ένα ταψί. Τις ψήνουμε για 5 λεπτά από την μία και 5 λεπτά από την άλλη. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και αφού έχουμε λιώσει το σκόρδο (την μία σκελίδα) τις αλείφουμε και από τις δύο πλευρές. Ψιλοκόβουμε την ντομάτα σε μικρά κυβάκια, το σκόρδο,τα φύλλα βασιλικού και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε στο μπολ το ξύδι μαζί με το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Μοιράζουμε το μείγμα στις φέτες και σερβίρουμε με φύλλα βασιλικού.
Για κυρίως πιάτο οι Ιταλοί επιλέγουν πολλές φορές ένα πιάτο ζυμαρικών. Μία αρκετά γνωστή μακαρονάδα είναι η καρμπονάρα με βασικά υλικά το αυγό το γκουαντσάλε ή πανσέτα, το πιπέρι και το πεκορίνο.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
Μία συσκευασία σπαγγέτι
200γρ guanciale ή πανσέτα
2 κουταλιές βούτυρο
1 αυγό
4 κρόκους
100γρ παρμεζάνα
Αλάτι – πιπέρι
Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα που βράζει το νερό ρίχνουμε το αλάτι και τα σπαγγέτι και βράζουμε λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στην συσκευασία. Σε ένα τηγάνι που έχει κάψει βάζουμε το guanciele αφού το έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια. Προσθέτουμε το βούτυρο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το αυγό,τους κρόκους μαζί με αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε με μία κουτάλα νερό από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύουμε γρήγορα. Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι . Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά περιμένουμε 5 λεπτά και ρίχνουμε το μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς. Σερβίρουμε με την παρμεζάνα.
Από τα πιο γνωστά ιταλικά gouermet γλυκίσματα είναι η πανακότα που σημαίνει “ψημένη κρέμα”. Τα υλικά λίγα και η εκτέλεση του γλυκού είναι πολύ εύκολη.
Θα χρειαστούμε:
750ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
150γρ ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ φύλλα ζελατίνας
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με κρύο νερό βάζουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για ένα τέταρτο. Σε μία κατσαρόλα βάζετε την κρέμα γάλακτος μαζί με την ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς να μην κολλήσει. Μόλις είναι έτοιμη η κρέμα αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα φύλλα ζελατίνης αφού τα έχουμε στραγγίσει καλά με τα χέρια μας και ανακατεύουμε ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το μοιράζουμε σε φορμάκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για να κρυώσουν. Όταν θέλουμε να τα σερβίρουμε τα βουτάμε σε λίγο ζεστό νερό τα αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο και ρίχνουμε από επάνω ότι σιρόπι μας αρέσει.
Καλή επιτυχία!