Σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό έρχεται στο φως στην Κύπρο

Με την πάροδο πολλών χρόνων και συνεχών ανασκαφών οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο έχουν φτάσει σε μια σημαντική αποκάλυψη. Συγκεκριμένα, αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν ένα σπάνιο ρωμαϊκό ψηφιδωτό δάπεδο, το οποίο έχει ηλικία περίπου 2.000 ετών.

ψηφιδωτό

Το μωσαϊκό έχει μήκος σχεδόν 26 μέτρα και διακρίνονται σε αυτό σκηνές από αρματοδρομίες σε ρωμαϊκό ιππόδρομο. Πέραν των εντυπωσιακών εικόνων στο ψηφιδωτό βρέθηκαν, ακόμη, επιγραφές στα αρχαία ελληνικά, οι οποίες ανέφεραν τα ονόματα των αλόγων και των αναβατών τους.

Οι αρχαιολόγοι εικάζουν πως το μωσαϊκό, αποτελούσε κομμάτι μιας αίθουσας τέχνης σε κάποιο αρχοντικό. Παράλληλα, πιθανολογούν πως το τμήμα αυτό, είναι μόλις ένα μικρό μέρος από τους θησαυρούς, που κρύβονται στην ευρύτερη περιοχή.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αυτό το αριστουργηματικό έργο τέχνης ανακαλύφθηκε στην περιοχή Ακάκι της Κύπρου 14 μίλια μακριά από την πρωτεύουσα Λευκωσία. Το εντόπισε τυχαία ένας αγρότης το 1938, ο οποίος είχε βρει αρχικά ένα ψηφιδωτό θραύσμα από άλλο μέρος του αρχοντικού. Οι πληροφορίες αυτές έχουν έρθει στη δημοσιότητα σύμφωνα με το Associated Press.

ψηφιδωτό

Το ιδιαίτερο ψηφιδωτό δάπεδο ανακαλύφθηκε αργότερα στις ρίζες μιας σιδηροδρομικής γραμμής. Οι ανασκαφές στην περιοχή άρχισαν το 2013, με το πλήρες μωσαϊκό να έρχεται στην επιφάνεια το 2016. Οι κυπριακές αρχές, αμέσως, οριοθέτησαν το σημείο προς το κοινό και το κάλυψαν για προστασία.

Πριν λίγο καιρό ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης από τους αρχαιολόγους, οι οποίοι τονίζουν, ωστόσο, πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια, ώστε το σημείο να είναι επισκέψιμο για τον κόσμο.

Advertising

Το μωσαϊκό αποτελεί το μοναδικό στο είδος του στην Κύπρο, όπως επισήμανε στο Associated Press η Δρ Φρύνη Χατζηχριστοφή. Η αρχαιολόγος και υπεύθυνη της ανασκαφής συμπλήρωσε πως εκτός αυτού, άλλα εννέα ψηφιδωτά, που αντικατοπτρίζουν αγώνες ιπποδρομιών βρέθηκαν σε ολόκληρο το ρωμαϊκό κόσμο.

«Το εν λόγω ψηφιδωτό είναι αρκετά σπάνιο, καθώς τέτοιες σκηνές δεν απεικονίζονται συχνά πάνω σε αυτά», δήλωσε η επιστήμονας. Ενώ πρόσθεσε, πως «Έχουμε συχνά απεικονίσεις με άλογα ή αναβάτες αλλά όχι κούρσες, που να δείχνουν τον ίδιο τον ιππόδρομο». Στοιχεία, που αναμφίβολα καθιστούν το ρωμαϊκό ψηφιδωτό ιδιαίτερο και μοναδικό.

 

 

Πηγή: http://www.lifo.gr/articles/archaeology_articles/155670

 

 

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, από μικρή ηλικία με κέρδισε η δημοσιογραφία. Σπούδασα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, από όπου και αποφοίτησα το 2014.
Λάτρης των σπορ, παρακολουθώ αρκετά ποδόσφαιρο, φόρμουλα 1 και στίβο. Μου αρέσει, επίσης, το τρέξιμο και η γυμναστική σε χαλαρούς ρυθμούς, όπως και η προσωπική ενασχόληση με τις ξένες γλώσσες.

Περισσότερα από τη στήλη: Ιστορία

Ιστορία

Μία ματιά στη σπαρτιατική ολιγαρχία

«Ενώ τα πράγματα βρίσκονταν σ’ αυτό το σημείο, ο Θηραμένης […] ανέφερε στη συνέλευση του…

Ιστορία

Προύσα: Σταυροδρόμι Βυζαντίου και Οθωμανών

Η Προύσα και το Βυζάντιο: Η Ιστορική Διαδρομή μιας Σημαντικής Πόλης Η Προύσα και το…

Ιστορία

Η ιστορία της κυλιόμενης σκάλας

Η κυλιόμενη σκάλα την οποία πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν καθημερινά ανά τον κόσμο αποτελεί ένα πρακτικό…

Ιστορία

Inti Raymi: το φεστιβάλ των Ίνκας για τον θεό Ήλιο

Κάθε χρόνο στις 24 Ιουνίου, η πόλη του Κούσκο στο Περού μεταμορφώνεται σε μια τεράστια…

Ιστορία

Ελληνισμός και Χριστιανισμός: Η ελληνοχριστιανική συνάντηση

«Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» ακούγαμε σε εποχές απείρου κάλλους και αλήστου μνήμης. Σήμερα μάς είναι απολύτως…

Ιστορία

Η Βυζαντινή Αθήνα

Η Βυζαντινή Αθήνα: Από την ύστερη αρχαιότητα στη μεσαιωνική πόλη Η Βυζαντινή Αθήνα υπήρξε ένα…

Ιστορία

Τα πρώτα σχολικά εγχειρίδια στην Ελλάδα (1830-1900)

Όλοι θυμόμαστε το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και την αίσθηση, όταν παίρναμε τα καινούρια…