Τα εξάχρονα κορίτσια θεωρούν την εξυπνάδα ένα ανδρικό προνόμιο;

Οι διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι ανήκουστο, καθώς αν και γίνεται λόγος πια για ισότητα των φύλων, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δυστυχώς δεν το επιβεβαιώνουν. Κάτι όμως, που μπορεί να μας προβληματίσει ακόμα περισσότερο, είναι το γεγονός πως τέτοιες διακρίσεις έχουν την αφετηρία τους από την παιδική ηλικία του ατόμου.

Όπως θα δούμε και στο παρακάτω βίντεο, τα κορίτσια κατά την ηλικία των έξι ετών, αρχίζουν να πιστεύουν πως τα αγόρια είναι περισσότερο έξυπνα σε σύγκριση με τα κορίτσια. Μελέτες που έγιναν σε παιδιά ηλικίας 5-7 ετών, ανέδειξαν πως όταν τα παιδιά άκουσαν μια ιστορία για έναν πολύ έξυπνο άνθρωπο, χωρίς να διευκρινίζεται το φύλο του, εκείνα που βρίσκονταν στην ηλικία των πέντε ετών απάντησαν κατά 75% πως είναι το ίδιο φύλο με εκείνα, τα κορίτσια δηλαδή απάντησαν πως πρόκειται για γυναίκα, ενώ αντίστοιχα τα αγόρια αποκρίθηκαν πως γίνεται λόγος για άντρα. Όμως, τα εξάχρονα κορίτσια απάντησαν στη συνέχεια, πως ο ήρωας της ιστορίας ήταν άνδρας.

Μπορούμε να συμπεράνουμε εύκολα, πως οι διακρίσεις ανάμεσα στο γυναικείο και ανδρικό φύλο ξεκινούν από πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα να έχουν σημαντικές επιδράσεις στην αντίληψη των παιδιών, τόσο των αγοριών, όσο και των κοριτσιών. Σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μας κάνει και πολύ εντύπωση, από τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουν πως ακόμα και στα παιδικά παραμύθια, οι γυναικείοι χαρακτήρες που παρουσιάζονται ως ανεξάρτητοι και δυναμικοί, χωρίς να χρειάζονται την παρουσία ενός άνδρα, είναι ελάχιστοι.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Δίπλα μας βλέπουμε σχεδόν καθημερινά, να παρουσιάζεται η γυναικεία ευφυΐα ως προνόμιο, ως κάτι ξεχωριστό και όχι ως κάτι δεδομένο. Η γυναικεία παρουσία στον εργασιακό τομέα μπορεί να είναι τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά δυναμική, μα δυστυχώς υπάρχουν πολλά περιστατικά ακόμη που αποδεικνύουν πως η ίση αντιμετώπιση μάλλον μοιάζει κάτι αρκετά μακρινό.

Ίσως αν κοιτάξουμε πραγματικά τι συμβαίνει δίπλα μας, να κατανοήσουμε πως πρέπει να βάλουμε από πολύ νωρίς τα θεμέλια, ώστε να υπάρξει μια πραγματική ίση αντιμετώπιση ανάμεσα στα δύο φύλα, πράγμα που θα ξεκινήσει από την παιδική ηλικία του κάθε ατόμου, με τη σωστή καθοδήγηση τόσο του γονέα, όσο και του σχολικού περιβάλλοντος.

By 6 years old, girls start believing that boys are smarter

Advertising

Let's make sure we're reassuring our girls that they can be geniuses too. (via World Economic Forum)

Publiée par Upworthy sur Mardi 18 juillet 2017

Φοιτήτρια της Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που κράτησε μόνο τη φιλοσοφία. Βολιώτισα, αλλά με μεγάλη αγάπη στη συμπρωτεύουσα. Εδώ και λίγα χρόνια δηλώνω ερωτευμένη με τη συγγραφή και την αρθρογραφία.

Περισσότερα από τη στήλη: Κοινωνία

Κοινωνία

ΕΣΥ: Ιστορία και Προκλήσεις

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) είναι ο βασικός μηχανισμός που έχει θεσπιστεί από το κράτος…

Κοινωνία

Οι Χρωστικές Ουσίες στην Αρχαιότητα

Από τα βάθη της προϊστορίας, ο άνθρωπος επιδίωξε να ζωντανέψει τον κόσμο του μέσα από…

Κοινωνία

Η Ελλάδα και τα μνημόνια

  Τα μνημόνια αποτελούν συμφωνίες μεταξύ μιας χώρας και διεθνών πιστωτών, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση,…

Κοινωνία

Stop Killing Games: μια μάχη για την ψηφιακή ιδιοκτησία 

  Έντονος διάλογος γίνεται τους τελευταίους μήνες σχετικά με την ψηφιακή ιδιοκτησία λόγο του κινήματος…

Κοινωνία

Παλαιστίνη και Γενοκτονία: Μια πραγματικότητα

Η εθνοκάθαραση είναι η οργανωμένη εκδίωξη ή αναγκαστική μετακίνηση ενός πληθυσμού από την πατρίδα του,…

Κοινωνία

Οικονομική αβεβαιότητα και εξουθένωση γενεών (burnout)

Η έννοια της εργασιακής εξουθένωσης γενεών burnout έχει γίνει τα τελευταία χρόνια επίκαιρη όσο ποτέ,…

Κοινωνία

Αναδρομή στην ιστορία του γυμνισμού

Είναι επαναστατική πράξη ο γυμνισμός; Είναι μόδα; Είναι τρόπος ανάγκης για ένωση με τη φύση;…